Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Facebook lovar larma om valet manipuleras

Digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Facebook kommer att larma Sverige om det sker försök att manipulera valet nästa år.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook lovar att larma Sverige om det sker försök att manipulera valet 2018, skriver Svenska Dagbladet.

– Vi är inte immuna mot den typen av händelser, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till tidningen.

Peter Eriksson besökte i veckan USA och mötte representanter för Facebook på huvudkontoret i Kalifornien.

Han säger till Svenska Dagbladet att de kom överens om att ha fortsatt kontakt inför det svenska valet nästa år.

– När Facebook ser att det kommer problematiska saker, till exempel systematiskt spridande av falska nyheter eller politisk annonsering som är lite skum eller som man inte riktigt vet syftet bakom, då ska det finnas en dialog mellan myndigheter i Sverige och Facebook, säger Peter Eriksson till tidningen.

Mitt under det amerikanska presidentvalet sålde Facebook cirka 3 000 annonser till en rysk trollfabrik.
Foto: JAMES H. COLLINS / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook sålde annonser

Peter Eriksson säger sig dock inte känna till att det ska ha skett några misstänkta intrång i det svenska valet än så länge.

I september berättade Facebook att man mitt under det amerikanska presidentvalet sålt cirka 3 000 annonser till en rysk trollfabrik. Annonserna kopplades till omkring 470 falska Facebookkonton. Kontona spred enligt Facebook kontroversiella åsikter om rasdiskriminering, rätten att ha vapen, rädsla för invandrare och homosexuellas rättigheter. Syftet var enligt Facebook att sprida propaganda.

"Arbetar aktivt"

Enligt Facebook var annonserna inte kopplade till någon särskild politisk kandidat, även om några av dem både nämnde Donald Trump och hans motståndare Hillary Clinton.

– Vi arbetar aktivt med den amerikanska regeringen om pågående undersökningar av ryska ingrepp, sa Facebook-grundaren Mark Zuckerberg i ett inlägg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.