Facebook låter Kina sprida propaganda om övergreppen

Den kinesiska diktaturen använder sig gärna av Facebook – men vill inte att befolkningen ska finnas där.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK
Facebook låter Kina sprida sin propaganda om Xinjiang.
Foto: XINHUA/SIPA USA
Mellan en och två miljoner uigurer och andra minoriteter beräknas sitta i de kinesiska fånglägren i Xinjiang.
Foto: NG HAN GUAN / AP/ TT

Befolkningen i Kina tillåts inte använda Facebook. 

Men diktaturen i Peking gör det i stor omfattning.

I en påverkanskampanj på plattformen förnekar regimen anklagelserna om folkmord i Xinjiang – och försöker i stället sprida sin bild till västvärlden.

Kinas övergrepp mot uigurer, kazaker och andra minoriteter i Xinjiang har fått stort utrymme den senaste tiden. I en rapport i mars slogs det fast att diktaturen uppfyller alla kriterier för folkmord i regionen. 

USA, Kanada och Nederländerna har infört sanktioner och fördömt Kina för just folkmord. EU och Storbritannien har också infört sanktioner, men språkbruket har inte gått lika långt. I stället har man stannat vid att kalla det som händer för ”grova och systematiska övergrepp mot mänskliga rättigheter”.

Livet bättre – västvärlden smutskastar

Den bilden vill Kina ändra på. Just nu pågår en kinesisk kampanj på Facebook för att förändra omvärldens syn på övergreppen de mestadels muslimska minoriteterna. I sponsrade poster och annonser från kinesiska organisationer förnekas anklagelserna om folkmord. I stället visar man upp bilder, där människor hävdar att deras liv blir allt bättre i Xinjiang och att västvärlden försöker destabilisera Kina.

Enligt Wall Street Journal har Facebook-anställda i interna kanaler uttryckt sin oro för att företaget tillåter den kinesiska påverkanskampanjen. I en post i en kanal för muslimska anställda på Facebook, skriver en person: ”Det är dags för vår plattform att agera mot desinformation om folkmordet på uigurer” och Facebook-toppen Chris Cox i inlägget. Cox svarar att det låter ”otroligt allvarligt” och att han ska undersöka saken. Det är oklart om Cox återkom.

Hinner ses hundratusentals gånger

En talesperson för Facebook säger till Wall Street Journal att annonserna inte bryter mot företagets policy, om de bara följer reglerna om hur det ska gå till när man köper upp annonser, som till exempel att märka upp politiska inlägg. Kina ska dock bryta mot dessa regler, men inslagen hinner ofta ses hundratusentals gånger innan Facebook upptäcker regelbrotten och tar ner klippen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.