Facebook lämnade ut privat chatt – flicka åtalas för abort

Tolvåringens tal för fri abort har fått stor spridning på sociala medier.
Foto: LORENZO DI COLA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK / LORENZO DI COLA/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: TONY AVELAR / AP TT NYHETSBYRÅN

Privata chattmeddelanden i Messenger-appen mellan mamma och dotter lämnades ut till polis av Facebook. 

Nu står en 17-årig flicka och hennes mamma åtalad i amerikansk domstol. 

Brottet: Flickan ska ha utfört en hemma-abort i vecka 28 och därefter gjort sig av med fostret tillsammans med sin mamma.

En 17-årig flicka står åtalade för en falsk tillvitelse och brott mot griftefriden efter att hon utfört en hemma-abort i Nebraska. Även flickans mamma står åtalad för brott mot abortlagen samt brott mot griftefriden.

Statens bevismaterial består av privata Facebook-meddelanden som åklagarsidan fått direkt av Meta, som företaget bakom Facebook nu heter, rapporterar Vice. Enligt tidningen lämnade staten Nebraska in en husrannsakningsorder till Meta och krävde att all data rörande de två skulle utlämnas, vilket Meta också gjorde. 

Konversationen på Messenger visar hur dottern och mamman diskuterar abortpiller, planerar hur de ska göra sig av med bevisen och vad de ska göra med fostret. 

Hashtaggen #deletefacebook har blivit viral

Flickan ska ha varit gravid i vecka 28 och aborten genomfördes innan Roe mot Wade upphävdes. I Nebraska är det förbjudet att genomföra abort efter tjugonde graviditetsveckan, om det inte finns allvarliga hälsorisker för mamman. 

På sociala medier ger användare uttryck för en oro över att en fällande dom ska medföra större möjligheter för myndigheter att begära ut privatpersoners data. 

Detta har lett till att hashtaggen #deletefacebook åter blivit viral och kvinnor uppmanas att radera sina konton för att förhindra att deras data lämnas ut och används i eventuella rättsprocesser. 

Facebook har efter kritiken kommenterat fallet och skriver att det i husrannsakan bara stod att polisen ville ta del av dokument rörande en utredning gällande ett dödfött barn som hade eldats upp och begravts, och att det enligt dokumentet inte framkom att det rörde sig om en utredning om abort. 

Första folkomröstningen sedan högsta domstolens beslut.

Första folkomröstningen sedan högsta domstolens beslut.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.