Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Facebook kan ha olagliga funktioner

Foto: Joerg Koch

STOCKHOLM. Facebook har utvecklat ett system som kan fånga upp och analysera innehåll i privat kommunikation mellan användarna. Nu vill de nordiska dataskyddsmyndigheterna undersöka om den sociala nätverksjätten bryter mot lagen.

Datainspektionerna i de nordiska länderna påbörjade redan för ett år sedan ett arbete för att få större förståelse för hur Facebook hanterar personuppgifter. Under sommaren har nya funktioner fått dem att reagera igen. Det handlar om ett system som fångar upp innehållet i privata chattar och en bildfunktion som kan koppla ihop foton med personer på ett nytt sätt.

Nya funktioner

Dataskyddsmyndigheterna vill nu undersöka hur de nya funktionerna fungerar och huruvida de är förenliga med rådande lagar. Men Göran Gräslund, generaldirektör på Datainspektionen, vill inte spekulera i vilka lagar som de skulle kunna bryta mot.

– Inte innan vi har fått våra frågor besvarade, men i Sverige är det ju personuppgiftslagen som reglerar hur man använder personuppgifter.

Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook i Norden, bemöter kritiken mot att privat kommunikation avlyssnas i chattfunktionen med att det handlar om ett automatiskt system som kommit till för att skydda barn från grova övergrepp.

– Systemet känner igen vissa kriterier och flaggar då upp att det är någonting på gång. Då vänder sig någon på Facebook till polis eller annan rättslig myndighet som får ta hand om det. Men vi lämnar bara ut information när vi är 99,9 procent säkra och i väldigt extrema fall.

Integritetsproblem

Mathias Klang, som forskar om sociala medier vid Högskolan i Borås, säger att den nya bildfunktionen hotar den personliga integriteten eftersom fler och fler människor som inte gått med i Facebook dras in i nätverket.

– Du kommer inte undan, du kan inte skydda dig genom att inte vara med i leken. Människor skriver om dig och taggar dig trots att du inte är medlem och det blir ännu svårare att hålla sig utanför om Facebook kan känna igen bilder på dig från andra sajter.

Morgan Johansson (S), ordförande i justitieutskottet, välkomnar en granskning av Facebook.

"Att Facebook sparar privata chattar är oroväckande och visar på behovet av att granska hur IT-företag behandlar personuppgifter", skriver han i en kommentar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!