Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook hindrar Biden- avslöjande från att spridas

Facebook har tidigare raderat inlägg av Donald Trump.
Joe Biden.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN
En person läser New York Post.
Foto: STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK / STEPHEN LOVEKIN/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Facebook hindrar spridningen av New York Posts avslöjande om Joe Bidens möte med toppchefen för Burisma, skriver New York Post.

Andy Stone, talesperson för Facebook, skriver i ett Twitter-inlägg att man ”minskar dess spridning” tills artikeln faktagranskats.

På onsdagen avslöjade New York Post mejlkorrespondens mellan Joe Bidens son Hunter Biden, och toppchefen för det ukrainska energibolaget Burisma. I mejlen framgår att Hunter Biden arrangerat ett möte mellan chefen och sin far, vilket i så fall skulle innebära att Joe Bidens tidigare utsagor om att han aldrig pratat med sin son om sonens affärer utomlands, är falska.

I ett Twitter-inlägg på onsdagen kommenterar Facebooks talesperson Andy Stone avslöjandet, och säger att Facebook aktivt kommer förhindra möjligheterna att dela artikeln på plattformen tills den faktagranskats.

”Behöver faktagranskas”

Samtidigt som jag avsiktligen inte kommer att länka till New York Post, vill jag vara väldigt tydlig med att den här artikeln behöver faktagranskas av Facebook. Tills vidare minskar vi spridningen av den på vår plattform”, skriver han.

I en till tweet förklarar Andy Stone att det tillhör Facebooks rutin för att förhindra spridningen av desinformation.

Facebook har tidigare bland annat raderat inlägg av Donald Trump, som ansetts innehålla faktafel om coronaviruset.

I en artikel ställer sig New York Post kritiska till Stones uttalande, och menar att det är ett tecken på att Facebook tagit tydlig ställning för Biden i presidentvalet. I artikeln påpekas också att Andy Stone tidigare jobbat för demokraterna, bland annat för tidigare senatorn Barbara Boxer.

Strider mot Twitters policy

Senare på onsdagen beslutade Twitter att göra samma sak. Detta delvis på grund av att man inte ansett att det funnits tillräckligt med bevis för hur informationen som ligger till grund för artikeln har inhämtats, rapporterar CNBC.

Men också för att den strider mot Twitters ”Hacked material policy”. Det innebär att man inte tillåts sprida privat information på Twitter som hämtats in genom hackning, och som ”kan orsaka fysisk skada eller fara, eller som innehåller affärshemligheter”, skriver CNBC.

Och Trump är rasande.

”Det är förfärligt att Facebook och Twitter tog ner storyn om ”Smoking Gun emails” som förknippas med ”Sleepy Joe Biden” och hans son, hunter, i New York Post”, skrev den amerikanske presidenten på Twitter. 

Donald Trump höll stort valmöte i Florida.
Dwayne Johnson visade sitt stöd för Biden i ett inlägg på sociala medier.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.