På torsdagen släcktes Granskning Sveriges Facebooksida – samma dag som den öppnats. Foto: FaksimilPå torsdagen släcktes Granskning Sveriges Facebooksida – samma dag som den öppnats. Foto: Faksimil
På torsdagen släcktes Granskning Sveriges Facebooksida – samma dag som den öppnats.  Foto: Faksimil
Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, säger att han inte har några kommentarer till specifika grupper. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅNPeter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, säger att han inte har några kommentarer till specifika grupper. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN
Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, säger att han inte har några kommentarer till specifika grupper. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Facebook har släckt ner Granskning Sverige

Publicerad

Granskning Sverige har tidigare fått sin Facebooksida nedstängd av Facebook.

I dag öppnade man en ny sida – som släcktes redan samma dag.

– Allt innehåll som bryter mot våra regler kommer att tas bort från vår plattform när vi blir uppmärksammade på det, säger Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook. 

Granskning Sveriges Facebooksida har tidigare stängts ner. Bland annat i september i fjol då medlemmar i gruppen #jagärhär anmält att de hängts ut och hotats av sidans anhängare.

Tidigare har man även lagt ut inslag med bland annat främlingsfientligt innehåll med Förintelseförnekare och har anmälts för att ha spridit upphovsrättsskyddat material.

Facebook stängde ner Granskning Sveriges sida

I veckan stängde Google ned Granskning Sveriges huvudkanal på Youtube efter en rad påstötningar och anmälningar. 

Facebook agerar snabbare och stängde ned deras nya sida samma dag som den öppnats. 

– Vi har inga kommentarer till specifika grupper på Facebook, säger Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook. 

– Folk ska tillåtas att diskutera svåra ämnen på Facebook, men vi drar gränsen vid innehåll som angriper människor med bakgrund av till exempel sexualitet eller religion, och vi tillåter inte heller rasistiskt innehåll. Allt innehåll som bryter mot våra regler kommer att tas bort från vår plattform när vi blir uppmärksammade på det och grupper som systematiskt bryter mot våra regler kan stängas.

Justitieministern: "Ett ökat ansvar"

Branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, har krävt att Google tar krafttag mot innehåll från exempelvis Granskning Sverige. I en skriftlig kommentar har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt:

”Från regeringens sida för vi gärna en dialog med Google, Youtube och andra plattformar om självreglerande åtgärder och ett ökat ansvar för dem att ta bort olagligt innehåll. Regeringen kommer att bjuda in TU för att få en bild av de problem de stött på i sina kontakter med plattformarna.”

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag