Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Facebook har släckt ner Granskning Sverige

På torsdagen släcktes Granskning Sveriges Facebooksida – samma dag som den öppnats. Foto: Faksimil
Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook, säger att han inte har några kommentarer till specifika grupper. Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

Granskning Sverige har tidigare fått sin Facebooksida nedstängd av Facebook.

I dag öppnade man en ny sida – som släcktes redan samma dag.

– Allt innehåll som bryter mot våra regler kommer att tas bort från vår plattform när vi blir uppmärksammade på det, säger Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook. 

Granskning Sveriges Facebooksida har tidigare stängts ner. Bland annat i september i fjol då medlemmar i gruppen #jagärhär anmält att de hängts ut och hotats av sidans anhängare.

Tidigare har man även lagt ut inslag med bland annat främlingsfientligt innehåll med Förintelseförnekare och har anmälts för att ha spridit upphovsrättsskyddat material.

Facebook stängde ner Granskning Sveriges sida

I veckan stängde Google ned Granskning Sveriges huvudkanal på Youtube efter en rad påstötningar och anmälningar. 

Facebook agerar snabbare och stängde ned deras nya sida samma dag som den öppnats. 

– Vi har inga kommentarer till specifika grupper på Facebook, säger Peter Münster, nordisk kommunikationschef på Facebook. 

– Folk ska tillåtas att diskutera svåra ämnen på Facebook, men vi drar gränsen vid innehåll som angriper människor med bakgrund av till exempel sexualitet eller religion, och vi tillåter inte heller rasistiskt innehåll. Allt innehåll som bryter mot våra regler kommer att tas bort från vår plattform när vi blir uppmärksammade på det och grupper som systematiskt bryter mot våra regler kan stängas.

Justitieministern: "Ett ökat ansvar"

Branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, har krävt att Google tar krafttag mot innehåll från exempelvis Granskning Sverige. I en skriftlig kommentar har justitieminister Morgan Johansson (S) sagt:

”Från regeringens sida för vi gärna en dialog med Google, Youtube och andra plattformar om självreglerande åtgärder och ett ökat ansvar för dem att ta bort olagligt innehåll. Regeringen kommer att bjuda in TU för att få en bild av de problem de stött på i sina kontakter med plattformarna.”

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!