Facebookgruppen UMF startades av åtta poliser i februari 2012. TV-profilen och journalisten Elisabet Höglund drabbas av förakt efter att hon i juli i somras kritiserat polisen för den uppmärksammade dödsskjutningen i Varberg Foto: Tommy Pedersen
Facebookgruppen UMF startades av åtta poliser i februari 2012. TV-profilen och journalisten Elisabet Höglund drabbas av förakt efter att hon i juli i somras kritiserat polisen för den uppmärksammade dödsskjutningen i Varberg Foto: Tommy Pedersen

Facebook-gruppen avslöjar poliserna

Publicerad

Så här grovt hånar svenska poliser sina kritiker:

TV-profilen Elisabet Höglund hånas för sitt utseende och kallas "dement" och "häxa" "som inte behöver ringa 112".

Tidigare länspolismästaren i Stockholm Carin Götblad beskrivs som "polisens motsvarighet till Linda Rosing".

Författaren Johanna Langhorst och ledarskribenten Eva Franchell avfärdas med att de är "bara skit! Som luktar illa!"

Expressen kan i dag avslöja vad som skrivs i svenska polisers interna och stängda Facebookgrupp.

Facebookgruppen UMF startades av åtta poliser i februari 2012. Förkortningen UMF står för "underbetalda, missnöjda och förbannade".

Drygt 5 000 poliser - vilket motsvarar ungeför en fjärdedel av landets poliser i dag - är med i gruppen. Endast poliser och polisstudenter får vara med. Varje ny medlem måste godkännas av andra medlemmar innan de släpps in.

En av de åtta poliser som var med och startade forumet 2012 konstaterade i ett inlägg den 5 juli i somras:

"Forumet tillhör poliser och enbart poliser får bjudas in. Detta för vår egen skull."

Hån mot kritiker

När Facebookgruppen UMF startades hade den en starkt facklig prägel. Och än i dag diskuteras ofta arbetstider, arbetsmiljö, löner, ob-tillägg och polisutrustning.

Men här uttrycks också öppet hån och närmast hat mot kritiker på ett sätt som fått flera poliser som Expressen haft kontakt med att reagera starkt.

TV-profilen och journalisten Elisabet Höglund drabbas av förakt efter att hon i juli i somras kritiserat polisen för den uppmärksammade dödsskjutningen i Varberg då polis sköt ihjäl en knivbeväpnad man som knivskurit tre personer varav en - en 85-årig kvinna - avled av sina skador.

En medlem i Facebookgruppen skriver:

"kalla mig rädd och feg för 21 800 efter fyra år i tjänst.....Jä...a skata!!!!!"

Andra medlemmar fyller i:

"Vem har släppt ut henne..."

"Mumie i clownperuk som inte behöver ringa 112 för min skull."

"Hon måste vara dement."

"Vilken häxa!"

"Hon har inte bara en dålig hårdag. Man kan bortse från hennes uttalanden. Va fan vet hon om polisyrket. Antagligen lika mycket om det som om vad som är en fin frisyr."

"Elisabet Höglund, varmt välkommen in på min shit-list..."

"Om vi bryr oss eller ej spelar ju ingen roll, vi VET... det skrämmande är ju att svenska folket ser henne och kanske köper hennes skit..."

"Lika snygg som intelligent."

Enskilda poliser reagerar på tonfallet och uttrycken i diskussionstråden, framför allt med tanke på vad det skulle innebära om språkbruket skulle läcka ut:

"Vi vet ju att vi kommer att bli granskade igen. Man kommer att ifrågasätta om polisen är en objektiv och jämställd organisation. Ni som skriver om Höglund som psyksjuk, höätande och andra personliga angrepp behöver ju inte uttala er då. Ni har precis bevisat att det är sant... Den här UMF-tråden tycker jag är ett lågvattenmärke för sidan."

Några håller med. Men kritiken har ingen påverkan på några av de andra inlägg som följer:

"Idiot."

"Skit i kärringen, hon säger ju själv att åklagaren lägger ner fallet! Ös på därute kära kolleger vi gör ett kanonjobb!"

"Rädd eller inte, följande gäller; Kniv fram = Sig Sauer fram!"

Det som framför allt orsakar upprördhet bland poliserna som skriver i Facebookgruppen är kritik i media mot poliser som tvingats använda våld i tjänsten.

Efter dödsskjutningen i Södertälje i januari 2013 - där en rånare sköts till döds av poliser - kommenterar flera poliser i Facebookgruppen att en kvinnlig advokat i TV sagt att hon tyckte att polismannen som sköt borde åtalas för mord.

"Den advokaten borde bli starkt ifrågasatt av advokatsamfundet! Det är ju ett helt jävla bisarrt uttalande!"

"Blir lite lurigt för fröken advokat att styrka uppsåt för mord. Vilken jävla pajas..."

"Hon såg hyfsat ny och osäker ut förutom hennes okunskap..."

Advokat Kerstin Koorti attackeras i Facebookgruppen efter att hon uttalat sig efter kravallerna i Husby i norra Stockholm och kritiserat polisen för att ha gjort en allvarlig missbedömning när de sköt ihjäl den 69-årige knivbeväpnade mannen - den händelse som sägs ha utlöst de omtalade kravallerna. Koorti företräder 69-åringens änka.

"Verkar som att Lasermannen fick in en bra smäll på Koorti. 18 år senare verkar hon inte ha hämtat sig..."

"Förslag på ny lag: Förargelseväckande uttal!"

Flera andra medlemmar i polisens Facebookgrupp hakar på:

"69-pringen har gjort en lång rad val, som alla leder till att han ställer sig framför polisens vapen, och slutligen väljer han går till anfall. Vad är det som är så svårt att förstå?"

"För att dra det till sin spets skulle man nästan önska att hon blev utsatt för en liknande situation (förstå mig rätt nu), hon i gisslan med en knivbeväpnad man. Detta för att få hennes trögflytande polett att trilla ned!"

"Flower power tider är inte över uppenbarligen! Hon måste ha rökt på lite för mycket!"

"Jag vet inte men antingen så har Kortti inhalerat propan eller slagit skallen i en järnbalk... kanske någon borde ringa 112?"

Den 31 maj i år konstaterar en polis på forumet att riksdagsman Morgan Johansson, S, ser upploppen i Husby som en klassfråga och bland annat föreslår att alla skolor ska ha kontaktpoliser och att det ska bli fler poliser med invandrarbakgrund.

"Det är ju redan testat tydligen utan resultat. Vad är nästa ess att dra ur rockärmen mannen-med-lösningen-Morgan? Mer Moralmatchen på kafferasten? För det måste ju vara annans fel än de stackars kriminellas eget fel!"

En annan medlem i forumet skriver ironiskt:

"Mer värdegrundsspel att flytta pjäser på..."

Starka reaktioner

Den 8 juli sände SVT:s Aktuellt ett inslag om dödsdramat i Varberg. När Robert Hårdh, svensk människorättsjurist och chef för Civil right defenders (tidigare svenska Helsingforskommittén), i studion kritiserar polisens agerande väcker det starka reaktioner i Facebookgruppen:

"Robert Hårdh din jävla planta. Är du fullständigt kocko i huvudet?? Gå gärna fram med dina fem kompisar och försök avväpna en motiverad gärningsman med kniv... Det kan vara din dotter som mina kolleger räddat livet på.. Ring aldrig polisen när du behöver hjälp! Ring human rights, Piva och Jerzy!"

"Piva" står för psykiatrisk intensivvårdsavdelning, "Jerzy" syftar på den på forumet ofta hånade kriminologen Jerzy Sarnecki.

Andra medlemmar i Facebookgruppen skriver:

"Jag orkar inte bli förbannad en gång till på sådana där tomtar och idioter. De vet inte vad de pratar om..."

"Någon som kan fixa deras telefon nr?!"

"Gud, folk som växt upp i Sverige i högciviliserat land tänker som de växte upp i jungeln. IDIOTEEERRR!"

"Kanske dags för någon av alla våra chefer att uttala sig.. Men de svamlar bara om... sikta i benet... djupt olyckligt... våran skjututbildning.. Fy f.n. På ren svenska.."

"Haha, ytterligare en dum jävla idiot som uttalar sig utan att ha satt foten utanför villaområdet han bor i. Hur många är dom egentligen?"

"Det hade kanske inte varit fel med någon form av statistik som visar hur många vi faktiskt INTE skjuter varje år...."

Inlägget fortsätter:

"Ärenden där vi använder hela vår kommunikativa förmåga och löser ärendena utan våld trots att det funnits fullt lagstöd för våldsanvändning och kanske till och med laga befogenhets-skjutningar."

"Rikspolischefen (eller annan med jämställd befattning) ska vara FÖRST ut i TV/media INNAN någon icke verklighetsförankrad vänserpolitiker bereds chansen att stå och slunga skit i nyheterna på bästa sändningstid. Detta är en livsfarlig opinionsbildning som MÅSTE stoppas och det är NU!"

"Man skulle vilja bjuda in Fröken Hårdh till en utb-dag."

Rikspolischefen Bengt Svenson hånas gång på gång på UMF. I februari 2012 görs han till åtlöje efter att han i en DN-artikel sagt att polisen fått stora resurstillskott och att polisen blivit synligare och mer tillgängliga:

"En sann ståuppkomiker..."

Och:

"Pajasbengt har gjort det igen.."

I slutet av 2012 blossar debatten upp om polisens statistikjakt, eller pinnjakt som den kallas internt. Måltavlan för kritiken är än en gång rikspolischefen Bengt Svenson:

"Pinnjakten och det systematiska statistikfusket visar att svensk polis är korrupt. Ett tragiskt faktum som Svammel-Bengt med kraft borde ta itu med."

I april 2013 rasar poliserna på Facebookgruppen mot rikspolischefen efter att han i en intervju med Dagens Nyheter besvarat frågan om när uppklarningsprocenten ska sluta minska med att: "Det vänder när personalen får erfarenhet och tar längre steg och oftare".

"Det är lätt att skylla ifrån sig när man själv inte är delaktig i arbetet."

"Suck... Det märks att han inte arbetat i verksamheten en sekund......"

"Men för helvete, finns det ingen jävla hejd!"

"Men helt allvarligt, hur är karln funtad? Skön ord från en stor ledare... NOT!"

"Vilken jävla huggorm..."

"Less på GW"

De kända kriminolgerna och brottsforskarna Leif GW Persson och Jerzy Sarnecki är återkommande måltavlor för hån och kritik.

"Jävlar vad less jag är på den där GW och hans jävla uttalanden. GW som kallar sig för docent i kriminologi men har inte presterat någonting."

"Han är slut i precis hela huvudet."

Men också här är det enskilda polismän som argumenterar mot och försöker ge en annan bild:

"Får gå emot strömmen lite då" ... "Men i tidigare program gör han det vi poliser inte törs eller vill. Granska och även kritisera vår egen många gånger trångsynta och tungrodda organisation... saker som vår ledning annars "städar undan/viftar bort".

En annan medlem i polisforumet kommenterar GW Persson och Jerzy Sarnecki med:

"Annika Norée förtjänar epitetet expert. Det mediekåta kriminologdrevet betackar vi oss för!"

"Jerzy, gör oss en tjänst och emigrera till Ur(-)anus!"

En annan polisman svarar:

"Jerzy har bott där sedan länge..."

I maj 2013 kommenterar Jerzy Sarnecki för Aftonbladet att organisationen Missing people ännu en gång lyckats där polisen misslyckats. Det öppnar dammluckorna i polisernas Facebookgrupp:

"Otippat att den clownen uttalar sig..."

"Helt sjukt att phs använder hans material i utbildningen... Tomte..."

En medlem i polisforumet skriver den 21 maj om författaren och journalisten Johanna Langhorst samt Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell som båda skarpt kritiserat polisens insats under Husbykravallerna.

"Som polis får man lära sig att skit alltid är skit och att skit alltid luktar skit oavsett hur den är förpackad! Och för den som inte uppskattar metaforer så är Langhorst, Franchell med flera bara skit! Som luktar illa! Låt dem raljera och sluta köp möget så är dem snart arbetslösa!"

Carin Götblad, före detta länspolismästare i Stockholm, kritiseras ofta för hennes vilja att synas. I februari 2012 liknas hon vid en dokusåpadeltagare:

"Carin Götblad måste väl kunna anses som polisens motsvarighet till Linda Rosing...Vad som helst för att synas för egen vinning...."

Erik Steen, länspolismästare i Uppsala, hånas för sina uttalanden i media efter att flera Greenpeaceaktivister i mars lyckats ta sig in på ett avspärrat område vid kärnkraftverket i Forsmark och hållit sig gömda där flera timmar.

"hahaha, ja vilken pellejöns."

"Är han på riktigt?!"

"Pinsamt att allmänheten får se nivån hos en så högt uppsatt chef. Vad ska de då tro om oss andra?"

En ung kvinnlig journalist skriver sommaren 2013 en krönika i en nättidning. Hon använder provocerande och svepande formuleringar om polisens påstådda rasism och överdrivna våldsanvändning. Reaktionerna på polisernas Facebooksida blir häftiga:

"Hon måste få hjälp snarast!!!"

"Tragisk kvinna allt är tydligen "solklart" för henne."

"Vilken oerhört tragisk människa."

"Sopa, möjligt att jag lägger ut snusen åt hennes håll och går vidare i livet."

"Tycker lite synd om henne... Det blir ju illa ibland med vår bristande psykvård."

"Jag antar att hennes pappa är stolt över sin flicka."

"Blir mörkrädd"

Men det framgår också av diskussionerna i Facebookgrupen att enskilda poliser reagerar starkt mot språkbruket och attityderna.

En polisman skriver den 13 juli:

"Jag jobbar sedan tre år med media och information och inser att vårt skrå skall representera allmänheten i många avseenden. Detta forum gav mig en mindre angenäm insyn i hur vi poliser framställer oss själva så jag ställer mig frågande till om vi ska fortsätta trigga varandra i en spiral som bara pekar nedåt?"

En polisman skriver:

"Måste säga att jag blir mörkrädd när jag ser vad vissa skriver. Förstår den eller de inte alls att allt vi skriver är en knapptryckning från att bli offentligt?"

Men kritikerna får mothugg av andra av de drygt 5 000 medlemmarna i polisernas eget slutna Facebookrum:

"Enligt mig har alla på UMF rätt å skriva precis vad som helst, men sen kanske inte alla gillar eller accepterar allas åsikter men är vi rädda för att det vi skriver kommer ut till media å allmänhet kan vi lika gärna lägga ner gruppen."

Och en av de poliser som adminstrerar Facebookgruppen skriver den 4 april i år:

"Sen tycker jag att det för det mesta är bra standard på diskussionerna. Personangreppen har avtagit en del och de som skrivs tycker jag själv är sånt som Sverige behöver höra."

Expressen har varit i kontakt med en av grundarna till UMF, polismannen Johan Svanestrand. Han bad Expressen återkomma senare under torsdagen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag