Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook vill stoppa fake news inför valet

Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Foto: SASCHA STEINBACH / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Det är valår i Sverige och frågan om fake news och säkerhet på internet är het. 

För att ta tag i frågorna diskuterar regeringen och Peter Eriksson inlett med bland andra Facebook.

Tillsammans vill de jobba för en valrörelse där aktiviteten på internet är schyst och ärlig.

Falska nyheter och mobbning är två stora problem på internet. Ju närmare vi kommer det svenska valet desto heter blir frågan om säkerhet online. 

Facebook som är en stor social plattform försöker ta tag i problemen. De har flera gånger deltagit i diskussioner med den svenska regeringen för att göra informationen som sprids under året så korrekt som möjligt.

– Vi jobbar för närvarande med regeringen här och tittar på hur vi tar itu med integritetsproblemet i valet i Sverige, säger Antigone Davis, säkerhetschef för Facebook i en intervju med Expressen TV. 

Makt över informationsflödet

Peter Eriksson (MP), Bostads- och digitaliseringsminister, säger att de har en dialog med Facebook och diskuterar den makt stora företag som dem har över informationsflödet.

– Vi diskuterade vad som är deras ansvar, vad som är rimligt att de tar på sig och vad de kan göra för at bidra till att det blir en debatt som är vettig och fungerande under valåret, säger Peter Eriksson.

De pratar med andra företag också som Google och Twitter, men Peter Eriksson menar att Facebook ändå blir speciellt. Det är den största plattformen och de påverkar allra flest. 

– Det är också en viktig fråga när vi kommer till valåret i Sverige. Avsikten är att försöka undvika att vi gör misstag, att informationen kommer ut till människor och att det finns en allmän debatt om informationsflödet, säger Peter Eriksson.

Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, MP.
Foto: NOELLA JOHANSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den största risken, enligt Peter Eriksson, med säkerheten på sociala plattformar inför valåret är människors medvetenhet. 

– Om människor inte är medvetna om att mycket som skrivs är propaganda och desinformation och inte journalistisk och information kan det vara en risk, säger Peter Eriksson.


LÄS MER: Facebook görs om – så ändras ditt flöde 


Samma problem online som offline

Antigone Davis menar att det är samma problem man ser offline som på internet. De som till exempel mobbar andra i verkligheten gör det även ofta online. Det gäller hela skalan av dåligt beteende. 

Hon säger att det beror på problemet om det blir värre offline, de känner ett ansvar för problemen och vill försäkra att samhället är säkert. Därför är de engagerade i att ha fler personer som jobbar för att öka säkerheten. De jobbar också med de som blivit utsatta på internet så att de känner sig säkra.

Nyligen jobbade Facebook även med Norges regering för att granska fakta och kunna ge människor hjälp att kunna kritiskt värdera nyheter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.