Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Facebook bygger ny serverhall i Sverige

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
En skiss över den andra datacenterbyggnaden. Den nya byggnaden kommer att vara omkring 25 000 kvadratmeter stor.
Foto: Northern Link PR

I somras invigdes Facebooks nya serverhall i Luleå. Nu står det klart att jättenätverket ska bygga ännu en serverhall i staden.

– Investeringen kommer att stärka Luleå och Norrbotten som Europas främsta region för serveretableringar. Det kommer att innebära fler jobb i Luleå, säger näringsminister Annie Lööf till Expressen.

Det har spekulerats länge om att Facebook planerar att bygga ett nytt datacenter på Porsön i Luleå. I januari stod det klart att företaget ansökt och beviljats bygglov för en andra serverhall. Och nu blir planerna av allt att döma verklighet.

Näringsminister Annie Lööf (C) meddelar på sin Facebook-sida att bygget är nära förestående.

Stor kunskap i Luleå

För Expressen berättar ministern att det första spadtaget är nära förestående.

– Facebook kunde välja vilket land som helst för sin andra serverhall utanför USA. De väljer Sverige tack vare tillgång till hundra procent tillgång till förnyelsebar energi och stort lokalt IT-kunnande, säger Lööf till Expressen.

Näringsministern avslöjade nyheten under ett besök på Facebooks datacenter i Luleå under fredagen. Den nya byggnaden kommer att vara omkring 25 000 kvadratmeter stor.

Kalla klimatet underlättar

Det är oklart hur många nya jobb som kommer att skapas, men i dag arbetar 90 personer i den första hallen.

– Det är naturligtvis fantastiskt roligt att Facebook valt att bygga den andra serverhallen i Luleå. Vi har inga siffror på hur många jobb det blir, men vi vet att arbetet med att bygga hallen startar under våren, säger Yvonne Stålnacke (S), kommunalråd i Luleå, till Expressen.

Att Facebook väljer Luleå har bland annat att göra med stadens kalla klimat och även möjligheter till förnyelsebar energi.

– Investeringen kommer att stärka Luleå och Norrbotten som Europas främsta region för serveretableringar. Det kommer att innebära fler jobb i Luleå, säger näringsminister Annie Lööf.

Facebooks serverhall

Den redan existerande serverhallen är 30 000 kvadratmeter stor, vilket motsvarar omkring sex fotbollsplaner.

Redan vid det första bygget berättade Facebook att det kan bli aktuellt med ytterligare två hallar. Dataservrarna i Luleå är i första hand till för Facebooks användare i Europa.

Det kalla klimatet i Luleå gör att kylningen av de värmealstrande servrarna underlättas.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.