"Generellt tycker jag att det är upp till var och en att ta reda på vad som gäller när man går med i en community. Men när Facebook gör sådana förändringar borde de informera tydligare", säger Anna Ström, 26 i från Stockholm. Foto: Stefan Söderström
"Generellt tycker jag att det är upp till var och en att ta reda på vad som gäller när man går med i en community. Men när Facebook gör sådana förändringar borde de informera tydligare", säger Anna Ström, 26 i från Stockholm. Foto: Stefan Söderström

Facebook - inte så hemlig som du tror

Publicerad
Uppdaterad
Du kanske tror att bara dina Facebook-kompisar kan se när du skriver att du hatar din chef och skolkar.
Men meddelanden som står i din statusrad kan vara enkla att hitta för andra.
Nu lovar Facebook att ändringen kommer - inom några veckor.
Statusuppdateringar om sjukdomar, hat mot chefen eller skolk kan läsas av alla om du inte har rätt inställningar.
Anledningen är en förändring i sekretessen som Facebook gjorde den 21 april.
- Jag satt och gjorde lite sökningar och upptäckte att folk skrev helt galna saker, som jag inte tror de förstår att andra än deras vänner kan läsa, säger Will Moffat, programmerare i San Francisco och hängiven Facebookanvändare.
- Så vi brainstormade kring hur man ska få vanligt folk att förstå det, säger Will Moffat.
Resultatet blev Openbook, en sajt där man kan söka efter ord i Facebookanvändares statusuppdateringar.
Där kan man hitta kvinnan som "skolkar och spenderar dagen med min kille. Shhh, säg inget till chefen", kvinnan som varit otrogen "men bara två gånger" och mängder som hatar sina jobb.

"En ganska öppen sida"

Ett enkelt sätt är att använda Reclaim Privacy. Gå in på Reclaimprivacy.org, dra knappen "Scan for Privacy" till ditt bokmärkesfält, gå in på ditt Facebook-kontos sekretessinställningar och tryck på "Scan for Privacy". Då söks din profil igenom på eventuella säkerhetsbrister. m Du kan också ställa in sekretessen steg för steg. Gå in på "konto" och "sekretessinställningar" på din Facebookprofil. Klicka sedan i vad du vill visa och inte vill visa. Om man söker på "magsjuk" kommer det upp en statusrad från Susanne Svensson, 34, om att hennes dotter är sjuk och att hon vabbar.
- Jag visste inte exakt om att det gick att söka på mina statusar, men jag vet att Facebook är en ganska öppen sida, säger Susanne Svensson.
Anna Ström, 26, ändrade sina inställningar direkt när Facebook ändrades.
- Men jag kan tänka mig att många inte tänkte på det eller glömde bort det, säger hon.

Ska ändra säkerheten

Openbook har mött både positiva och negativa reaktioner.
- Några har undrat varför vi sprider vad de skriver i sina statusrader, men vi försöker förklara för dem att det är Facebook som sprider dem och att vår sajt bara uppmärksammar det, säger Will Moffat.
Facebook har fått mycket kritik och i går skrev grundaren Mark Zuckerberg i Washington Post att man tagit åt sig - att säkerheten ska ändras.
En talesperson för Facebook säger till Expressen att man de senaste veckorna konsulterat användare och experter:
- Budskapet vi fått är ganska tydligt. Användarna vill ha precisa och omfattande säkerhetsinställningar, men att de ska vara lättare att använda.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag