Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fabian vill att Sverige skrotar sommartiden

<p>Fabian Norlin vill skrota sommartiden.</p>Foto: Privat
<p>I helgen flyttar vi fram klockan med en timme.<br></p>Foto: Markus Gann/Colourbox

Nu är det dags för sommartid.

Klockan ska fram en timme, men många vill hellre låta den vara.

– Jag skulle hellre sova en timme extra, säger sommartidsmotståndaren Fabian Norlin.

Sommartid

Infördes på försök i Sverige i maj 1916. Möttes av så starka protester från bönder att det inte upprepades året därpå.

Efter upproret lades sommartiden på is – fram till 1980.

1981 till 1995 började den svenska sommartiden sista söndagen i mars och avslutades sista söndagen i september.

Sen 1996 har hela EU gemensam sommartid med start sista söndagen i mars och slut sista söndagen i oktober.

Skiftet inträffar klockan 02.00 eller 03.00 svensk tid, vilket gör att timmen mellan klockan 02.00 och 03.00 försvinner vid övergång till sommartid, eller upprepas vid övergång till vintertid.

Natten mot söndag är det dags att ställa fram klockan igen. Det innebär att svenskarna får sova en timme mindre i sju månader framöver.

Och omställningen från vintertid till sommartid är den tid på året då Facebookgruppen "Normaltid alltid", med drygt 3 000 medlemmar, växer som mest enligt en av de ansvariga sommartidsmotståndarna.

– Många är emot att man ställer om klockan hela tiden. Det är jobbigt och besvärligt och skapar problem. Omställningen ökar också antalet hjärtinfarkter och olyckor, säger Fabian Norlin.

Hur upplever du omställningen?

– Jag tycker att det är jobbigt att tvingas kliva upp en timme tidigare halva året. Det är ju vintertiden som är normaltiden.

Så det är nu det blir jobbigt?

– Ja, jag skulle hellre sova en timme extra i ett halvår, men det är ofta morgonmänniskorna som bestämmer. Det går långt tillbaka att det anses nyttigt och dygdigt att kliva upp tidigt.

Skrotade sommartid

Förra året skrotade Rysslands president Vladimir Putins sin företrädare Dmitrij Medvedevs eviga sommartid. Nu är det konstant vintertid som gäller i öst.

Samtidigt vill Miljöpartiet göra tvärtom. I en motion från oktober 2015 föreslår tre miljöpartistiska riksdagsmän att man enas om att låta klockorna ticka på sommartid året runt, med huvudargumentet att ljusa sommarkvällar sparar på elförbrukningen och ger mer fritid i dagsljus.

"Mer tid med dagsljus under eftermiddag/kväll innebär mer fysisk aktivitet och bättre hälsa hos barn", skriver talespersonen i folkhälsofrågor Stefan Nilsson och riksdagsmännen Jan Lindholm och Marco Vanegas.

Det förslaget gillar Fabian Norlin inte.

– Nej, det tycker jag inte är bra. Om man bara förskjuter allt en timme ger det ingenting. Om man vill att folk ska börja jobba en timme tidigare får de väl kampanja för det i stället, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.