Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Fabian Fjälling talar ut – på nazistsajten

Fabian Fjälling, 48, från Torslanda är en av personerna som ringer upp under falskt namn för Granskning Sverige. Foto: Henrik Jansson

Fabian Fjälling, en av personerna bakom främlingsfientliga Granskning Sverige, sympatiserar med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen på flera punkter.

På sajten Nordfront berättar han hur han kom i kontakt med nätverket Granskning Sverige och varför han valt att agera med falskt namn.

Fabian Fjälling är en av personerna som under falskt namn ringer opinionsbildare och journalister för det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige.

I veckan bekräftade Fjälling själv det för Expressen, efter att ha avslöjat sig i ett sms.

Det började med att debattören Malin Lernfelt skrev en debattartikel i Expressen, där hon kallade Granskning Sverige för en "trollhärd", varpå Fabian Fjälling ringde upp henne under namnet "Erik Johansson".

Efter samtalet röjde Fjälling sin identitet när han skickade en skärmdump till Malin Lernfelt, för att skriva att han hade spelat in samtalet. I filnamnet dök hans riktiga namn upp. Då publicerade Malin Lernfelt det i sociala medier.

Fjälling bekräftade

Efter det sökte Expressen Fabian Fjälling via telefon och sms, och via meddelanden framförda till honom. Frågan var om det var Fjälling som var "Erik Johansson".

Fjälling svarade inte när Expressen sökte honom, varpå Expressen åkte till hans hem för att ge honom en möjlighet att möta påståendena. Där bekräftade han att han ligger bakom "Erik Johansson".

– Ja, det är det.

På frågan varför han skriver under falsk identitet svarade han:

– För att sådant här inte ska hända. Sådant här som håller på att hända nu.

Fjälling går själv ut med sitt namn

Nu har även nazistiska Nordiska motståndsrörelsens sajt Nordfront publicerat Fabian Fjällings namn, i en intervju där han öppet berättar om sitt arbete med Granskning Sverige, och hur det började.

– Det är gjort med mitt tillstånd, säger Fjälling.

På sajten Nordfront berättar Fabian Fjälling hur han kom i kontakt med nätverket Granskning Sverige.

Fjälling säger att han kom i kontakt med Granskning Sverige när han lyssnade på ett klipp som en användare, som går under "Johan Andersson", gjort.

– Jag mailade då honom några idéer, frågor och förslag vilket ledde till att han erbjöd mig att hjälpa till och göra egna klipp, säger Fjälling i intervjun med nazistorganisationen.

Förnekar Förintelsen

Granskning Sverige har motiverat sina arbetsmetoder – att ringa anonymt – med att de är rädda. På Nordfronts fråga varför Fjälling valt att vara anonym svarar han:

– Framförallt för att skydda min familj. För att undvika telefonsamtal, trakasserier och hembesök av journalister på det sätt som skett under de senaste dagarna. Jag ville försöka göra Sverige till ett bättre land utan att för den skull dra fokus till mig som person.

Men nu väljer Fjälling att gå ut med sitt namn själv. För Expressen förklarar han beslutet:

– För att ni redan hade lagt ut det.

Expressen kunde tillsammans med tidskriften Expo på fredagen berätta att Fabian Fjälling öppet sprider rasism och förnekar Förintelsen.

Fjälling till nazisterna: Gör ett bra jobb

"Jag tror att den nationella rörelsen tjänar mycket mer på att vara uttalat icke-våld … Precis som Hitler var", skrev han 2013 under användarnamnet Fabian i kommentarfältet på Realisten, som tillhörde det nu nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti.

"Jag förstår, och tycker själv, att ras har betydelse och tycker att ’rena’ svenskar skall vara stolta över sitt ursprung", skrev han också, bland annat.

I intervjun med Nordfront berättar Fabian Fjälling att han håller med nazistorganisationen gällande flera, men inte alla, idéer och åsikter, och att han tycker att de ”gör ett bra jobb”.

På Expressens fråga om han mer ingående vill säga vilka idéer och åsikter det gäller säger Fjälling att han vill boka en intervju senare, för att han känner sig trött efter det senaste dygnet.

Expressen har vid flera tillfällen berättat om Nordiska motståndsrörelsen, deras aktiviteter och förgrundsfigurer som hetsar till våld.

Bland annat misstänks nazistledaren Viktor Melin för ett sprängdåd utanför Syndikalistiskt forum i Göteborg.

"Galenskapen går för långt i Sverige"

Därutöver har Fabian Fjälling i mejl till regeringen, undertecknade med fullt namn, kommit med politiska synpunkter. Den 8 januari 2014 frågade han Erik Ullenhag, dåvarande integrationsminister i Fredrik Reinfeldts regering, om "afrikaner utvisade från Israel skall tillåtas invandra till Sverige".

"Jag tänkte förut inte rösta på SvP, men galenskapen går för långt i Sverige", skrev han.

"SvP" syftar på det sen våren 2015 nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti.

Den 9 augusti 2013 skrev han i ett annat mejl, riktat till dåvarande statsminister Fredrik Reinfeldt angående USA:s dåvarande president Barack Obamas statsbesök i Sverige.

Fjälling: Ryssland står för yttrandefrihet

Fjälling skrev:

"Sverige borde protestera mot NSA:s världsomspännande spioneri och inte ta emot Obama så länge det pågår, så länge världshjälten Snowden hotas av åtal i USA."

Fjälling fortsatte i mejlet:

"Det är helt absurt att USA nu för tiden har tagit över den forna Sovjetunionens roll med avrättningar utan rättegång (uav:s) och att sanningssägare nu måste söka asyl i Ryssland. På 30 år har rollerna omvänts och nu står Ryssland för yttrandefrihet medan USA faller ner i diktatur."