På torsdagskvällen gjorde Fabian Fjälling från Granskning Sverige ”sista inlägget” på sitt eget Youtube-konto.På torsdagskvällen gjorde Fabian Fjälling från Granskning Sverige ”sista inlägget” på sitt eget Youtube-konto.
På torsdagskvällen gjorde Fabian Fjälling från Granskning Sverige ”sista inlägget” på sitt eget Youtube-konto.
I veckan har branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, krävt att Google tar krafttag mot innehåll från exempelvis Granskning Sverige. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TTI veckan har branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, krävt att Google tar krafttag mot innehåll från exempelvis Granskning Sverige. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT
I veckan har branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, krävt att Google tar krafttag mot innehåll från exempelvis Granskning Sverige. Foto: MARK LENNIHAN / AP / TT

Fabian Fjälling lämnar Granskning Sverige

Publicerad

Fabian Fjälling slutar göra filmer för det högerextrema nätverket Granskning Sverige.

Fjälling uppger att hans familj tagit emot hotbrev.

– Jag har givetvis polisanmält detta nu och hoppas att polisen kan göra något åt det, säger han på Youtube.

På torsdagskvällen gjorde piloten Fabian Fjälling från Granskning Sverige ”sista inlägget” på sitt eget Youtube-konto. I en film berättade Fjälling att han ska sluta med sina videor.

Granskning Sverige har i sociala medier lagt ut inslag med bland annat främlingsfientligt innehåll med Förintelseförnekare, antisemitiskt innehåll och har anmälts för att ha spridit upphovsrättsskyddat material.

Google stängde i veckan ner Granskning Sveriges huvudkanal på Youtube för att ha brutit mot Googles användarvillkor. Deras sida stängdes även ner på Facebook.

”Kan inte utsätta min familj för detta”

Nu säger Fabian Fjälling, en av personerna bakom Granskning Sverige, att hans familj mottagit hotbrev.

– Jag kan inte utsätta min familj för detta tyvärr, säger han på Youtube.

I videon riktar han hård kritik mot Expressen, DN, Bonnier och SVT. 

I veckan har branschorganisationer som Utgivarna, Svenska journalistförbundet och Tidningsutgivarna, TU, krävt att Google tar krafttag mot innehåll från exempelvis Granskning Sverige. 

Expressen har sökt Fabian Fjälling. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag