Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Fabian Fjälling kallade Förintelsen "en lögn"

Fabian Fjälling, 48, från Torslanda är en av personerna som ringer upp under falskt namn för Granskning Sverige.Foto: Henrik Jansson
Det var i februari i år som Eskilstuna-kuriren avslöjade hur sajten Granskning Sverige sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet genom att lura till sig intervjuer med bland annat journalister, politiker och opinionsbildare.
Under intervjuerna provocerar personen från Granskning Sverige fram svar och sedan publicerar de dem på nätet – men samtalen är ofta kraftigt redigerade för att framställa den intervjuade i så dålig dager som möjligt.

Granskning Sveriges Fabian Fjälling, 48, har sagt att han ”blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen” och tycker att västmakterna under andra världskriget borde ha accepterat Hitlers fredsförslag.

Det avslöjar tidningen Expo i samarbete med Expressen.

– Det var väldigt synd att de allierade inte tog de fredsförslagen, säger Fjälling som ringer upp opinionsbildare under falskt namn.

Han har också kallat Förintelsen för en lögn.

Granskning Sverige sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet genom att lura till sig ”intervjuer” med journalister, politiker och opinionsbildare. Sändningarna har sedan lagts ut på nätet, ofta kraftigt redigerade, för att framställa intervjupersonerna i dålig dager. En av de anonyma personerna i nätverket - som mestadels tar upp invandring, integration och genusfrågor, har röjt sin riktiga identitet. Han heter Fabian Fjälling, 48, och är från Torslanda utanför Göteborg. Detta avslöjade han efter ett samtal med den liberala debattören Malin Lernfelt, tidigare medarbetare på Göteborgs-Posten, när han skickade en fil för att visa att han spelat in ett samtal.

Sökt Fabian Fjälling flera gånger

Expressen sökte Fabian Fjälling på telefon för att fråga om det stämmer att han är ”Erik Johansson”. När han inte svarade åkte Expressen till Fabian Fjälling för att ge honom möjlighet att bemöta påståendet. Han bekräftade att det är han som är ”Erik Johansson” från Granskning Sverige.

Granskning Sverige menar att de är ”ett medborgarinitiativ som frågar de frågor som traditionell media undviker”. Men den antirasistiska tidningen Expo och Expressen kan avslöja att Fabian Fjälling sprider öppen rasism och förnekar Förintelsen.

Intervjuar Förintelseförnekaren Lars Wilhelmson

I ett inslag i Granskning Sverige intervjuar Fjälling Förintelseförnekaren Lars Wilhelmson. Fjälling håller genomgående med Wilhelmsson när han i antisemitiska termer beskriver en "judisk världskonspiration". Han tar också del i samtalet och kallar Förintelsen för en lögn.

– Jag har faktiskt blivit religiös av att studera judarnas ondskefulla inflytande i världen. (…) först så var det 9/11 så tänkte jag det här ju helt vansinnigt att den här lögnen kan passera som sanning till så många. Vad finns det mer så började jag vidga skopet så såg jag andra världskriget och Förintelsen, och så herregud detta är ju också lögn, vad finns det mer? Ryska revolutionen, ja det är ju samma sak här och alltid hittar man samma folkgrupp på den onda sidan i alla tragedier som hänt genom historien, säger han enligt Expo.

Fjälling står fast vid det han sagt om judarna

Expressen har pratat med Fabian Fjälling på telefon om de nya uppgifterna och gett honom upprepade möjligheter att utveckla sitt uttalande.

– Det innebär det jag säger.

Vad menar du med ”judarnas ondskefulla inflytande”?

– Judarnas ondskefulla inflytande.

Vad menar du med det?

– Det jag säger.

Vad betyder det?

– Det betyder det jag säger. Om du inte förstår svenska så får du lära dig.

Jag vill bara inte misstolka dig på något sätt. Om du vill utveckla vad du menar så får du givetvis göra det.

– Jag är inte så intresserad av att utveckla någonting för dig. Det kanske du förstår.

Medverkat i nazistisk podcast

Han har även under pseudonymen ”Erik” låtit sig intervjuas i Radio regeringen, en öppet nazistisk podd som drivs av två medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen. Fjälling har även varit aktiv på högerextrema sajters kommentarsfält, bland annat Realisten som tillhörde det nu nedlagda nazistiska Svenskarnas parti.

”Jag tror att den nationella rörelsen tjänar mycket mer på att vara uttalat icke-våld… Precis som Hitler var", skrev han 2013 under användarnamnet Fabian.

Hösten 2013 skrev han på samma sajt:

”Jag förstår, och tycker själv, att ras har betydelse och tycker att ’rena’ svenskar skall vara stolta över sitt ursprung”. Flera av uttalandena som Fabian Fjälling gjort och skrivit som "Fabian" vill han inte kommentera säger han. Men han kommenterar det han som "Fabian" skrev om Hitler.

– Jag kan utveckla det med Hitler. Han la fram ett antal förslag under hela andra världskrigets gång. Det var väldigt synd att de allierade inte tog de fredsförslagen, för det dog väldigt mycket människor under andra världskriget. Och det hade det antagligen inte gjort om de allierade hade accepterat Hitlers fredsförslag. Det är vad jag kan utveckla där.

Kallar sig journalist

Fabian Fjälling vill konsekvent ställa motfrågor, trots att skälet till att vi kontaktar honom är uttalanden som han har gjort.

– Om du kan svara på mina frågor så kan jag svara på dina, säger han.

Jag är journalist på Expressen och jag ringer dig för att ge dig möjlighet att komma till tals om de uttalanden som du har gjort. Så att du ska få en möjlighet att kunna utveckla om det är något som var oklart, då har du möjligheten nu, Fabian.

– Jag är journalist på Granskning Sverige. Jag svarar inte för att ge dig svar på dina frågor. Jag svarar för att ställa frågor till dig.

Sverigedemokrat tar emot donationer

Du är journalist på Granskning Sverige, säger du. Vem är utgivare på Granskning Sverige?

– Jag är utgivare för mina inslag.

Ja, då ringer jag om dina inslag här. Vad säger du om det jag precis frågade dig. Vill du utveckla det uttalandet som du har gjort?

– Vill du svara på mina frågor? frågar Fabian Fjälling.

Jag ringer dig. Jag har frågor om dina uttalanden.

Granskning Sverige har tidigare bara haft en känd person som öppet varit frontperson. Det är Nina Drakfors, Sverigedemokrat från Skara. Hon har till Eskilstuna-Kuriren som granskat Granskning Sverige sagt att hon lämnade projektet i december förra året. Men hon fortsätter att stötta deras metoder och är den på nätverkets hemsida som tar emot donationer till verksamheten, rapporterar Eskilstuna Kuriren.

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.