Fabian Bengtsson: "Kommer påverka mig resten av mitt liv"

Publicerad
Uppdaterad
Fyra år har gått sedan Sibadirektören Fabian Bengtsson kidnappades.
Han släpptes efter att ha suttit inspärrad 17 dagar i en ljudisolerad trälåda.
- Det här kommer påverka mig resten av mitt liv, sa han efteråt till SvD.
Tidigt på morgonen den 17 januari 2005 gick Fabian Bengtsson till sin bil för att åka till Sibas huvudkontor. Plötsligt överfalls han av två män som sätter på honom handklovar och stuvar in honom i en bil.
Under bilfärden förklarar en av männen att de vill ta reda på hur mycket han är värd. Han får sedan en boll intryckt i munnen och silvertejp för ögonen.

Skickade brev till redaktionen

Färden går mot en lägenhet i stadsdelen Gårda där han placeras i en vadderad och ljudisolerad trälåda. Samma dag får Fabians Bengtssons föräldrar ett kravbrev. Kidnapparna kräver fem miljoner euro och fem miljoner kronor i lösensumma.
Familjen ska svara genom att sätta in en bilannons i Göteborgs Posten. Föräldrarna gör som de blir tillsagda och vädjar sedan till kidnapparna att släppa deras son i tv och på SIBA:S hemsida.
Kidnapparna skickar fler brev. Två av dem går till Expressens edition GT. I breven uppmanas Fabians pappa Bengt Bengtsson att publicera ytterligare en annons. Trots att lösesumman aldrig betalas ut dumpar kidnapparna Fabian Bengtsson i Slottsskogen den 3 februari. Då hade han tillbringat 17 skräckfyllda dygn i lådan.
Sju dagar senare greps ledaren Darko Sokacic, 43, i samma lägenhet som Fabian Bengtsson hölls fången i.

Förändrade livet

27-årige Alexander Markovic greps i Wien av Österikisk polis och den tredje kidnapparen Lirim Seferi, 25, greps i sina föräldrars lägenhet i Köpenhamn. De döms sedan till tio, sex och respektive två års fängelse för människorov och försök till grov utpressning.
Efteråt berättade Fabian Bengtsson för Svenska Dagbladet hur den fasansfulla upplevelsen påverkat honom. Han förklarade att han klarade sig genom att behålla lugnet.
– Genom detta lugn blev jag en person och inte ett ting. Det räddade nog faktiskt livet på mig, att jag blev mänsklig för dem, förklarade han.
Tre år efter kidnappningen tänkte han fortfarande på de 17 dygnen i lådan.
– Det här får jag leva med resten av mitt liv, berättade han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag