Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fabian, 48, ringer för Granskning Sverige

Fabian Fjälling, 48, från Torslanda är en av personerna som ringer upp under falskt namn för Granskning Sverige.
Foto: Henrik Jansson
Det var i februari i år som Eskilstuna-kuriren avslöjade hur sajten Granskning Sverige sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet genom att lura till sig intervjuer med bland annat journalister, politiker och opinionsbildare.
Under intervjuerna provocerar personen från Granskning Sverige fram svar och sedan publicerar de dem på nätet – men samtalen är ofta kraftigt redigerade för att framställa den intervjuade i så dålig dager som möjligt.

GÖTEBORG. Den utpekade huvudmannen i det främlingsfientliga nätverket Granskning Sverige har avslöjat sig själv. 

Fabian Fjälling, 48, är en av personerna som ringer upp opinionsbildare under falskt namn. 

– Ja, det är det, bekräftar "Erik Johansson" för Expressen.

Eskilstuna-Kuriren avslöjade nyligen hur personer i nätverket Granskning Sverige sprider högerpopulistisk främlingsfientlighet genom att lura till sig "intervjuer" med bland annat journalister, politiker och opinionsbildare. Ämnena är mestadels invandring, integration och genusfrågor.

Under samtalen provocerar personen från Granskning Sverige fram svar och publicerar sedan inspelningarna på nätet, men "intervjuerna" är ofta kraftigt redigerade för att framställa personen som svarat i så dålig dager som möjligt.

En av de som lagt upp klippen presenterar sig som "Erik Johansson". Han ringde tidigare i veckan upp den liberala debattören Malin Lernfelt, tidigare medarbetare på Göteborgs-Posten, efter att hon i en debattartikel i Expressen hade benämnt Granskning Sverige som en "trollhärd".

"Erik Johansson" röjde sin riktiga identitet

Efter samtalet råkade "Erik Johansson" röja sin riktiga identitet – Fabian Fjälling, 48 år från Torslanda utanför Göteborg - då han skickade en skärmdump på en fil för att visa att han spelat in samtalet.

– Om man är ute i debatten och har en ganska stark plattform som Granskning Sverige har och även hänger ut folk såsom politiker och journalister, då tycker jag det är ganska naturligt att man talar om vem man är. Jag uppskattar inte att folk ringer till mig och inte anger korrekt namn, säger Malin Lernfelt.

Hon redovisade faktauppgiften om identiteten på mikrobloggen Twitter, och plötsligt var den utpekade huvudmannen i den högerextrema gruppen känd som Fabian Fjälling.

– Jag har i bland blivit påhoppad och hotad ganska grovt och jag tycker att om man ska delta i samhällsdebatten så ska man våga stå för vem man är, förklarar Malin Lernfelt.

Flera instanser såsom Allmänhetens pressombudman, Pressens opinionsnämnd och ledande jurister har tidigare slagit fast samma sak: den som i offentligheten sprider främlingsfientlighet har ingen rätt till anonymitet. Både justitiekanslern och Stockholms tingsrätt har avvisat en anmälning och en stämning mot Expressen som handlat just om att blottlägga vilka som massdistribuerar näthat.

Fabian Fjälling har vägrat att svara

Expressen har vid upprepade tillfällen sökt Fabian Fjälling via telefon, sms och fått meddelanden framförda till honom, för att ställa frågan om han är "Erik Johansson" och om uppgifterna som nu sprids stämmer. Men Fabian Fjälling valde konsekvent att inte svara.

Expressen åkte hem till Fabian Fjälling då han valde att inte svara.

Expressen tvingades då åka till Fabian Fjälling, för att i enlighet med de pressetiska reglerna, ge honom en möjlighet att bemöta påståendet. Expressens utsända presenterade sig och reportern bjöds in i hans bostad, vilket framgår av en filminspelning som Fjälling gjorde och själv valde att direkt publicera på nätet. Expressens reporter valde dock att inte kliva in i bostaden, utan stannade utanför för att ställa frågor.

Fabian Fjälling filmade och lade själv ut mötet.

Fabian Fjälling bekräftar att det är han som är "Erik Johansson" från Granskning Sverige.

Varför skriver du under falsk identitet?

– För att sådant här inte ska hända. Sådant här som håller på att hända nu.

Okej. Hur länge har du skrivit under falsk identitet på Granskning Sverige?

– Ganska länge.

Hur länge är ganska länge?

– Varför måste jag svara på det?

Så fortsatte samtalet. Fabian Fjälling besvarar fråga efter fråga med att själv ställa frågor om Expressens chefredaktör Thomas Mattsson. Expressen fick därför inte tillfälle att fråga Fjälling om varför han valt att ingå i det främlingsfientliga nätverket? Varför man falskredigerar intervjuer som gjorts med opinionsbildare? Varför Granskning Sverige bidrar till hat och hån mot exempelvis förtroendevalda och journalister?

På Youtube finns hundratals ljudklipp där journalister och politiker rings upp av personer som utger sig för att vara vanliga människor för att lura till sig intervjuer.

Om man väljer att ringa för Granskning Sveriges räkning finns också pengar att tjäna. De vars Youtube-klipp får mer än 3 000 klick får betalt, skrev Eskilstuna-Kuriren i sitt avslöjande. 

Men Fabian Fjälling påstår att han inte tjänat några pengar på de klipp han publicerat på sajten.

– Inte ett öre, säger han.

Fabian, hur många samtal har du ringt till olika personer?

– Kan du ge mig Thomas Mattssons adress?

Fjälling påstod sedan – felaktigt – att Expressens reporter höll i hans dörr.

Vill du säga hur länge du har skrivit för Granskning Sverige?

– Om du ger mig Thomas Mattssons adress så att jag kan gå hem och prata lite med honom.

Granskning Sverige har motiverat sina arbetsmetoder - att ringa anonymt - med att de är rädda, detta samtidigt som de själva ringer journalister, opinionsbildare men också växeltelefonister på lokaltidningar. I samtalens spår har mängder av hat mött de uppringda.

Mycket hat har mött de personer som ringts upp av Granskning Sverige.
Foto: Henrik Jansson

Seriösa, grundlagsskyddade medier som exempelvis Expressen har en ansvarig utgivare som står bakom det publicerade innehållet. Den enda som framträtt med namn på Granskning Sverige är Sverigedemokraten Nina Drakfors, som uppgett för Eskilstuna-Kuriren att hon lämnat organisationen i december 2016. Enligt Eskilstuna-Kuriren har Granskning Sverige kopplingar till hatsajten Fria Tider, som tidigare samlat in pengar till en docent i Västra Frölunda som avslöjats som näthatare som ville stämma Expressen. En rättsprocess som Expressen senare vann med 60-0 när alla förtalspåståenden hade granskats.

Mathias Ståhle: Granskning Sverige vill undergräva förtroendet för medier

Fabian Fjälling har nu valt att publicera Expressens intervju med honom på Granskning Sverige.

Eskilstuna-Kurirens reporter Mathias Ståhle var den som granskade gruppen. 

– Deras syfte är att spela in intervjuer med journalister, politiker och opinionsbildare, och att framställa sina intervjuoffer i så dålig dager som möjligt när klippet publiceras. Tanken är att undergräva förtroendet för etablerade medier och samhället i stort, säger Mathias Ståhle.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.