I dag inleds Gymnasiedagarna på Svenska Mässan. Ett 60-tal gymnasier tar chansen att presentera sig. Vill du säkrast ha ett jobb direkt efter gymnasiet så är bygg- och vårdprogrammen bäst. - Det kommer att vara brist inom alla byggyrken; snickare, armerare, murare, betongare, plåtslagare, rörläggare och så vidare, säger Bertil Lidfeldt, arbetsmarknadsinformatör på Länsarbetsnämnden.
Bara ett byggprogram
I dag finns bara ett byggprogram inom Göteborgsregionen, på Bräckegymnasiet. Tim Andersson och Christian Boström får hjälp av plåtslagarläraren Bengt Eriksson på Bräckegymnasiet. Här finns Göteborgs enda byggprogram. Intagningspoängen har stigit för varje år och var senast 190. Trots att byggprogrammet för närvarande är den säkraste gymnasievägen till ett arbete, satsas det inte på fler byggutbildningar.Där tas 160 elever in per läsår. Förra året var antalet sökande nästan det tredubbla. Intagningspoängen har stigit för varje år, och var så hög som 190 i år, och kommer förmodligen att vara ännu högre nästa år. Bland de nya utbildningarna finns inget med bygginriktning, och det finns heller inte fler platser på Bräcke än tidigare. - Yrkesförberedande program är dyra att starta, eftersom de kräver mycket utrustning, med verkstäder och liknande. Program som samhäll eller natur kräver i princip bara en skolsal. Skolorna vågar inte starta dyra utbildningar av rädsla för att lokalerna ska stå tomma om några år, säger Ewa Eliasson Nylund på GR:s gymnasieintagning.
Ekonomin inget hinder
Men Solveig Wahlqvist, planeringschef på utbildningsförvaltningen i Göteborg hävdar att det inte är ekonomin som stoppar fler byggutbildningar. - Vi samverkar med branschen och vi har svårt att få tillräckligt med praktikplatser som det är nu, säger Wahlqvist.
Nya gymnasieutbildningar i Göteborgsregionen:
Alströmer, Alingsås: Entreprenörsprogrammet.
Angered: Estetprogrammet, inriktning; "Ny musik".
Angered: Individuellt prog, inr; "Handel" och "Textil, mode och stil".
Burgården: Globala gymnasiet.
Burgården: Individuellt prog, inr; "Barn/fritid" och "Restaurang".
Ester Mosesson: Individuellt prog, inr; "Livsmedel".
Frölunda: Natur, inr; "Biokemi och medicin".
Hvitfeldtska: Natur, inr; "Matematik", "Franska sektionen", "Tyska sektionen" och "Fysik".
IHGR: Social science programme, inr; "Ekonomi".
Munkebäck: Individuellt prog, inr; "Media".
Polhem: Samhäll/estetprog.
Yrkestekniskt centrum, Lindholmen: Sjöfartsprog och
Lärcentrum Lindholmen.
Elof Lindälvs: Natur, inr; "Estetisk" och "Samhäll". Samhäll, inr; "Estetisk".
Mimers hus, Kungälv: Da Vinci/Kreativ naturvetenskap.
Fässberg, Mölndal: Estetiska prog, inr; "Digital produktion samt textil formgivning".
Porthälla, Partille: Natur, inr; "Teater/dans".
Samhällsvetenskapsprog, inr; "Teater/dans".
Nösnäs, Stenungsund: Datorteknik, Idrottsprog.
Öckerö: Marinbiologiskt prog.