Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagets erbjudande: Sprit som räcker hela livet – för 14 000 kr

Alkoholsugna singlar kan göra ett klipp den 11 november.Foto: COLOURBOX
Baiju är en kinesisk spritdryck.Foto: WIKIMEDIA

Du får sprit som räcker hela livet för 14 000 kronor.

Enda kravet: Du ska vara singel.

Så lyder erbjudandet från ett kinesiskt företag i morgon under singeldagen i Kina – det största shoppingevenemanget i världen, skriver Guardian.

Black Friday i all ära, men inget bräcker singeldagen i Kina när det gäller shopping. Datumet som valts för singeldagen är 11/11 på grund av att det bara består av ”lonely ones” (singlar, alternativt bara ettor).

Idén är en dag där alla singlar uppmanas att unna sig något extra. Den 11 november uppmärksammar den kinesiska e-handelsjätten Alibaba dagen genom kraftig rabatterade erbjudanden, kallade Double 11, efter datumet för singeldagen. Erbjudandena gäller i 24 timmar.

Bland årets erbjudanden hittar man möjligheten att köpa sprit som räcker livet ut för det facila priset av 14 000 kronor. De 33 första kunderna kommer att få tolv flaskor baijiu, en kinesisk spritdryck, i månaden för resten av deras liv. Dör man inom loppet av fem år efter inköpet kan en familjemedlem ärva spritleveranserna.

En advokat säger dock till tidningen Beijing Youth Daily att erbjudandet kan upphävas om företaget går i konkurs med anledning av erbjudandet.

Varor förpackas för singeldagen i Ningbo i Kina.Foto: HUANG RUIPENG / XINHUA

Omsättningen: 170 miljarder kronor

För mer än 20 år sedan hittade några studenter vid Nanjing universitet i Kina på singeldagen för att uppmärksamma alla ensamstående. E-handelsjätten Alibaba har sedan dess förvandlat singeldagen till en massiv köphändelse som omsätter mångmiljardbelopp. 

Enligt analytiker kommer omsättningen i år att bli rekordstor, i runda slängar 170 miljarder kronor. Siffrorna har dock ifrågasatts av US Securities and Exchange Commission.

Före detta fotbollsstjärnan David Beckham och frun Victoria Beckham samt före detta basketspelaren Kobe Bryant flögs in av e-handelsföretaget under en gala där timmarna till singeldagen räknades ner. Katy Perry skulle ha framträtt men drog sig ur med kort varsel. Istället uppträdde bandet One Republic.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.