Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Få söker ersättning efter sprängdåd vid bostäder

Fler antas ha rätt till ersättning efter explosionen i Linköping.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Personer som drabbas av sprängdåd vid sitt bostadshus kan ha rätt till brottsskadeersättning från Brottsoffermyndigheten. Trots det är det få som ansöker, enligt SR Ekot.

Efter ett sprängdåd i Linköping i fjol skadades runt 20 personer lindrigt, trots det har bara två ansökt om ersättning. Ett annat exempel är ett dåd på Östermalm i Stockholm, där ingen ansökan har kommit in.

Åsa Lundmark på Brottsoffermyndigheten säger att det efter sprängningen i Linköping borde finnas fler som har rätt till ersättning.

– Av polisutredningen om händelsen i Linköping framgår att det var ett stort antal personer som skadades, så ja, jag skulle säga att det är fler som har rätt till ersättning, säger hon till Ekot.

Ersättning kan ges om det inte finns någon dömd som kan betala skadestånd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.