Foto: Volker Hartmann
 Foto: Volker Hartmann

Få nyanlända gripna efter övergreppen i Köln

Publicerad

Endast tre av 58 som greps efter sexövergreppen i Köln var nyanlända flyktingar.

Det visar den tyska polisrapporten, enligt Independent.

Det var på nyårsnatten som ett hundratal kvinnor blev angripna framför järnvägsstationen Cologne i Köln. Polisen fick totalt 1 054 anmälningar som rör stölder, hot och sexuella övergrepp, samt en anmälan om våldtäkt. Rapporterna pekade på att förövarna var flyktingar från Mellanöstern.

Tre av 58 gripna var flyktingar

Enligt rapporter från tysk polis ska endast tre av de 58 gripna vara nyanlända flyktingar från Syrien och Irak, skriver The Independent.

Till dem brittiska tidningen säger åklagaren Ulrich Bremer att majoriteten av de gripna ursprungligen kommer från Algeriet, Tunisien och Marocko. Tre stycken är tyska medborgare, enligt The Independent.

Till Die Welt berättar åklagaren också att mer än hälften av nyårsnattens anmälningar handlade mer om stöld framför sexuella övergrepp.

Enligt Tysklands justitieminister Heiko Maas fanns det misstanke om att övergreppen var planerade. Men enligt åklagaren finns det inte några bevis på att det ska ha varit planerade. Åklagaren tror mer att allt spreds via sociala medier.

– En del personer sa faktiskt, "Hej, vi är på väg till Cologne, en stor fest är på gång", säger Ulrich Bremer enligt The Independent.

Stramade åt flyktingpolitiken

Massövergreppen i Köln ledde till invandrarkritiska röster anklagade efteråt medier och tyska myndigheter för att ha tystat ner det som skett eftersom männen som angrep kvinnorna ska ha haft nordafrikanskt ursprung.

Till följd av händelserna tvingades Kölns polischef gå tidigt i pension och Tyskland stramade åt sin flyktingpolitik.

Förbundskanslern Angela Merkel la bland annat fram förslaget att ändra lagstiftningen så att det blir möjligt att snabbare utvisa asylsökande som begår brott och personer som vistas illegalt i landet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag