F-kassan stängde datortjänst – personlig information spreds

Nu har den statliga myndigheten stängt ner "Mina sidor" – efter att man upptäckt att personliga uppgifter läckt ut till ett stort antal användare.
Foto: Alewi/Wikimedia Commons
Nu har den statliga myndigheten stängt ner "Mina sidor" – efter att man upptäckt att personliga uppgifter läckt ut till ett stort antal användare.
Nu har den statliga myndigheten stängt ner "Mina sidor" – efter att man upptäckt att personliga uppgifter läckt ut till ett stort antal användare.

Han fick information från Försäkringskassan om en annan persons lön och adress.

Den statliga myndigheten tvingades stänga ner "Mina sidor" – efter att man upptäckt att personliga uppgifter läckt ut till ett stort antal användare.

– Det känns väldigt obehagligt, jag vet ju inte om någon annan fått mina uppgifter, säger tvåbarnspappan Linus Sjöberg, 42.…

Vid 19-tiden uppger Försäkringskassan att problemen är lösta.

Det var i förmiddags som Linus Sjöberg i Sollentuna loggade in på Försäkringskassans "Mina sidor" för att komma åt sina uppgifter som rör rapportering om vård av sjukt barn gällande hans tvillingdöttrar.

Men i stället för att se sina egna uppgifter på sidan fick han adress, telefonnummer och inkomstuppgifter som rörde en helt okänd person.

Nu är han orolig för att någon annan fått motsvarande information som gäller honom.

– Det känns väldigt obehagligt, säger Linus Sjöberg.

Han ringde omedelbart Försäkringskassan och rapporterade felet. Men han var inte den första att uppmärksamma myndigheten på att hemliga uppgifter läckt ut till fel personer.

Fick inkomst och kontonummer på okänd person

Flera andra användare av sidan har också fått personlig information om andra användare, vissa har även fått andra personers barn registrerade som sina barn.

"Kunde logga in. Men stod att ja kunde ta ut dubbeldagar för ett barn som inte är mitt i meddelandet." skriver en användare.

"När jag i appen ska ansöka om ersättning i samband med VAB får jag upp korrekta uppgifter om mitt barn och min sambo, däremot får jag upp personuppgifter (kontaktuppgifter, inkomstuppgifter, kontonummer etc) på någon annan istället för på mig." skriver en annan.

"Känns mycket olustigt att eran app läcker personlig information!" skriver en användare.

Det var Försäkringskassans app och hemsida som slumpade ut information om andra personer än den som loggade in på sitt konto.

Efter flera larm om läckaget beslutade man vid klockan tolv på måndagen att helt stänga ner "Mina sidor". 

Ska fungera som vanligt igen

Strax efter klockan 19 på måndagen uppger Försäkringskassans pressekreterare, Makan Afsinnejad, att sidan ska fungera korrekt igen och att felen ska vara korrigerade. Enligt Afsinnejad berodde det hela på ett fel i en systemuppdatering.

– Vi måste se över vad som gått snett och dra lärdom. Vi ser väldigt allvarligt på det som inträffat, och det är ett fel av den mänskliga faktorn, säger Makan Afshinnejad, pressekreterare på Försäkringskassan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.