Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

F-kassan ger kvinna ersättning för godis

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Den 35-åriga kvinnan får ersättning för att kunna köpa 92 flaskor hårspray och får dessutom 800 kronor i månaden för att köpa godis. Nu vill försäkringskassan sänka ersättningen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Den 35-åriga kvinnan hetsäter och ägnar sig tvångsmässigt mycket åt sitt utseende.

Försäkringskassan gav henne då ersättning för att kunna köpa 92 flaskor hårspray per år och drygt 800 kronor i månaden i godispengar. Men nu har fallet överklagats. 

– Jag tycker att det är förjäkligt att de vill sänka ytterligare, säger kvinnan.

Den 35-åriga kvinnan är boende på en ort i Norrland. I början av juni 2011 ansökte hon till försäkringskassan om så kallad handikappersättning eftersom hon fastnat i ett tvångsbeteende som innebär att hon sminkar sig, fixar håret och hetsäter mat och godis.

Kvinnan ansökte om ersättning på 198 900 kronor per år för så kallade merkostnader för hårspray, puderdosor, rouge, consealer, samt mat och godis.

Kvinnan angav i ansökan att hon ville ha ersättning för två flaskor hårspray i veckan, en puderdosa och en consealer per månad samt en rouge varannan månad.

Hon ansökte också om ersättning för sex inköp i veckan av "godis och annan hetsätningsmat" á 400 kronor.

Utöver det ville hon ha ersättning för 30 dosor snus i veckan.

Fick godispengar

Försäkringskassan gav kvinnan, vars ansökan var medicinskt styrkt, rätt till ersättning för smink, hårspray och godis, men inte för de summor kvinnan ansökt om.

Enligt beslutet erkändes hon dock ersättning för 92 flaskor hårspray, 11 concealer, 10 puderdosor och 5 rouge per år.

För köp av godis och annan hetsätningsmat fick kvinnan rätt till ersättning på 9 480 kronor per år eller 820 kronor i månaden.

Kostnaderna för snus gjorde försäkringskassan aldrig någon bedömning av eftersom hon redan nått upp till den högsta nivån för merkostnader.

Totalt beslutades att kvinnan skulle få handikappersättning på 69 procent av prisbasbeloppet, den högsta möjliga nivån, vilket innebar 2 461 kronor per månad.

Överklagats

Ärendet har nu överklagats av det allmänna ombudet för socialförsäkringen, ett regeringsuppdrag som innehas av Birgitta Smedberg.

Förvaltningsrätten gick på Birgitta Smedberg linje och sänkte ersättningen till 53 procent av prisbasbeloppet.

Smedberg har nu sökt prövningstillstånd hos kammarrätten eftersom hon anser att kvinnan endast har rätt till den lägsta ersättningen, 36 procent av prisbasbeloppet.

Fallet är ett av flera som Birgitta Smedberg driver som handlar om personer med tvångssyndrom som ansökt om ersättning för merkostnader 

– När det gäller tvångssyndrom där det uppstår mycket kostnader behandlas fallen väldigt olika av olika försäkringskassekontor. Jag driver de här ärendena i syfte att få fram en vägledning, säger Birgitta Smedberg.

Olika bedömningar

Ett annat fall handlar om en person vars tvångssyndrom innebär stora kostnader för rengörning och tvättning. Denne fick ingen handikappersättning av försäkringskassan för sina utgifter, men efter att Birgitta Smedberg drivit saken slutade ärendet med att personen fick ersättning på den lägsta nivån.

Birgitta Smedberg har nu ett stående önskemål ute om att få in fler fall.

– Jag har fått uppfattningen när jag talat med kassatjänstemän att i vissa fall godtas ansökningarna och i andra fall inte. 

– Jag hoppas jag får in fler fall. Fler domstolsavgöranden vore bra för praxis.

Ror knappt ihop det

Den 35-åriga kvinnan är bedrövad över att man vill sänka hennes ersättning ytterligare.

– Jag tycker att det är förjäkligt att de vill sänka ytterligare, säger hon till Expressen.se och fortsätter:

– Det är knappt jag får ihop det som det är nu.

Fakta: Handikappersättningen

Den som behöver extra hjälp på grund av en sjukdom eller funktionsnedsättning kan få handikappersättning.

Ersättningen betalas ut till den som behöver mycket hjälp i sin vardag eller hjälp för att kunna arbeta eller studera. Hjälpbehovet ska gälla under minst ett år.

Det går också att få handikappersättning för den som har merkostnader på grund av sjukdom eller funktionsnedsättning.

Handikappersättningen är 36, 53 eller 69 procent av prisbasbeloppet beroende på hjälpbehoven och hur stora merkostnaderna är på grund av funktionsnedsättningen.

Så här mycket blir handikappersättningen 2013:

36 procent = 16 020 kronor

53 procent = 23 585 kronor

69 procent = 30 705 kronor

Källa: Försäkringskassan.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.