Rekordvarm planet upptäckt: ”Det är en helvetisk värld”

Planeten är en av de varmaste som någonsin uppmätts. Och det är inte det enda som är speciellt med den.
Foto: University of Southern Queensland

Ytan på den nyupptäckta planeten är så varm att de flesta metaller skulle förångas.

Planetens nattemperatur – 2 300 grader – är det näst varmaste som någonsin uppmätts.

– Det är en helvetisk värld, säger astrofysikern Brett Addison.

TOI-1431b är en och en halv gång så stor om Jupiter – den största planeten i vårt solsystem – och ligger 490 ljusår bort. Alldeles nyligen upptäcktes planeten av Nasa och har nu undersökts närmare av en grupp astronomer ledda av astrofysikern Brett Addison på University of Southern Queensland i Australien. 

Efter att ha studerat den nya jätteplaneten konstaterar astronomerna att vad man hittat är en exceptionellt varm planet. En av de varmaste man någonsin stött på. Orsaken: TOI-1431b befinner sig så nära sin stjärna, att den har en omloppstid på bara två och en halv dag. Stjärnan i sin tur är en av de ljusaste och varmaste som någonsin mätts upp. 

– Dessa typer av exceptionellt varma planeter, kända som ultra-varma Jupiters, är väldigt ovanliga, säger Addison enligt Brisbane Times

– Det är en helvetisk värld, med dagstemperaturer på 2 700 grader och nattemperaturer på 2 300 grader. Inget liv skulle kunna överleva i planetens atmosfär. Planetens nattemperatur är den näst varmaste som uppmätts.

Varmare än många stjärnor

Att det är varmt är inte svårt att begripa. Hur varmt är svårare. 

– Det är varmare än smältpunkten för de flesta metaller och varmare än smält lava. Dagstemperaturen är varmare än 40 % av stjärnorna i Vintergatan, förklarar Addison.

Det finns flera faktorer som är väldigt speciella med den nyupptäckta planeten. Att den befinner sig så nära stjärnan, trots att den är så stor, är märkligt enligt forskarna. Dess omloppsbana är dessutom ”baklänges” – den rör sig i motsatt riktning gentemot värdstjärnans rotation. 

– Planeten bildades uppenbart inte så nära stjärnan. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med materia för. Den måste ha bildats utanför den så kallade islinjen, vilket i vårt solsystem är var Jupiter, Saturnus och Neptunus bildades, säger Addison.

– Vi tror att något hände som gjorde att den flyttades in till sin täta omloppsbana. Kanske en krock med en annan massiv planet eller kanske hade solsystemet ytterligare en stjärna som fick planeten att förflytta sig.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.