Extremteorin har slagit rot i USA

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Fackeltåget i Charlottesville 2017. Vita högerextremister ropade bland annat att ”judar ska inte byta ut oss”.
Foto: JOHN RUDOFF / POLARIS/IBL

Det är extremteorin som motiverat rasistiska massmördare och som även USA:s president Joe Biden nu varnar för.

Det stora folkutbytet.

Den har slagit rot i USA.

Det är teorin att det finns en plan att byta ut USA:s vita befolkning mot andra folkgrupper.

Den inspirerade 18-årige Payton Grendon till massmordet i Buffalo i lördags.

Det stora folkutbytet är en svensk översättning av det som på engelska kallas ”The great replacement”, men även amerikanerna har importerat uttrycket. Från franskans ”Le grand replacement”.

Det var också titeln på den bok som den franska författaren och filosofen Renaud Camus skrev 2011.

Hans bok handlade inte om USA utan om utvecklingen i Frankrike. Camus varnade för att Frankrike och Europa höll på att invaderas av massinvandring från Afrika och att en global elit låg bakom.

De tankarna fann också bördig mark bland högerextremister i USA. När de samlades för fackeltåg i Charlottesville 2017 hördes exempelvis ropen om att ”judar ska inte byta ut oss”.

Nygammal teori

Fruktan bland vita i USA att en dag hamna i minoritet är inget nytt. Redan 1916 skrev juristen Madison Grant en bok med titeln ”The Passing of the Great Race” där han varnade för att den ”nordiska” rasen var hotad i USA av invandring från andra delar av världen, då mest från Syd- och Östeuropa.

Grants bok och idéer – han var långt ifrån ensam – hade stort inflytande. USA införde 1924 en invandringslag som under 40 år framåt skulle begränsa invandringen enligt nationella kvoter.

Invandring är en fortsatt mycket het fråga i USA. En del på högerkanten har vidareutvecklat Camus teorier och beskyller det demokratiska partiet för att medvetet vilja öppna landets gränser, eftersom de räknat med att vinna väljare på det i framtiden.

Fox News driver på

En av de tyngsta rösterna är Fox News Tucker Carlson. Enligt New York Times har han talat om det stora folkutbytet över 400 gånger i sin kvällsshow, den mest tittade av sitt slag i USA.

Som när han i fjol sa:

– Jag vet att alla på vänstersidan blir bokstavligen hysteriska om man använder ordet ”utbyte”, om man antyder att det demokratiska partiet försöker byta ut den nuvarande väljarkåren, med nya människor, med mer lydiga väljare från tredje världen.

– Men de blir hysteriska just därför att det är vad som pågår. Det är sant!

Även flera republikanska politiker – som kongressman Matt Gaetz – har uttryckt sig liknande. Det har nu blivit politiska vapen för demokraterna som de senaste dagarna gått till hårda angrepp.

Payton Grendon, 18 år. Det var han som sköt ihjäl tio afroamerikaner i Buffalo i helgen.
Foto: ERIE COUNTY DA / VIA REUTERS X80001

För 18-årige Payton Grendon som i lördags sköt ihjäl tio afroamerikaner i en matbutik i Buffalo visade sig snabbt vara en anhängare av just teorin om det stora folkutbytet. 

Och inte bara han. USA har upplevt flera rasistiskt motiverade masskjutningar där mördarna motiverat sina handlingar just med att de vita håller på att ersättas av andra etniska folkgrupper.

Men det är ett budskap som finner stöd även hos många amerikanska väljare. Enligt en färsk mätning genomförd av AP/Norc säger 32 procent av de tillfrågade att en grupp personer försöker byta ut amerikaner födda i landet, mot invandrare av valtaktiska skäl.

President Joe Biden och hustrun Jill vid platsen i Buffalo där en ung man sköt ihjäl tio afroamerikaner i helgen.
Foto: ANDREW HARNIK / AP TT NYHETSBYRÅN

Det var detta Joe Biden talade om när han i Buffalo i tisdags gick till angrepp mot teorin om det stora folkutbytet.

– Jag uppmanar alla amerikaner att tillbakavisa lögnen, och jag fördömer dem som sprider lögner för politisk vinning.

Men det riktas också kritik mot att demokraterna utnyttjar ett illdåd av en ung man med förvirrade tankar – hans manifest går också till attack mot exempelvis konservativa och ekofascister – för att smutskasta alla på högersidan som ifrågasätter Joe Bidens och demokraternas invandringspolitik.

Wall Street Journals ledarsida påpekar också att få beskyllde socialisten Bernie Sanders anti-republikanska retorik när en av hans anhängare öppnade eld mot republikanska politiker 2017.

Sant är att för övrigt den vita amerikanska befolkningen om utvecklingen fortätter kommer att förlora sin absoluta majoritetsstatus om drygt 20 år. 

Men som den konservativa kommentatorn Bret Stephens konstaterar i New York Times. Den här typen av ”folkutbyten” har hela tiden varit USA historia. Det har varit en del av ett land i ständig förnyelse. 

Och det började förstås med den mest brutala typen av folkutbyte. Den där vita europeiska invandrare tog över ett en kontinent som i århundraden tillhört ursprungsbefolkningen.


Ranstorp: "Kärnan runt Trump är riktigt otäck"

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.