"Det senaste halvåret har varit ofattbart tufft", skriver Saabchefen Victor Muller i ett pressmeddelande. Foto: Scanpix
"Det senaste halvåret har varit ofattbart tufft", skriver Saabchefen Victor Muller i ett pressmeddelande.  Foto: Scanpix

Extremt utsatt läge för Saab

Publicerad
Uppdaterad
Ingen finansiering och en förlust första halvåret på nästan två miljarder.
Saabs delårsrapport levererar dystra nyheter.
"Det senaste halvåret har varit ofattbart tufft", skriver Saabchefen Victor Muller i ett pressmeddelande.
Saabs ägarföretag, Swedish Automobile, har ännu inte säkrat medel för att åter kunna starta produktionen. Det framgår av delårsrapporten som publicerades på onsdagskvällen.
Bolaget gjorde under första halvåret 2011 en förlust på 201,5 miljoner euro, motsvarande cirka 1,8 miljarder kronor. Bolaget omsatte under perioden 359 miljoner euro, cirka 3,3 miljarder kronor.

"Löner är superviktigt"

När TT säger till informationschefen Eric Geers att det inte finns tillstymmelse till någon ny finansiell lösning i halvårsrapporten blir svaret kort.
- Nej, säger informationschefen.
- Det är ju självklart att vi jobbar stenhårt med att hitta den finansiering som kan slå en brygga mellan nu och den dagen det kommer in pengar från Kina.
- Vi måste först utbetala lönerna, det är superviktigt. Och tillsammans med leverantörer komma överens om villkoren för nya leveranser så att produktionen kan starta igen.

"Ofattbart tufft"

Saabchefen Victor Muller skriver i en kommentar att det inte kommer som någon överraskning att det senaste kvartalet har varit "ofattbart tufft" för företaget men tillägger att det trots allt finns "ljusglimtar vid horisonten".
Samtidigt konstateras i rapporten att det inte finns några garantier för att de pågående förhandlingarna kommer att bära frukt och inte heller att den nödvändiga finansieringen kommer att lyckas.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag