Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Extremt jämnt inför möjligt extraval

På måndag röstar riksdagen om att fälla statsministern
Riksdagen kommer rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) på måndag.
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni har anledning att oroas av ett eventuellt extraval – enligt SvD/Sifos nya mätning har L 2,3 procent av väljarstödet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

SvD/Sifos junimätning visar att ett eventuellt extraval skulle bli extremt jämnt.

M, KD, L och SD får tillsammans 50 procent i mätningen, Löfvens underlag ligger på 48,8 procent. 

– Det är små marginaler. Det som hänt är att vikten förskjutits svagt till högersidan, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD. 

Riksdagen kommer rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) på måndag. 

Fälls regeringen kan det antingen bli talmannens uppgift att få fram en ny statsminister med stöd i riksdagen – eller så kan Stefan Löfven utlysa nyval. Det måste i så fall hållas inom tre månader. Skulle det bli nyval ser det ut att bli väldigt jämt mellan blocken. 

Liberalernas partiråd beslutade i våras att stöda en borgerlig regering även om den tar stöd av Sverigedemokraterna, och står partiet fast vid det får M, KD, L och SD tillsammans 50 procent i i SvD/Sifos junimätning. Löfvens möjliga underlag ligger på 48,8 procent. 

Skillnaden mot det borgerliga alternativet ligger inom felmarginalen i mätningen, däremot har Löfvens underlag minskat med 2,8 procentenheter sedan mätningen i april. 

– Det är små marginaler. Det som hänt är att vikten förskjutits svagt till högersidan, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD. 

Oklart regeringsunderlag

Stefan Löfvens regeringsunderlag är inte lika tydligt. V-ledaren Nooshi Dadgostar har deklarerat att hennes parti inte längre har förtroende för Stefan Löfven, men sa samtidigt att hon aldrig skulle rösta för att Ulf Kristersson (M) som statsminister. 

Annie Lööf (C) har sagt att hon inte kommer stötta en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Hon har sagt att hon vill se en bred mittenregering med S och M, men är den enda partiledaren som uttryckt det.

Stödet för partierna

(Siffrorna i mätningen 7-17 juni)


Socialdemokraterna: 25,8 (26,9)

Vänsterpartiet: 9,6 (9,6)

Miljöpartiet: 3,5 (4,0)

Moderaterna: 22,4 (21,7)

Centerpartiet: 9,9 (9,3)

Liberalerna: 2,3 (2,9)

Kristdemokraterna: 5,1 (5,2)

Sverigedemokraterna: 20,2 (18,8)

Övriga: 1,2 (1,6)


Källa: SvD/GP/Sifo


Både Miljöpartiet och Liberalerna har anledning att oroas av ett ett eventuellt extraval, eftersom bägge partier ligger under riksdagsspärren i den senaste mätningen. MP hamnade på 3,5 procent, och L på 2,3 procent. Det är den lägsta siffran för L någonsin i SvD/Sifos mätningar. 

Svenskarna emot extraval

En majoritet av svenskarna vill dock inte se något extraval, enligt en undersökning från SVT/Novus. 54 procent tycker att ett extraval är dåligt, 29 procent svarade att det är en bra idé och 17 procent svarade att de inte visste eller har någon åsikt. 

I frågan om misstroendeomröstning – som alltså inte behöver resultera i extraval – tycker 40 procent att det är rätt och 41 procent anser att det är fel. 

Vad händer nu? Experten reder ut krisens möjliga utgångar:

Oförändrat läge • Nyval • Talmansrundor

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.