Riksdagen kommer rösta om misstroende mot statsminister Stefan Löfven (S) på måndag.
Fälls regeringen kan det antingen bli talmannens uppgift att få fram en ny statsminister med stöd i riksdagen – eller så kan Stefan Löfven utlysa nyval. Det måste i så fall hållas inom tre månader. Skulle det bli nyval ser det ut att bli väldigt jämt mellan blocken.
Liberalernas partiråd beslutade i våras att stöda en borgerlig regering även om den tar stöd av Sverigedemokraterna, och står partiet fast vid det får M, KD, L och SD tillsammans 50 procent i i SvD/Sifos junimätning. Löfvens möjliga underlag ligger på 48,8 procent.
Skillnaden mot det borgerliga alternativet ligger inom felmarginalen i mätningen, däremot har Löfvens underlag minskat med 2,8 procentenheter sedan mätningen i april.
– Det är små marginaler. Det som hänt är att vikten förskjutits svagt till högersidan, säger Sifos opinionschef Toivo Sjörén till SvD.
Oklart regeringsunderlag
Stefan Löfvens regeringsunderlag är inte lika tydligt. V-ledaren Nooshi Dadgostar har deklarerat att hennes parti inte längre har förtroende för Stefan Löfven, men sa samtidigt att hon aldrig skulle rösta för att Ulf Kristersson (M) som statsminister.
Annie Lööf (C) har sagt att hon inte kommer stötta en regering som tar stöd av Sverigedemokraterna. Hon har sagt att hon vill se en bred mittenregering med S och M, men är den enda partiledaren som uttryckt det.
Stödet för partierna
(Siffrorna i mätningen 7-17 juni)
Socialdemokraterna: 25,8 (26,9)
Vänsterpartiet: 9,6 (9,6)
Miljöpartiet: 3,5 (4,0)
Moderaterna: 22,4 (21,7)
Centerpartiet: 9,9 (9,3)
Liberalerna: 2,3 (2,9)
Kristdemokraterna: 5,1 (5,2)
Sverigedemokraterna: 20,2 (18,8)
Övriga: 1,2 (1,6)
Källa: SvD/GP/Sifo
Både Miljöpartiet och Liberalerna har anledning att oroas av ett ett eventuellt extraval, eftersom bägge partier ligger under riksdagsspärren i den senaste mätningen. MP hamnade på 3,5 procent, och L på 2,3 procent. Det är den lägsta siffran för L någonsin i SvD/Sifos mätningar.
Svenskarna emot extraval
En majoritet av svenskarna vill dock inte se något extraval, enligt en undersökning från SVT/Novus. 54 procent tycker att ett extraval är dåligt, 29 procent svarade att det är en bra idé och 17 procent svarade att de inte visste eller har någon åsikt.
I frågan om misstroendeomröstning – som alltså inte behöver resultera i extraval – tycker 40 procent att det är rätt och 41 procent anser att det är fel.