Extremstormen hotar New York

Publicerad
Uppdaterad
Orkanen Irene i nordöstra Karibien har växt i styrka och risken finns att orkanen slår till mot miljonstaden New York, rapporterar CNN.
Vindarna kan då nå upp till 44 sekundmeter och orsaka stora skador.
Orkanen Irene rör sig över Bahamas under torsdagen. Stora skador rapporteras från området där enorma regnmängder fallit. I början av helgen väntas orkanen ha tagit sig till USA:s östkust och innan dess kan den öka än mer i styrka.
I sin vädersändning tidigt på torsdagsmorgonen svensk tid varnar CNN för att orkanen kan komma att träffa miljonstaden New York, och att vindarna då kan nå upp 44 sekundmeter.
Det finns fortfarande en möjlighet att orkanen missar östkusten och i stället passerar över havet – men enligt CNN har sannolikheten för det minskat.
– Det är 50 procents chans, säger meteorologen.
Samtidigt kan storstaden Boston också komma att drabbas.

Katrina var kraftigare

Om orkanen träffar norra delarna av USA:s östkust blir det den första som träffar kusten på 20 år, rapporterar CNN.
Det är ännu oklart hur stora skadorna kan komma att bli, men under orkanen Katrina år 2005, där vindarna nådde 55 sekundmeter, dog över 1 800 personer.
Samtidigt orsakades skador för över hundra miljarder dollar, motsvarande närmare 700 miljarder kronor, bland annat av de stora översvämningar som följde orkanen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag