Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kinas extremregn: Tågvagnar fylldes med vatten

Människor med vatten upp till knäna försöker ta sig fram på gatorna i Zhengzhou.
Foto: NEWSCOM / FEATURECHINA/NEWSCOM/SIPA USA SIPA USA
En bil har fastnat i vattenmassorna i Zhengzhou på tisdagen.
Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK / CHINE NOUVELLE/SIPA/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Enorma mängder regnvatten sprider skräck i Kina.

Dramatiska bilder visar vattenfyllda tunnelbanor och bilvägar som förvandlats till floder, rapporterar flera internationella medier. 

Myndigheterna har utfärdat den högsta vädervarningen – och mer skyfall väntas komma den närmasta tiden.

Samtidigt befaras en kraftig tyfon slå till mot Kinas östkust till helgen.

Centrala delar av Kina har skakats av ett kraftigt oväder som lett till svåra översvämningar i flera städer och vänt upp och ned på livet för miljontals människor. De höga vattennivåerna har bland annat lett till omfattande strömavbrott, inställda tåg och avstängda bilvägar, rapporterar Reuters.

Zhengzhou, provinshuvudstad i Henan med 12 miljoner invånare, som är en knutpunkt för varutransporter genom landet är ett av de värst drabbade områdena. 

– Översvämningssituationen är extremt allvarlig, säger president Xi Jinping, enligt AFP.

I videoklipp som delats på sociala medier syns människor sitta fast på tåg och i bilar när vattenmassor forsar fram. En video visar hur en tunnelbanevagn fylls med vatten till passagerarnas förskräckelse.

Bilar spolas bort 

https://twitter.com/eddiedu5/status/1417484871891566601?s=21

I staden Ruzhou, som ligger sydväst om Zhengzhou, har starka vattenströmmar spolat bort bilar och andra större fordon på stadens gator.

Det buddhistiska Shaolintemplet, berömt för kampsportsstilen Kung Fu, i Defeng har tvingats stänga för besökare. Även de buddhistiska statyerna i Longmengrottorna är hotade.

En stor damm i sjumiljoner staden Luoyang har fått ett 20 meter stort hål i skyddsvallen. Det uppger den kinesiska armén som oroas över att dammen ska brista, rapporterar AFP.

En explosion inträffade i en alluminiumfabrik efter stora mängder vatten trängt in i fabrikens lokaler.

Föll 200 millimeter regn på en timme 

Sedan i lördags har det kommit rapporter om att mellan 50 och 250 millimeter regn har fallit runtom i Henanprovinsen, där det bor 94 miljoner människor. Under tisdagen föll 200 millimeter regn på bara en timme i Zhengzhou, vilket fick Gula flodens vattenbank intill staden att svämma över.

Över 200 000 personer har evakuerats, enligt AFP. Hittills har minst 12 personer omkommit tillföljd av ovädret, skriver Reuters

Mer regn väntas falla närmaste dagarna enligt väderprognosen. Det har fått myndigheter att utfärda den högsta väderrelaterade varningen. 

Samtidigt har en kraftfull tyfon bildats i Stilla havet utanför Taiwans kust och den japanska ön Okinawa, och som i värsta fall befaras dra in över Taiwan och Kinas östra kust till helgen. Enligt meteorologer har den för närvarande en vindstyrka på 140 kilometer i timmen, rapporterar CNN.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.