Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Iskylan sveper in: ”Här för att stanna”

Vintern har under januari gjort sitt intåg i Sverige och kallare ska det bli. Nästa vecka kan vi förvänta oss ett riktigt vinterväder, säger meteorologen Per Holmberg.
Stora mängder snö väntas på flera håll i landet.
Foto: HENRIK ISAKSSON/TT / HENRIK ISAKSSON TT NYHETSBYRÅN
På vissa platser väntas upp till 40 centimeter snö på måndagen.
Foto: Anders Wiklund/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON / SCANPIX / TT NYHETSBYRÅN

Nu drar iskylan från Arktis in över Sverige. 

Stora mängder snö väntas falla och det blir riktigt kallt i landet. 

– Det är inte omöjligt med 15 minusgrader i södra delarna av Sverige, säger Per Holmberg, meteorolog på Storm. 

Under den kommande veckan väntas ett större köldområde från Arktis röra sig ner mot Sverige och Norden. 

Per Holmberg är meteorolog på Storm. Han varnar för att det blir riktigt kallt den kommande veckan, med minusgrader över hela landet. 

– Det ska bli betydligt kallare. Det är ett lågtryck som drar in i dag med snöfall och sedan är det ett nytt lågtryck som drar in över måndag. Det kan ge stora snömängder under måndagsdygnet, framför allt i södra Norrland, säger Per Holmberg. 

Och det kalla vädret är här för att stanna.

– Det är arktisk luftmassa som ser ut att komma rakt norrifrån. Det ser ut att vara en kall period på ingång. Det är kallt så långt man kan se, säger han.

Stora snömängder i södra Sverige

Redan på tisdag kommer ett lågtryck in över de södra delarna av Sverige, vilket kan orsaka stora snöfall i Götaland.

– Det ser att att vara rätt stora mängder. Det kan vara frågan om decimeter snö i Götaland, säger Per Holmberg, Meteorolog på Storm.  

– Det ser ut att bli en långvarig period av det kalla vädret. Det är vintervädret som här för att stanna, säger han. 

SMHI:s varning: 20-40 centimeter snö

SMHI har även gått ut och varnat för kraftig drivbildning i Västernorrland. I hela länet väntas omkring 20-40 centimeter snö under måndagskvällen. 

”Under inledningen av nästa vecka väntas ett par nederbördsområden passera landet med tidvis intensivt snöfall och blåsigt väder. Främst över Västernorrland väntas kombinationen snö och vind ge besvärligt väder”, skriver SMHI på sin hemsida. 

Under söndagen gick SMHI ut med flera klass 1-varningar för kraftiga snöfall i flera län. Dessa varningar gäller för Jämtlands län (utom fjällen), Gävleborgs län kustland, Gävleborgs län inland, Dalarnas län (utom dalafjällen), Västmanlands län, Örebro län, Södermanlands län och Upplands län. I dessa län beräknas det falla omkring 10 centimeter snö. 

Se mer: Se snökaoset i Madrid

Ett snöoväder har dragit in över Spanien. Svenska Karolina Ling-Vannerus, berättar att allt är stängt och att folk är ute och bygger snögubbar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.