Extremistgruppen Isis
intog kemvapenfabrik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Amerikanska utrikesdepartementet bekräftar att extremistgruppen Isis ockuperar al-Muthana-komplexet, sju mil från Badgad.
Foto: Medyan Dairieh

Islamistiska extremistgruppen Isis har tagit över kontroll över en av Saddam Husseins tidigare fabriker för kemiska vapen.

- De har ockuperat al-Muthana-komplexet, säger Jen Psaki, talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Den islamistiska extremistgruppen Isis, som i en stor offensiv tagit över stora delar av norra Irak, har tagit kontroll över en av Saddam Husseins tidigare fabriker för kemiska stridsmedel. Det uppger amerikanska utrikesdepartementet.

- Vi har fått information om att de ockuperat al-Muthana-komplexet, säger talespersonen Jen Psaki.

- Men vi tror inte att de kommer att kunna tillverka några kemiska vapen eftersom materialet som finns kvar där är så pass gammalt och svårhanterligt, fortsätter hon enligt AFP.

Industrikomplexet ligger omkring sju mil norr om Bagdad och användes enligt CIA under 1980-talet till att producera bland annat senapsgas och saringas. Enligt CIA ska fabriken ha lagt ner verksamheten efter det första Gulfkriget 1990-91.

- Vi är ändå oroade över att Isis tar över militära anläggningar, säger Jen Psaki.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.