Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extremhögersajt hängde ut 80 000 – stängdes ner

En högerextrem sajt hängde ut över 80 000 dömda personer. Foto: COLOURBOX
Efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner. Foto: Shutterstock

Den högerextrema sajten hängde ut över 80 000 dömda personer. 

Personerna delade upp i kategorierna ”svensk” och ”icke svensk”.

Efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner, skriver SVT Nyheter.

Sajten hängde ut över 80 000 personer som dömts för olika typer av brott. Personerna delade upp i kategorierna ”svensk” och ”icke svensk”. 

Men efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner.

– Det finns starka skäl att tro att det var den här polisanmälan som fick dem att tänka efter och inse att det inte är gångbart att driva en verksamhet som innebär brottsliga metoder, säger Robin Enander på Juridikfronten, som står bakom anmälan.

Enligt Personuppgiftslagen är det förbjudet att behandla personuppgifter om lagöverträdelser, brottsmisstankar och domar i sökbara register, annat än för myndigheter. Man får inte heller sortera personuppgifter efter känsliga uppgifter som etnicitet. Dessutom har sidan legat på en server i USA, vilket gör att man brutit mot lagen som säger att man inte får överföra personuppgifter till tredje land, skriver SVT. 

De som blivit uthängda kan också anmäla de ansvariga för hemsidan för förtal.

De som blivit uthängda kan anmäla de ansvariga för hemsidan för förtal. Foto: OLLE SPORRONG

140 000 sökbara uppgifter

Registret ska ha innehållit 140 000 sökbara strafftidsbeslut från åren 2004–2014. Juristen Ängla Eklund, ordförande för organisationen Institutet för juridik och internet, tror inte att stängningen av sajten kommer påverka polisens utredning.

– Den har varit uppe och ett brott har begåtts eftersom det var ett sökbart register, dessutom över personer som utpekades som brottsliga. Jag hoppas polisen förstår hur allvarligt det här är och att de går vidare och hittar personerna bakom sidan så att åtal kan väckas, säger hon till SVT. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!