En högerextrem sajt hängde ut över 80 000 dömda personer. Foto: COLOURBOXEn högerextrem sajt hängde ut över 80 000 dömda personer. Foto: COLOURBOX
En högerextrem sajt hängde ut över 80 000 dömda personer.  Foto: COLOURBOX
Efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner. Foto: ShutterstockEfter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner. Foto: Shutterstock
Efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner. Foto: Shutterstock

Extremhögersajt hängde ut 80 000 – stängdes ner

Publicerad

Den högerextrema sajten hängde ut över 80 000 dömda personer. 

Personerna delade upp i kategorierna ”svensk” och ”icke svensk”.

Efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner, skriver SVT Nyheter.

Sajten hängde ut över 80 000 personer som dömts för olika typer av brott. Personerna delade upp i kategorierna ”svensk” och ”icke svensk”. 

Men efter en polisanmälan om brott mot Personuppgiftslagen har sajten stängts ner.

– Det finns starka skäl att tro att det var den här polisanmälan som fick dem att tänka efter och inse att det inte är gångbart att driva en verksamhet som innebär brottsliga metoder, säger Robin Enander på Juridikfronten, som står bakom anmälan.

Enligt Personuppgiftslagen är det förbjudet att behandla personuppgifter om lagöverträdelser, brottsmisstankar och domar i sökbara register, annat än för myndigheter. Man får inte heller sortera personuppgifter efter känsliga uppgifter som etnicitet. Dessutom har sidan legat på en server i USA, vilket gör att man brutit mot lagen som säger att man inte får överföra personuppgifter till tredje land, skriver SVT. 

De som blivit uthängda kan också anmäla de ansvariga för hemsidan för förtal.

De som blivit uthängda kan anmäla de ansvariga för hemsidan för förtal.Foto: OLLE SPORRONG

140 000 sökbara uppgifter

Registret ska ha innehållit 140 000 sökbara strafftidsbeslut från åren 2004–2014. Juristen Ängla Eklund, ordförande för organisationen Institutet för juridik och internet, tror inte att stängningen av sajten kommer påverka polisens utredning.

– Den har varit uppe och ett brott har begåtts eftersom det var ett sökbart register, dessutom över personer som utpekades som brottsliga. Jag hoppas polisen förstår hur allvarligt det här är och att de går vidare och hittar personerna bakom sidan så att åtal kan väckas, säger hon till SVT. 

Relaterade ämnen
Karin Selåker Hangasmaa
Karin Selåker Hangasmaa

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag