Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Extrema gruppen ska hjälpa SD i valrörelsen

Angrep regeringen. Mattias Karlsson gick till hårt angrepp mot regeringen i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Foto: Per Groth
Nordisk ungdoms talesman Patrik Forsén. Foto: Expo
Daniel Poohl på Expo. Foto: Expo
I februari 2011 gav sig Nordisk ungdom på den flyktingförläggning där de misstänkta i Husbybadshändelsen bodde.

VÄSTERÅS. Den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom ska kampanja för Sverigedemokraterna inför nyvalet.

Gruppen säger sig ha stöd från vissa sverigedemokrater - också på hög nivå.

- Är det en grupp som ägnar sig åt att skrämma eller terrorisera människor eller bryter mot lagen på nåt sätt så är det ingen grupp man vill ha stöd av, säger den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson.

Nordisk ungdoms aktioner

• Maj 2013
I samband med kravallerna i Husby och andra områden meddelar Nordisk ungdom att man patrullerar "svenska områden som gränsar till problemområden". Enligt Patrik Forsén, talesman för Nordisk ungdom, med syftet att vara "en lugnande kraft".
 

• November 2013
 Den kvinna som under förra hösten attackerade SD-ledaren Jimmie Åkesson med en tårta blev själv tårtad bara några dagar senare av Nordisk ungdom.

 

• September 2012
Nordisk ungdom samlar ett gäng med banderoll och flaggor utanför pressombudsmannen Ola Sigvardssons bostad i centrala Stockholm. På trottoaren sprejar man ett tunnelbanespår och en blodig aktivist spelar överkörd. Bakgrunden var att Sigvardsson skrivit en krönika på sajten Medievärlden där han kritiserade att flera medier publicerat omaskade bilder på en misstänkt rånare.
 

 

• Mars 2011
Ett gäng från Nordisk ungdom besöker Aftonbladets chefredaktör Jan Helin. De tog sig in på tomten och häftade fast ett plakat på fasaden, bland annat med budskapet: "Skicka dina egna barn till Husbybadet din hycklare!". Händelsen inträffade efter att Helin mött Sverigedemokraternas Björn Söder i en debatt i SVT:s "Agenda" om ett misstänkt sexuellt ofredande på Husbybadet i Stockholm där några ensamkommande flyktingbarn anmälts.
 

 

• Februari 2011
Ett 30-tal personer från Nordisk ungdom ger sig på den flyktingförläggning där de misstänkta i Husbybadshändelsen bodde med slagord och äggkastning.
 

 

• Juni 2010
Dåvarande MUF-ordföranden Niklas Wykman får sin dörr nedblodad efter att på Facebook uttryckt stöd för Israels aktion mot hjälpsändningen Ship to Gaza. "Målet för kvällens aktion var att göra ett inlägg i Palestina-debatten. Inte bara i ord, utan även i handling", skrev Nordisk Ungdom på sin hemsida. Patrik Forsén säger nu att de ångrar den aktionen.
 

 

• Mars 2010
Aktivister från Nordisk ungdom knackar på dörr och fönster hemma hos en lärare i Göteborgsområdet under två söndagar. Detta efter att läraren några dagar tidigare uttalat sig i SVT:s Aktuellt om att Aniaragymnasiet inte ville släppa in sverigedemokrater. På sin sajt uppmanade man att fortsätta trakasserierna. Patrik Forsén säger att de inte hotat någon lärare.

Sverigedemokraterna samlar sina kommun- och landstingspolitiker för konferens i Västerås i helgen men mycket av fokuset ligger på regeringskrisen och det stundande nyvalet, eller extravalet som det heter formellt.

I riksdagsvalet i september blev partiet tredje störst och nu är siktet inställt på en högre nivå.

"Störst eller näst störst"

- Samhällsutvecklingen i Sverige talar för att vi kommer att växa samtidigt som vi är mer taggade än någonsin att genomföra en ny valrörelse. Jag tror att vi kommer slåss om första- eller andraplatsen, säger partisekreteraren Björn Söder.

En osäkerhetsfaktor för valsuccén är den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson - som partiet inte räknar med hinner komma tillbaka före valet 22 mars.

- Mycket tror jag beror på om Jimmie Åkesson kommer att komma tillbaka innan valet ägt rum. Men senast 2018 tror jag att vi är Sveriges största eller näst största parti, säger Söder.

Oväntad hjälp

Men inför valet kommer partiet att få oväntad - och enligt vissa oönskad - hjälp. Tidskriften Expo har uppmärksammat att aktivistgruppen Nordisk ungdom ska kampanja för SD i valet. På sin Facebooksida skrev Nordisk ungdom tidigare i veckan:

"I och med att statsministern idag utlyst nyval den 22 mars kommer vi nu att ställa om hela organisationens arbete med en enda målsättning: Att hjälpa SD att öka så mycket som möjligt i valet!"

Daniel Poohl är chefredaktör för Expo:

- Nordisk ungdom är en högerextrem organisation som vill ha ett samhälle för etniska svenskar.

- Till skillnad från Sverigedemokraterna ställer man inte upp i val utan riktar sig mot ungdomar och gör spektakulära och många gånger uppseendeväckande aktioner för att väcka uppmärksamhet åt sin fråga.

Upplevts som hotfulla

Flera av aktionerna har upplevts som hotfulla av dem som utsatts för dem:

- De har besökt människor som uttalat sig negativt om SD i deras hem. Man har trakasserat ett flyktingboende, boende för ensamkommande flyktingbarn. Man har medverkat i antimoskédemonstrationer. På massa olika sätt är man en aktivistorganisation. De som utsätts för de här aktiviteterna känner sig ofta hotade och utsatta, säger Poohl.

Siktar in sig på Miljöpartiet

Patrik Forsén är talesman för Nordisk ungdom. Han säger till Expressen att de främst kommer att sikta in sig på Miljöpartiet i sitt kampanjande för SD:

- Vi tror att det här kan bli uppmärksammat och störa dem ganska mycket. Vi vill lyfta fram de vansinnigheter som Miljöpartiet yrkar på. Det är viktigt att visa för väljarna vad Miljöpartiet verkligen vill.

Men hjälpen till SD kan också komma i annan form:

- Sen kan vi tänka oss att man på sin lokala ort går in hos SD och hjälper deras lokalavdelningar. Vi kan beställa material från SD, som flygblad, och sätta upp banderoller, säger Forsén.

Patrik Forsén har förståelse för att SD tar avstånd ifrån dem:

- Vi har stöttat dem nu i princip sedan valet 2010. Våra åsikter skiljer sig inte åt markant. Vi tycker att de gör ett fantastiskt jobb där de sitter, men självklart måste de spela det politiska spelet och ta avstånd från oss.

Får ni några icke-offentliga signaler från folk i partiet?

- Inte från högsta partiledningen men däremot runtomkring. Både bland högt uppsatta som sitter i riksdagen och även på lokal nivå. Så det finns definitivt ett stöd för oss i SD, säger Forsén.

"Jag känner inte till dem"

När Expressen berättar för den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson om stödet från Nordisk ungdom säger han:

- Jag vet ärligt talat knappt vilka de är så jag har svårt att uttala mig om det.

Du känner inte till de här lite mer spektakulära aktionerna de haft?

- Är det en grupp som ägnar sig åt att skrämma eller terrorisera människor eller bryter mot lagen på nåt sätt så är det ingen grupp man vill ha stöd av.

Men du känner inte till dem?

- Nej, det gör jag faktiskt inte. Inte så här på rak arm. Det är möjligt att jag stött på dem men jag har ingen närmare kunskap om dem.

Patrik Forsén säger att det finns personer i SD som stöder dem?

- Jag kan inte uttala mig om det är sant. Det hoppas jag inte i så fall. Men nu har jag svårt att föra den här diskussionen för jag skulle behöva läsa på mer om de här grupperna, säger Karlsson.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!