Angrep regeringen. Mattias Karlsson gick till hårt angrepp mot regeringen i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Foto: Per GrothAngrep regeringen. Mattias Karlsson gick till hårt angrepp mot regeringen i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Foto: Per Groth
Angrep regeringen. Mattias Karlsson gick till hårt angrepp mot regeringen i allmänhet och Stefan Löfven i synnerhet. Foto: Per Groth
Nordisk ungdoms talesman Patrik Forsén. Foto: ExpoNordisk ungdoms talesman Patrik Forsén. Foto: Expo
Nordisk ungdoms talesman Patrik Forsén. Foto: Expo
Daniel Poohl på Expo. Foto: ExpoDaniel Poohl på Expo. Foto: Expo
Daniel Poohl på Expo. Foto: Expo
I februari 2011 gav sig Nordisk ungdom på den flyktingförläggning där de misstänkta i Husbybadshändelsen bodde.I februari 2011 gav sig Nordisk ungdom på den flyktingförläggning där de misstänkta i Husbybadshändelsen bodde.
I februari 2011 gav sig Nordisk ungdom på den flyktingförläggning där de misstänkta i Husbybadshändelsen bodde.

Extrema gruppen ska hjälpa SD i valrörelsen

Publicerad

VÄSTERÅS. Den högerextrema aktivistgruppen Nordisk ungdom ska kampanja för Sverigedemokraterna inför nyvalet.

Gruppen säger sig ha stöd från vissa sverigedemokrater - också på hög nivå.

- Är det en grupp som ägnar sig åt att skrämma eller terrorisera människor eller bryter mot lagen på nåt sätt så är det ingen grupp man vill ha stöd av, säger den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson.

Sverigedemokraterna samlar sina kommun- och landstingspolitiker för konferens i Västerås i helgen men mycket av fokuset ligger på regeringskrisen och det stundande nyvalet, eller extravalet som det heter formellt.

I riksdagsvalet i september blev partiet tredje störst och nu är siktet inställt på en högre nivå.

"Störst eller näst störst"

- Samhällsutvecklingen i Sverige talar för att vi kommer att växa samtidigt som vi är mer taggade än någonsin att genomföra en ny valrörelse. Jag tror att vi kommer slåss om första- eller andraplatsen, säger partisekreteraren Björn Söder.

En osäkerhetsfaktor för valsuccén är den sjukskrivne partiledaren Jimmie Åkesson - som partiet inte räknar med hinner komma tillbaka före valet 22 mars.

- Mycket tror jag beror på om Jimmie Åkesson kommer att komma tillbaka innan valet ägt rum. Men senast 2018 tror jag att vi är Sveriges största eller näst största parti, säger Söder.

Oväntad hjälp

Men inför valet kommer partiet att få oväntad - och enligt vissa oönskad - hjälp. Tidskriften Expo har uppmärksammat att aktivistgruppen Nordisk ungdom ska kampanja för SD i valet. På sin Facebooksida skrev Nordisk ungdom tidigare i veckan:

"I och med att statsministern idag utlyst nyval den 22 mars kommer vi nu att ställa om hela organisationens arbete med en enda målsättning: Att hjälpa SD att öka så mycket som möjligt i valet!"

Daniel Poohl är chefredaktör för Expo:

- Nordisk ungdom är en högerextrem organisation som vill ha ett samhälle för etniska svenskar.

- Till skillnad från Sverigedemokraterna ställer man inte upp i val utan riktar sig mot ungdomar och gör spektakulära och många gånger uppseendeväckande aktioner för att väcka uppmärksamhet åt sin fråga.

Upplevts som hotfulla

Flera av aktionerna har upplevts som hotfulla av dem som utsatts för dem:

- De har besökt människor som uttalat sig negativt om SD i deras hem. Man har trakasserat ett flyktingboende, boende för ensamkommande flyktingbarn. Man har medverkat i antimoskédemonstrationer. På massa olika sätt är man en aktivistorganisation. De som utsätts för de här aktiviteterna känner sig ofta hotade och utsatta, säger Poohl.

Siktar in sig på Miljöpartiet

Patrik Forsén är talesman för Nordisk ungdom. Han säger till Expressen att de främst kommer att sikta in sig på Miljöpartiet i sitt kampanjande för SD:

- Vi tror att det här kan bli uppmärksammat och störa dem ganska mycket. Vi vill lyfta fram de vansinnigheter som Miljöpartiet yrkar på. Det är viktigt att visa för väljarna vad Miljöpartiet verkligen vill.

Men hjälpen till SD kan också komma i annan form:

- Sen kan vi tänka oss att man på sin lokala ort går in hos SD och hjälper deras lokalavdelningar. Vi kan beställa material från SD, som flygblad, och sätta upp banderoller, säger Forsén.

Patrik Forsén har förståelse för att SD tar avstånd ifrån dem:

- Vi har stöttat dem nu i princip sedan valet 2010. Våra åsikter skiljer sig inte åt markant. Vi tycker att de gör ett fantastiskt jobb där de sitter, men självklart måste de spela det politiska spelet och ta avstånd från oss.

Får ni några icke-offentliga signaler från folk i partiet?

- Inte från högsta partiledningen men däremot runtomkring. Både bland högt uppsatta som sitter i riksdagen och även på lokal nivå. Så det finns definitivt ett stöd för oss i SD, säger Forsén.

"Jag känner inte till dem"

När Expressen berättar för den vikarierande SD-ledaren Mattias Karlsson om stödet från Nordisk ungdom säger han:

- Jag vet ärligt talat knappt vilka de är så jag har svårt att uttala mig om det.

Du känner inte till de här lite mer spektakulära aktionerna de haft?

- Är det en grupp som ägnar sig åt att skrämma eller terrorisera människor eller bryter mot lagen på nåt sätt så är det ingen grupp man vill ha stöd av.

Men du känner inte till dem?

- Nej, det gör jag faktiskt inte. Inte så här på rak arm. Det är möjligt att jag stött på dem men jag har ingen närmare kunskap om dem.

Patrik Forsén säger att det finns personer i SD som stöder dem?

- Jag kan inte uttala mig om det är sant. Det hoppas jag inte i så fall. Men nu har jag svårt att föra den här diskussionen för jag skulle behöva läsa på mer om de här grupperna, säger Karlsson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag