Extrem torka i Italien – jordbruket hotas

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ett nödläge har utlysts i fem regioner i norra Italien som har drabbats av svår torka.
Foto: RICH / SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Flera skördar går förlorade på grund av extremt låga vattennivåer i floden Po.
Foto: ANDREA DELBO/SHUTTERSTOCK / ANDREA DELBO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Vattenkraftverken kan inte generera lika mycket el som normalt.
Foto: ANDREA DELBO/SHUTTERSTOCK / ANDREA DELBO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Torkan i Italien.
Foto: ALESSIA PIERDOMENICO/SHUTTERSTOCK / ALESSIA PIERDOMENICO/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Ett nödläge har utlysts i fem regioner i norra Italien som har drabbats av svår torka. 

Nu går flera skördar förlorade på grund av extremt låga vattennivåer i landets längsta flod Po. 

Vattenkraftverken kan inte generera lika mycket el som normalt – allt till följd av de låga vattennivåerna.

Po rinner från Alperna i nordväst till kusten i östra Italien och står för omkring en tredjedel av jordbruksproduktionen. Floden har nu drabbats av svår torka till följd av en brist på snö i vintras och en ovanligt varm och regnfattig vår. 

Vattennivåerna är numera de lägsta på 70 år och Italiens regering har infört nödtillstånd i de fem regionerna Emilia-Romagna, Friuli-Venezia Giulia, Lombardiet, Piemonte och Veneto ”för att säkra dricksvattnet och skydda vårt jordbruk”. 

Livsmedelsproduktionen hotas

Den italienska floden är en livsviktig sötvattenkälla för jordbruksproduktionen i landets norra delar och hjälper till att bevattna risfält och jordbruksmarker. Även betesmarker för kor, vars mjölk bland annat används till parmesanosten Parmigiano-Reggiano, är beroende av flodens vattentillförsel. I de fem drabbade regionerna tillverkas även Modenas balsamvinäger, Lambruscoregionens viner och Parmaskinka bland annat. 

Regeringens första steg är att utlova 36,5 miljoner euro, 365 miljoner kronor, ur en krisfond för att bistå alla som drabbas av vattenbristen.

Risk för halverad veteproduktion 

Det italienska bondeförbundet uppskattar att veteproduktionen i regionerna kan minska med 20–50 procent, samtidigt som vattenkraftverken inte kan generera lika mycket el som normalt.

AP skriver med hänvisning en statligt ägd energitjänstsystemoperatör, att 55 procent av den förnybara energin kommer från vattenkraftverk i Italien från Po och dess bifloder. Experter befarar att brist på vattenkraft kommer att bidra till ökade koldioxidutsläpp, eftersom mer el kommer att behöva produceras med naturgas.

”Intensiva regn under kort tid”

Enligt Italiens motsvarighet till SMHI, ANBI, har bara hälften av den normala regnmängden fallit i Italien i år. Men det stora problemet på lång sikt är att nederbörden kommer mycket mer oregelbundet än tidigare, enligt Massimo Gargano på ANBI, som kopplar förändringarna till den globala uppvärmningen.

– Vi har numera närmast tropiska regn här. Meteorologer kallar det ”vattenbomber” när långa perioder av torka avlöses av intensiva regn under kort tid, säger han. 

Se även: 

Spanien har nu haft de varmaste junidagarna på 70 år. Även Italien har drabbats av extremhettan, vilket gör att skörden torkar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.