Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Migrationsverket: Det är fullt överallt

På torsdagen fick 50 asylsökanden sova på Migrationsverket huvudkontor i Norrköping på grund av att det saknades sovplatser.
Foto: Niklas Luks

Regeringen har larmat om att boendeplatser för asylsökande är slut.

På alla Migrationsverkets regionkontor vittnas det om extrem platsbrist.

På flera håll finns inte en enda ledig säng.

– Om inte Malmö får avlastning, ja då hamnar man på parkeringen, säger Tolle Suregård på Migrationsverket.

Läget med asylboenden är som mest akut i den södra regionen. Asylsökande har ingenstans att bo och Migrationsverket har de senaste dagarna fått öppna upp sina egna kontor för att placera människor över natten.

– I morse hade vi 50 platser som vi kunde belägga och det är i region syd som det stora trycket ligger. Om inte Malmö får avlastning, ja, då hamnar man på parkeringen, säger Tolle Suregård, beredskapsansvarig på Migrationsverket.

Just nu arbetar Migrationsverket med att fördela de asylsökande i flera regioner.

– Vi har sänt ut 15 bussar totalt i dag till olika ställen varav åtta av dem åker upp till Kiruna, region nord, och sedan är det upp till de lokala enheterna att skaffa fram någon form av platser till de som är på väg upp.

Ingenstans att bo

I praktiken innebär det att de som är på väg upp till Kiruna inte har någonstans att bo för tillfället och Migrationsverket försöker ordna med evakueringsboenden i exempelvis gymnastiksalar och kontor.

– Vi har boenden som vi driver själva, som vi köper och så evakueringsplatser som kommunen hjälper oss med, och det är det vi är i behov av nu.

I Migrationsverkets region mitt ingår länen Uppsala, Värmland, Västmanland, Örebro, Dalarna och Gävleborg. Regionchefen Magnus Rodins uppfattning är att läget är "extremt ansträngt".

– Platserna är i princip slut. Vi skrapar och vänder på alla stenar för att hitta lösningar och vi vänder oss till hela samhället och ber om hjälp, säger han.

Behov av tillfälliga platser

Kommer du stanna i Sverige och vad har varit din upplevelse av tiden här?Muhammad, 19, från Afghanistan:"Jag ska till Finland eftersom det är lättare att få asyl där. Jag har hört att det är svårt att få boende här i Sverige, men det är inte därför jag ska till Finland."
Foto: Filip Johansson
Kommer du stanna i Sverige och vad har varit din upplevelse av tiden här?Reza, 16; Arezu, 4, och Masume, 24 från Afghanistan:"Vi har inte hört något om att det ska vara svårt att få boende i Sverige. Vi vet att Sverige är ett mycket framgångsrikt land, men vi vill bo med våra släktingar i Finland. Det var jättesvårt under resan hit, framför allt med små barn. Vi har rest i en månad", säger Masume.
Foto: Filip Johansson
Kommer du stanna i Sverige och vad har varit din upplevelse av tiden här?Walid, 17, från Afghanistan:"Jag var i Tyskland först. Det var jättedåligt där och alla sa hela tiden att jag inte fick stanna. Nu kom jag till Sverige och folk säger samma sak här. Jag är rädd för att stanna här. Jag såg hundratals afghaner i Malmö som bott där i en månad och som inte visste vad de skulle göra. Ingen bryr sig. Jag sov ute på gatan i går kväll i Malmö, det fanns ingen plats för mig."
Foto: Filip Johansson
Kommer du stanna i Sverige och vad har varit din upplevelse av tiden här?Qiuor, 26, och Mariam, 18, från Afghanistan, med två små barn:"Vi har varit i Sverige i fyra dagar nu men ingen har hjälpt oss. Vi är på väg till Finland nu för vi har hört att det går snabbare att få asyl för afghaner där. I Sverige bor du bara, ofta på läger eller campingar, men du får ingen hjälp, har vi hört. Jag hade gärna velat bli medborgare i Sverige, men inte bli tillbakaskickad efter tre år", säger Qiuor.

Behovet av tillfälliga lösningar är stort när det gäller boendeplatser och Magnus Rodin säger att personalen jobbar dygnet runt för att få fram platser för de asylsökande som kommer. Migrationsverket är fortsatt i stort behov av tillfälliga lösningar.

– Vi vänder oss till hela samhället om stöd. Det är en situation vi inte har varit i tidigare, säger han.

Som läget är nu tvingas man använda "kreativa lösningar", enligt Magnus Rodin.

– Det handlar om tak över huvudet. Även om det är en madrass på golvet i ett kontor så är det bättre än att sitta kvar på bussen. Som exempel kan de få flytta in i en lokal där det saknas sängar i alla rum eller där det inte är färdigmålat. Men vi gör aldrig avkall på brandskyddet, säger han.

"Är fullt"

Likadant ser det ut i region öst, alltså länen Jönköping, Södermanland och Östergötland. I går, torsdag, meddelade man att 50 asylsökande fått sova på Migrationsverkets kontor i Norrköping.

– Det är väldigt ont om platser. Det är i princip slut, men vi jobbar hela tiden med att hitta nya platser, säger Peter Karlsson, beredskapsledare i region öst och berättar att man efterfrågar boendetips från allmänheten.

– Det kan alltid dyka upp nya platser, det är prioriterat just nu. Hittar vi platser fylls de väldigt fort. Inför helgen är det tufft.

Vill ha 110 000 tältplatser

Ann-Christin Sjöqvist, chef för mottagningsenheten i region norr, berättar att det inte direkt finns några lediga boendeplatser i regionen, som består av fyra län: Jämtland, Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland.

– Det finns inte en enda plats ledig, det är fullt. Det finns ett fåtal platser där man roterar ut de som ska flyttas vidare till andra boenden men annars är det fullt, säger hon.

Migrationsverket behöver 110 000 tältplatser, varav 50 000 redan i år. Men det är omöjligt, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som tillsammans med Fortifikationsverket fått uppdraget att uppföra tältlägren, skriver TT.

MSB och Fortifikationsverket har hittills hittat fyra potentiella områden där 4 000 kan inrymmas.

– Det är klart, man måste ha mark, markförberedelser, vatten, avlopp, sanitet, bespisning. Allt det vi sysslar med varje dag måste man ha, även om det är i tält. Det är ingen campingutflykt. Man ska kunna visats där under drägliga förhållanden, säger Mikael Ribbenvik, operativ chef för Migrationsverket till TT.

FAKTA

Region Nord:

"Det finns inte en enda plats ledig, det är fullt. Det finns ett fåtal platser där man roterar ut de som ska flyttas vidare till andra boenden men annars är det fullt", säger Ann-Christin Sjöqvist, chef för mottagningsenheten.

Region Mitt:

"Platserna är i princip slut. Vi skrapar och vänder på alla stenar för att hitta lösningar och vi vänder oss till hela samhället och ber om hjälp", säger regionchefen Magnus Rodin.

Region Väst:

"Det finns inga platser, och inga evakueringsplatser heller i region väst", säger Tolle Suregård, beredskapsansvarig på Migrationsverket.

Region Stockholm:

"Inga platser, och jag skulle väl säga att det är minst sängplatser i Stockholm, men läget är lika illa över hela Sverige", säger Tolle Suregård, beredskapsansvarig på Migrationsverket.

Region Syd:

"Det är i region syd som det stora trycket ligger. Om inte Malmö får avlastning, ja, då hamnar man på parkeringen", säger Tolle Suregård, beredskapsansvarig på Migrationsverket.

Region Öst:

"Det är väldigt ont om platser. Det är i princip slut, men vi jobbar hela tiden med att hitta nya platser", säger Peter Karlsson, beredskapsledare på Migrationsverket region öst.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.