Extrem kyla gör att tåg ställs in i Norrland

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Extrem kyla gör att Norrtåg ställer in all trafik mellan Luleå och Kiruna i helgen.

Inte ens ersättningsbussar kan inte sättas in då det är för kallt - och säkerheten skulle riskeras.

– Det väntas bli en extrem kyla i morgon, och om något skulle hända på vägen så utsätts passagerarna för fara, säger Annelie Lindblad, Arriva, till Expressen.se.

Enligt SMHI kan temperaturerna bli neråt 40 minusgrader i norrland i helgen – och kylan gör att tåg nu stoppas för passagerarnas säkerhet.

På fredagskvällen var det omkring 30 grader kallt i Kiruna, och Norrtåg ställer nu in all tågtrafik mellan Luleå och Kiruna i helgen. Inga ersättningsbussar sätts in.

– Gränsen går vid minus 35 grader för att man ska kunna sätta in ersättningsbussar, så det går inte i när det väntas bli så här kallt, säger Annelie Lindblad, Arriva till Expressen.se

Länstrafiken planerar dock att köra sina bussar som vanligt, uppger trafikchefen för nsd.se, som var först ut att rapportera om tågstoppet.

Och det fortsätter att vara kallt även framöver.

– Det är ett kallt högtryck som ligger kvar över Skandinavien, och mot Finland. Och det är det som dominerar och gör att kalluften ligger kvar. På det stora hela är det kalluft och vinterväder som dominerar den kommande veckan, i hela landet, säger Johan Groth, meteorolog på Storm till Expressen.se.

Kallast blir det även fortsättningsvis i norrland.

– Det är riktig kyla på sina håll i norra Norrland, där var det ner mot en minus 38 grader i natt. Så kallt kan det säkert bli igen, och det är störst risk för den riktigt låga temperaturen i inlandet i norra norrland. Men det kan bli rejält kyligt enstaka nätter även långt ner i de inre delarna av även södra norrland, där det finns några köldhål.

Hur länge stannar vintern?

– Just nu har jag prognoser till och med nästa helg och de antyder att kylan behåller greppet hela nästa vecka också. Men det blir nog inte så mycket mer snö, det blir en kall men nederbördsfri vecka som det ser ut, säger Johan Groth, meteorolog på Storm.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.