Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Morgan Johansson: Har gått V till mötes – de vantolkar

Tre möjliga utgångar i krisen: Oförändrat läge • Nyval • Talmansrundor
Foto: LARS SCHRÖDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Magdalena Andersson och Stefan Löfven.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Morgan Johansson.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nooshi Dadgostar.
Foto: PELLE T NILSSON / SPA SPA | SWEDISH PRESS AGENCY

Regeringen har försökt gå Vänsterpartiet till mötes för att förhindra den pågående krisen, men V har ”grävt ned sig i skyttegravar”, säger justitieminister Morgan Johansson i Ekots Lördagsintervju.

Han menar att V ”vantolkar” förslaget om marknadshyror.

– Jag har ingen förståelse för hur de agerar nu, säger han.

I morgon, söndag, kommer regeringen att hålla ett extrainsatt sammanträde inför misstroendeförklaringen på måndag,

Om alla partier röstar som de har sagt på måndag klockan 10 kommer en majoritet i riksdagen att ställa sig bakom en misstroendeförklaring mot statsminister Stefan Löfven (S) och hans rödgröna regering.

Det politiska läget är oerhört låst men det pågår samtal inom och mellan partierna nu i helgen för att försöka hitta en lösning.

– Vi har mycket arbete framför oss, att undvika kris måste vara prioritet, sade Stefan Löfven på en pressträff på fredagen.

Under lördagseftermiddagen har Socialdemokraternas partistyrelse möte om läget och vad som ska hända efter en misstroendeförklaring.

Extra regeringssammanträde

I morgon, söndag kommer det enligt uppgift till TT att vara hållas extra regeringssammanträde. 

Syftet är att klara av så många ärenden som möjligt innan regeringen eventuellt övergår till att bli en expeditionsministär, som bara kan besluta om det viktigaste.

Sakfrågan som kan fälla regeringen handlar om fri hyressättning i nybyggda bostäder, punkt 44 i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna.

”Vi har inte ändrat oss”

Utåt sett har inget inblandat parti ändrat uppfattning.

– Vi har inte ändrat oss. För att vi ska återfå vårt förtroende för Stefan Löfven måste hela punkten 44, om marknadshyror, bort, sade V:s vice ordförande Ida Gabrielsson till TT på fredagen.

Samma besked från V gäller även fortsatt under lördagen.

Många pekar på Centerpartiet. Om bara C-ledaren Annie Lööf kunde backa i hyresfrågan skulle den komplicerade knuten kunna lösas upp, sägs det.

Men även från C kommer beskedet att inget har ändrats. Partiet står fast vid att januariavtalet ska genomföras.

Jag tycker att alla ska ta ett steg tillbaka och fundera på vad som är bäst för vårt land, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till TT.

– Vi är i den värsta ekonomiska nedgången sedan andra världskriget. Det politiska spelet som pågår nu hotar den återstart som landet behöver.

Johansson: ”Vantolkar utredningsförlaget”

Under lördagen medverkade Morgan Johansson i Ekots Lördagsintervju och pratade om den pågående konflikten med Vänsterpartiet. Justitieministern menar att Vänsterpartiet ”vantolkar” utredningsförslaget. 

– Jag har ingen förståelse för hur de agerar nu, för att de ställer Sverige inför en väldigt svår situation genom att dessutom vantolka det utredningsförslag som finns och innan det finns ett regeringsförslag, säger han.

– Även om man har den ingången och att man inte tycker om det här. Då tycker jag att man kan vänta tills det finns något regeringsförslag, och det var faktiskt innebörden i det Vänsterpartiet sa från början. Det är de som faktiskt ändrar sin position där. 

Genom att bjuda in bostadsmarknadens parter till samtal hoppas Morgan Johansson kunna lösa konflikten. 

– Man måste ge parterna en chans att prata med varandra. Samtidigt är vi från regeringens sida bundna av januariavtalet och tänker hålla på det. Men i den här processen måste parterna in, säger han.

– Jag hoppas att man ska uppnå någon form av samsyn. Det bygger på att parterna kommer överens. Det är så här vi brukar arbeta med marknaderna vi har. 

Detta händer om Löfven röstas ut:

Om regeringen röstas bort på måndag finns två alternativ för statsminister Stefan Löfven. Han kan välja att avgå eller utlysa extraval. Han behöver dock inte ge något besked på måndag, utan har upp till en vecka på sig att fundera.

Om det blir extraval ska det hållas inom tre månader efter det att det har utlysts. I det nuvarande läget skulle det innebära val senast i slutet av september. 

Även om det blir extraval till riksdagen i höst så kommer det ordinarie valet till riksdagen i september nästa år att hållas som planerat.

Svenskarna om det politiska läget: ”Det är lite rörigt”

På måndag kan statsministern fällas och Sverige kan få ett extraval

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.