Gymnasieministern avgår efter rattfylla

Aida Hadzialic åkte fast i en nykterhetskontroll – med 0,2 promille i blodet.
Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Aida Hadzialic berättade att hon nu lämnar sin post som minister.
Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
"Det var en missräkning", säger Aida Hadzialic.
Foto: Vilhelm Stokstad/Tt
Helene Hellmark Knutsson tar över tillfälligt.
Foto: Julia Reinhart / ALL OVER PRESS CORBIS
Gymnasie- och kunskapsminister Aida Hadzialic.
Foto: Pelle T Nilsson/Stella pictures
Aida Hadzialic med Gustav Fridolin och Stefan Löfven. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Sören Andersson/Tt
1 / 7

Gymnasie- och kunskapslyftsminister Aida Hadzialic, S, avgår som minister – efter att ha kört rattfull.

Statsrådet fastnade i en poliskontroll efter att – enligt egen utsago – druckit två glas vin fyra timmar innan hon satte sig bakom ratten.

– Alkohol och bilkörning hör inte ihop, säger ministern – och kallar det hela sitt livs största misstag.

Aida Hadzialic höll på lördagen en extrainsatt pressträff. Hon berättade att hon i torsdags kväll skulle ta sig till Malmö efter en konsert med Noel Gallagher's High Flying Birds i Köpenhamn. Hon hade tagit två glas vin tidigare under kvällen – men valde ändå att ta bilen.

– Jag gjorde mitt livs största misstag, säger hon.

Klockan 23.51 stoppades hon i en poliskontroll på Lernacken vid Öresundsbron i Malmö.

– Hon blev rutinmässigt stoppad när alla bilar stoppades från Köpenhamn till Malmö vid polisens gränskontroll. Hon legitimerade sig med körkort, säger Ulrika Olsson, inre befäl vid polisen i Malmö.

Blåste två gånger

Enligt polisens anmälan blåste Aida Hadzialic positivt två gånger. Först i ett sållningsinstrument som visar om det finns alkohol i blodet och sedan i ett bevisinstrument som ger exakt promillehalt. Blodprov tas endast om man vägrar blåsa, misstänks för drograttfylleri, när bevisinstrument inte finns tillgängligt eller om alkoholutandningsprovet av någon orsak inte blir godkänt.

– Hon fick göra ett andra utandningsprov som visade att hon hade 0,10 milligram alkohol per liter utandningsluft, som motsvarar 0,2 promille i blodet. Efteråt hölls ett kort förhör på plats, säger Ulrika Olsson.

"Aldrig kört på det här viset"

På måndag kommer Hadzialic att lämna in sin avskedsansökan.

– Jag var i Köpenhamn för en kväll med konsert och trodde att jag kunde ta två glas tidigt under kvällen för att senare kunna ta mig hem. Jag trodde att det här hade försvunnit ur kroppen på mig, men så var inte fallet och det var ett allvarligt misstag som jag nu tar konsekvenserna för, säger hon.

Aida Hadzialic lämnar in sin avskedansökan på måndag.
Foto: Vilhelm Stokstad/Tt

Hon tog själv beslutet efter att ha pratat med statsminister Stefan Löfven.

– Jag har aldrig kört på det här viset. Det här var första och sista gången. Det var ett allvarligt misstag av mig och det är därför jag väljer att göra det jag gör i dag.

Enligt uppgifter till Expressen ska hon själv ha ringt statsministern vid 08-tiden på fredagsmorgonen. De kom då överens om att träffas i Stockholm, ett möte som ägde rum under fredagen.

Saker drog ut på tiden, och en eventuell pressträff skulle kunna ha ägt rum först sent på fredagskvällen. Det bedömdes som försent, och Aida Hadzialic presenterade i stället sitt avgångsbesked på lördagsförmiddagen.

Kan få avgångsvederlag

Ärendet har skickats till åklagare. Straffet för rattfylleri är oftast dagsböter och att körkortet återkallas. Enligt Trafikverket finns möjlighet till varning i stället för återkallelse vid halter på 0,2 till 0,3 promille.

– Jag förväntar mig ett strafföreläggande och dagsböter som jag kommer att acceptera. Jag tyckte att det var viktigt att berätta det här så snart som möjligt och vill stå rakryggad inför det jag har gjort. Alkohol och bilkörning hör inte ihop, säger hon.

Om hon ansöker om avgångsvederlag kan hon få upp till 1,5 miljoner kronor innan avdrag för andra inkomster. Stefan Löfven kommer att bevilja hennes avgång på måndag.

– Jag delar hennes bedömning om allvaret i situationen. Men det är varken första eller sista gången som en bra människa gör en dålig sak och jag är ledsen över att förlora en uppskattad kollega och ett framgångsrikt statsråd, säger han i en skriftlig kommentar.

Helene Hellmark Knutsson, S, minister för högre utbildning och forskning, tar tillfälligt över Hadzialics arbetsuppgifter.

Helene Hellmark Knutsson tar över tillfälligt.
Foto: Julia Reinhart / ALL OVER PRESS CORBIS

Valde själv: Löfven fick inte vara med

Till skillnad från när Mehmet Kaplan avgick stod inte statsminister Stefan Löfven vid sin ministers sida. Något som mött viss kritik från flera håll under lördagen. Men Stefan Löfvens frånvaro bestämdes av Aida Hadzialic själv, säger hennes pressekreterare Gösta Brunnander.

– Det var helt och hållet hennes sak att åtgärda. Hon vill stå rakryggad och berätta det för svenska folket.

Ville Stefan Löfven själv vara med?

– Aida fick frågan hur hon ville göra. Hon svarade att hon ville göra det själv.

Aida Hadzialic

• Aida Hadzialic var gymnasie- och kunskapslyftsminister i Stefan Löfvens regering. Hon blev minister den 3 oktober 2014 och var då, som 27-åring, yngst i regeringen.

• Hon blev kommunalråd i Halmstad som 23-åring. Hon är i grunden utbildad jurist.

• Aida Hadzialic är 29 år gammal, född i januari 1987 i Bosnien-Hercegovina. Hon kom till Sverige när hon var fem år gammal.

• Hon gick med i SSU som 16-åring.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.