Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Extra avgift på hårddiskar och USB

1 krona per gigabyte. Så mycket dyrare blir USB-minnet i framtiden efter att Copyswede vann i rätten.Foto: Janerik Henriksson / Scanpix

Efter en dom i skiljenämnd läggs vid årsskiftet en särskild privatkopieringsavgift på externa hårddiskar och USB-minnen. Avgiften blir 80 kronor per extern hårddisk och 1 kronor per gigabyte minne på USB.

Är det rimligt att ta ut en kopieringsavgift för usb-minnen och externa hårddiskar?

Bakgrunden är en tvist mellan å ena sidan Copyswede, som företräder svenska upphovsmän och konstnärer, och å andra sidan elektronikbranschen.

"Dagens avgörande av skiljenämnden är olyckligt. Det visar prov på att gå i otakt med tiden och är ett tydligt exempel på svårigheten att juridiskt navigera på marknader med snabb teknisk utveckling och stor innovationskraft", säger Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.