Moderaterna hade en tuff start på året, och Ulf Kristerssons ledarskap började som en följd av vikande stöd att ifrågasättas under våren. Men sedan fick partiledningen hjälp av ett oväntat starkt EU-val, och lugnet återfann sig i partiet.
Moderatledaren har därefter gått på offensiven i debatten i frågor som ligger på partiets hemmaplan: Inte minst kopplat till lag och ordning.
Ulf Kristersson har likt ett mantra gång på gång upprepat att regeringen tappat kontrollen över utvecklingen i landet med anledning av alla gängrelaterade skjutningar och sprängningar.
Moderaterna hoppade också av gängsamtalen med regeringen, trots att det var Ulf Kristersson själv som tog initiativet till samtalen.

Vikande stöd för Moderaterna
Han har också till mångas förtjusning internt styrt partiet högerut i en rad frågor, vilket inte minst blev tydligt under partiets stämma nyligen. Men trots denna offensiv i debatten och det högre tonläget mot regeringen, har partiet inte väljarna med sig. Lyftet efter EU-valet tycks ha varit tillfälligt.
Nya opinionsmätningar som kommit den senaste tiden vittnar om vikande stöd för Moderaterna, och nu visar alltså Sifos förtroendemätning för partiledarna att Ulf Kristersson har stora problem.
Det här är första gången Sifo mäter förtroende för partiledarna på uppdrag av Expressen, vilket gör att jämförande siffror bakåt saknas. Men endast 27 procent av väljarna har ganska stort eller mycket stort förtroende för M-ledaren, och det placerar Ulf Kristersson på en delad femteplats med Centerledaren Annie Lööf i förtroendeligan. Kristersson har därmed lägre förtroendesiffror än bland andra Vänsterledaren Jonas Sjöstedt.
Ebba Busch Thor toppar förtroendemätningen
Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, tycker att siffrorna är anmärkningsvärt låga för Ulf Kristersson.
– Att oppositionsledaren, om Ulf Kristersson nu är det, inte har högre stöd är ganska anmärkningsvärt med tanke på att regeringen haft det så pass tufft i olika avseenden, säger han.
– Det har också varit fullt fokus på Moderaternas hemmaplansfrågor, men trots det lyfter det inte för partiet, och Ulf Kristerssons relativt låga resultat i den här mätningen är en spegel av den situationen, fortsätter han.
Toppar förtroendemätningen gör KD-ledaren Ebba Busch Thor, som 35 procent av väljarna har förtroende för. Och på andra plats ligger statsminister Stefan Löfven (S) med 32 procent. Även det är en siffra som Tommy Möller anser är anmärkningsvärd med tanke på hur tufft det varit för S den senaste tiden.
– Man kan konstatera att Stefan Löfven har förhållandevis höga förtroendesiffror. Inte minst med tanke på att partiledare som sitter vid makten, och har premiärminister- eller statsministerposten, brukar ha det tufft eftersom de får klä skott för allt som inte fungerar, säger Tommy Möller.
Jimmie Åkesson större än Stefan Löfven i storstäderna
På tredje plats i förtroendeligan ligger SD-ledaren Jimmie Åkesson, vars parti skördat stora framgångar i opinionen under hösten.
Och ett intressant utfall i Sifos mätning som sticker ut är att Jimmie Åkesson nu har högre förtroende i storstäderna, Stockholm, Göteborg och Malmö, än vad Stefan Löfven har.
I de tre storstadsregionerna uppger 33 procent att de har förtroende för Jimmie Åkesson. Motsvarande siffra för Stefan Löfven är endast 27 procent.
Resultatet bryter mot den gängse bilden av att det framför allt är i de mindre städerna och i glesbyggd som SD har sin bas. Och det har under hösten också kommit mätningar som visar att SD går framåt i bland annat Stockholm, där partiet tidigare haft svårt att nå ut.
Vänsterledaren Jonas Sjöstedt ligger även han relativt bra till i mätningen, och har förtroendesiffror som vida överstiger partiets opinionssiffror.

”Beredd att lyssna på den personen”
Enligt Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, visar mätningen och inte minst just Ebba Busch Thors och Jonas Sjöstedts siffror att ett högt förtroende för partiledaren inte direkt kan omsättas i höga opinionssiffror för partiet. Men förtroendet har ändå stor betydelse, menar han.
– Om man har förtroende för en person är man också beredd att lyssna på den personen, säger Toivo Sjörén.
I botten i förtroendeligan hamnar MP-språkrören och Liberalernas ledare Nyamko Sabuni. Endast 11 procent har förtroende för Sabuni, vilket är lika lågt som för Isabella Lövin.
För nykomlingen på MP-språkrörsposten Per Bolund ser det än dystrare ut. Endast sju procent har förtroende för honom.
– Det ska dock sägas att han är den minst kända av partiledarna, och hela 26 procent har inte någon uppfattning alls om honom, säger Toivo Sjörén.
Klart illavarslande för Per Bolund är också att stödet för honom är mycket svagt även bland de miljöpartistiska väljarna. Endast 43 procent av MP-väljarna har förtroende för Bolund, enligt Sifo. Och det är en siffra som sticker ut.
Löfven har högst förtroende bland kvinnor
Bland KD-väljarna uppger exempelvis 92 procent att de har förtroende för Ebba Busch Thor.
Sifos förtroendemätning bekräftar också en trend som blivit allt tydligare under senare tid med stora skillnader i kvinnors och mäns politiska preferenser.
Alla de tre partiledarna till höger: Ebba Busch Thor, Jimmie Åkesson och Ulf Kristersson, har klart högre förtroende bland män än kvinnor. För Ebba Busch Thor uppger 40 procent av männen att de har förtroende för henne, men bara 30 procent av kvinnorna.
För Jimmie Åkesson är skillnaden än större: 38 procent av männen har förtroende för honom mot 21 procent av kvinnorna. Även Kristersson har svårt att locka kvinnliga väljare.
För Stefan Löfven och Annie Lööf är bilden den omvända. Bland kvinnor har Löfven högst förtroende av alla partiledare, med ett stöd på 34 procent. Och på andra plats ligger Annie Lööf, på 33 procent.
Så gjordes mätningen
Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.
Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare?
Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.
Undersökningsperiod: 30-31 oktober 2019.
Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.
Antal genomförda intervjuer: 1 187.
Beställare: Expressen.