Expressen/Sifo: Löfven lyfter igen – efter beskedet

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar nya siffrorna från Expressen/Sifo.
ETTA IGEN. Statsminister Stefan Löfven (S) passerar moderatledaren Ulf Kristersson och toppar åter Expressen/Sifos förtroendeliga.
Foto: OLLE SPORRONG

Den avgående S-ledaren Stefan Löfven tar återigen ledningen i förtroendeligan för partiledarna. Fyra av tio tillfrågade i Sifo/Expressens mätning för september har ganska eller mycket stort förtroende för statsministern, en uppgång med fyra procentenheter sedan augusti.

Ett lika stort skutt uppåt gör liberalledaren Nyamko Sabuni som ändå landar på en farligt låg nivå.

Sabuni har kämpat under sommaren för att synas och höras och kanske är det det som betalat sig i septembermätningen där förtroendet för henne ökar med fyra procentenheter till 14 procent. Det är ingen siffra att jubla över men ändå den högsta noteringen sedan hon valdes till partiledare och månadens enda statistiskt säkra förändring.

– Det som brukar gynna partiledarna är att de syns och hörs i rätt frågor. Nu har Sabuni uttalat sig en del kring lag och ordning som är en viktig fråga för väljarna, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo.

ÖKAR. Förtroendemätningen från Expressen/Sifo för september innehåller den första positiva opinionsnyheten på länge för L-ledaren Nyamko Sabuni.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Att Stefan Löfven meddelat att han avgår tycks ha fått en positiv effekt, förtroendet för statsministern ökar till 40 procent. En hygglig siffra även om det är långt kvar till coronaeffekten våren 2020 då förtroendet för honom fördubblades från 26 till 50 procent på bara några månader. Nu leder han ligan igen, före oppositionsledaren Ulf Kristersson, som är hack i häl med 38 procent.

– Kanske är det så att en avgång desarmerar det mest negativa kring en partiledare, vi såg det för Jonas Sjöstedt som fick sitt bästa värde just innan han avgick.

Positiv balans för Dadgostar

Efter de båda statsministerkandidaterna trängs fyra partiledare i mellanskiktet. Den nya Vänsterledaren Nooshi Dadgostar försvarar sin tredjeplats på listan efter en sensationell uppgång från 13 till 32 procent på fem månader. Hon kan dessutom skryta med en bättre förtroendebalans än de flesta andra partiledarna – det är färre som ogillar henne. Bland annat uppger var femte moderatväljare att de har ganska stort förtroende för Nooshi Dadgostar.

– Det såg ungefär likadant ut för Sjöstedt. Förtroende betyder inte att man delar åsikt, det handlar mer om hur rak och tydlig personen är, och Dadgostar har skaffat sig respekt för sin hantering kring regeringskrisen, säger Toivo Sjörén.

POPULÄR. Annie Lööf är den partiledare som har högst förtroende bland egna väljare.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Centerledaren Annie Lööf ligger nästan jämsides med Jimmie Åkesson (SD) och Ebba Busch (KD) med strax under 30 procent i förtroende hos väljarna. Men hennes interna stöd är svårslaget, ingen annan partiledare når upp till Lööfs ikonstatus bland de egna där 93 procent har ganska eller mycket stort förtroende för henne.

De ständiga förlorarna i förtroendemätningarna, Miljöpartiets båda språkrör, Per Bolund och Märta Stenevi, lär inte bli gladare av noteringen att MP-sympatisörerna föredrar Lööf framför dem själva. Detta trots infekterade bråk mellan de båda partierna om strandskydd och äganderätt för skogsägare.

– Språkrören ligger konstant på bara runt tio procent i förtroendemätningarna. De har verkligen en lång uppförsbacke.


Expressen/Sifo partiledarförtroende september 2021

Stefan Löfven (S): 40 procent (+4)

Ulf Kristersson (M): 38 procent (0)

Nooshi Dadgostar (V): 32 procent (-1)

Annie Lööf (C): 29 procent (+2)

Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (-2)

Ebba Busch (KD): 27 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 14 procent (+4)

Per Bolund (MP): 11 procent (-1)

Märta Stenevi (MP): 9 procent (-2)

Andel som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende. Förändring mot augusti 2021 inom parentes. Uppgången för Nyamko Sabuni är statistiskt säkerställd.

Så gjordes mätningen

Målgrupp: Allmänheten 18-79 år.

Fråga: Hur stort förtroende har du för respektive partiledare? 

Svarsalternativ: Mycket litet förtroende, ganska litet förtroende, varken eller, ganska stort förtroende, mycket stort förtroende, vet ej.

Undersökningsperiod: 10 till 12 september 2021.

Antal genomförda intervjuer: 1091

Metod och urval: Webbintervjuer i Kantar Sifos slumpmässigt rekryterade panel.

Beställare: Expressen.

Här meddelar Löfven att han avgår

Statsministern levererade sitt besked för några veckor sedan.

LÄS MER: Viktor Barth-Kron: Fördel S – trots rödgröna jätteröran 

LÄS MER: Åkesson: ”Ungern är på väg i fel riktning” 

LÄS MER: Lööf: Folket vill ha ”den breda mitten”

LÄS MER: Dadgostar: ”Centern har ju inget manöverutrymme” 

LÄS MER: Politikrummet: Maktkampen tilltar i M och L: ”Otroligt spännande”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.