Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens stora profiler nominerade till flera priser

Mångprisbelönade Magda Gad kan vinna ”Årets Röst”.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM
Anna Dahlberg, Expressens politiska redaktör, är nominerad till ”Årets Ledarskribent”.
Foto: OLLE SPORRONG
Katarina Wennstam som skriver för Expressens kultursida är nominerad till ”Årets Röst”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg är nominerad som ”Årets Ledarskribent”.

– Det känns hedrande, säger hon.

Samtidigt är Expressens prisade journalist Magda Gad nominerad till ”Årets röst” tillsammans med Katarina Wennstam, medarbetare på Expressens kultursida.

Utmärkelsen ”Årets Opinionsbildare” har delats ut av tidningen Dagens Opinion i fem år. Utmärkelsen ges i sex olika kategorier och vinnare koras av en stark jury utgjord av 13 personer.

I år, när 2018:s vinnare ska koras, har Expressens stora profiler chans att ta hem flera priser.

Anna Dahlberg, som är politisk redaktör på Expressens ledarsida, är nominerad i kategorin ”Årets ledarskribent”.

– Det känns hedrande. Som ledarskribent har man mycket makt, men det är också ett utsatt jobb på flera sätt. Därför är det roligt när det egna arbetet uppmärksammas, säger hon.

Anna Dahlberg nomineras ”för att ha varit modig, seriös och enveten och låtit hjärtat snarare än politisk blocktillhörighet styra över ämnen och åsikter”.

– Jag tycker att den fångar väl vad jag försöker åstadkomma med mitt skrivande. Jag vill stå fri från partipolitikens taktiska hänsyn i min opinionsbildning. Seriositet och mod värderar jag också högt. När jag gick ut hösten 2012 och varnande för att Sveriges migrationspolitik var långsiktigt ohållbar insåg jag att det kunde betyda slutet på min karriär, säger hon.

SvD:s politiska chefredaktör Tove Lifvendahl utsågs 2017 som årets opinionsbildare. 

Expressens Magda Gad kan nu vinna ytterligare ett pris.
Foto: OLLE SPORRONG

Prisbelönta Magda Gad nominerad i nytt pris

För 2018:s prisutdelning har Dagens Opinion lagt till en ny kategori tillkommit i ”Årets Opinionsbildare” – priset ”Årets Röst”.

Där är Expressens mångfaldigt prisbelönta utrikeskorrespondent Magda Gad en av de nominerade.

Men själv värjer hon sig mot att ses som opinionsbildare.

– Opinion för mig är en vinklad agenda. Jag vill tvärtom bara en motvikt till åsikter och propaganda. Jag vill förmedla det jag ser och hör rakt upp och ner. Jag ser mig själv som länken mellan människor i krigshärdar och de som läser om dessa människor. En stark röst har jag. Den använder jag för att ge en till dem som har tystats, säger Magda Gad.

Tänker du själv på hur dina rapporter påverkar alla läsare och tittare?

– Givetvis. Det är väldigt bra och – tycker jag – en självklarhet. Om ingen reagerade på det jag rapporterar om skulle det vara oerhört sorgligt och konstigt. Nu kommer starka reaktioner – det vill säga plattformen fungerar. De tystade rösterna är inte längre tysta – de sprids genom tusentals människor som diskuterar dem dagligen.


Magda Gad säger att hon många gånger fått bekräftelser på att hennes rapportering gjort skillnad.

– Drabbade människors liv har förändrats efter reportagen. Jag tror även läsare förändrats. Men ska jag svara generellt säger jag att min rapportering kanske betytt mest för flickors och kvinnors vardagsliv i katastrofer och krig.

Nominerad till ”Årets Röst” är också frilansaren Katarina Wennstam, som skriver för Expressens kultursida.

– Det är jätteroligt och hedrande. Det är också hedrande med själva sällskapet, att det finns andra som jag själv beundrar som jag är i sällskap med.

– Min kamp har pågått i över två decennier. Stundtals har man känt att man kommer ingenstans, man bara står och stampar. Men med det senaste årets gensvar, som jag främst tror har att göra med var vi befinner oss efter metoo, men också det gensvar jag fick efter mitt sommarprat, och sen mitt vinterprat, känner jag att det har varit värt det. Men det här är en never ending story. Jag inser att kvinnor fortfarande kommer att bli våldtagna och mördade den dag jag själv lämnar jordelivet. Det här är en kamp jag kommer att föra fram tills den dag jag dör, säger Katarina Wennstam.

Vinnaren utses på Fotografiska 19 mars.

De kan bli "Årets Opinionsbildare"

Nominerade i ”Årets Ledarskribenter”


Heidi Avellan, politisk chefredaktör, Sydsvenskan 

Motivering: För att med en resonerande röst, med allvar och karg tydlighet, gett nya perspektiv inte minst vad gäller EU och jämställdhet.


Anna Dahlberg, politisk redaktör, Expressen 

Motivering: För att ha varit modig, seriös och enveten och låtit hjärtat snarare än politisk blocktillhörighet styra över ämnen och åsikter.


PM Nilsson, politisk redaktör, Dagens Industri 

Motivering: För att med intresse för människor och en uppriktig vilja till samtal ha jobbat innovativt och drivit en stundtals obekväm linje i debatten om regeringsunderlaget i valrörelsen.


Juryns kriterier: Årets Ledarskribent ges till den ledarskribent som under året brutit ny mark eller presterat utöver det vanliga när det gäller idéarbete, research, effekt och förmåga att se över geografiska såväl som ideologiska gränser.


Nominerade i ”Årets Röst”


Magda Gad, journalist, Expressen

Motivering: För hennes tonalitet, berättande och mod och hennes sätt att kombinera sociala medier med vederhäftig journalistik.


Per Grankvist, journalist och författare, frilans 

Motivering: För att ha tagit på sig och fyllt en stor folkbildarkostym under valrörelsen med ’Väljarskolan’ till stor del med hjälp av egenbyggda plattformar från Instagram till Södra Teatern.


Katarina Wennstam, författare, debattör och moderator, frilans 

Motivering: För att ha tagit positionen som Sveriges starkaste röst i text och debatt om mäns våld mot kvinnor och kvinnors rätt till sin sexualitet och för att ha myntat den slagfärdiga formuleringen ”En kvinna som vill ligger inte still”.


Juryns kriterier: Årets röst ges ut till den yrkesperson som har skapat sig en plattform och använt den till att driva sina frågor genomtänkt, genomarbetat och innovativt.


”Årets Opinionsbildare” har delats ut fem gånger och ges ut i kategorierna:


”Årets ledarskribent”

”Årets röst”

”Årets Politiker”

”Årets Opinionsbildare”

”Årets Samhällsbyggare”

”Årets Kommunikationskonsult”


Källa: Dagens Opinion

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.