Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Reportageserien "Slummen mitt i Sverige" vinner pris

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Ponsbachs väg, Krylbo.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

I en rad reportage har de berättat om en för många okänd sida av Sverige.

Nu belönas Expressens Johanna Karlsson och Michael Syrén med det prestigefyllda Wendelapriset för sin journalistik om de slumområden som vuxit fram i mindre orter.

– I år har flera kommuner tagit beslut om att riva sina hyreshus, hellre än att sälja dem med vinst. Jag tror att våra reportage har bidragit till den utvecklingen, säger Johanna Karlsson.

En femåring som blev sjuk av svartmögel, en familj vars vardagsrum saknade golv och en hel stadsdel där bekämpning av kackerlackor var ett ständigt samtalsämne.

Så såg vardagen ut i några av de bostadsområden som Johanna Karlsson och Michael Syrén berättade om under 2019 i serien ”Slummen mitt i Sverige”. De blottlade en laglös bostadsmarknad där socialt utsatta och nyanlända, människor utan stora möjligheter att ställa krav, lever i misär.

Och det handlade inte om slitna miljonprogramsområden i storstädernas utkanter. Utan om vanskötta fastigheter i mindre kommuner, som Avesta, Åmål, Bengtsfors och Hagfors.

Årets bästa socialreportage

– Polisen i Dalsland kallar det för ”strategiskt utvalda fastigheter” där livsstilskriminalitet och social utsatthet gifter sig långt från närmsta polisstation. I de här områdena hittar vi Fattigsverige, säger Johanna Karlsson.

– I Järnvägshusen i Åmål var de flesta hyresgästerna nyanlända personer. De hade, i bostadsbristens Sverige, inte något annat val än att bo kvar i misären. Hur skulle de kunna ta upp kampen mot fastighetsägarna som bodde 17 mil därifrån i Göteborgs bättre bostadsområden, säger Michael Syrén.

Johanna Karlsson, reporter.
Foto: LISA MATTISSON
Michael Syrén, reporter.
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

På fredagen stod det klart att Expressens reportrar tilldelas Wendelapriset för årets bästa socialreportage. De delar priset med DN-journalisterna Niklas Orrenius och Lotta Härdelin som belönas för ett reportage om de svenska barnen i lägret Al-Hol med IS-fångar i nordöstra Syrien.

Tillbaka till Bengtsfors och Åmål

– Bengtsfors var en av de mest intressanta platser jag besökte förra året. Jag ser Wendelapriset som en påminnelse – jag vill så snart som möjligt åka tillbaka till Bengtsfors och ta reda på hur det gått, säger Johanna Karlsson och Michael Syrén fyller i:

– Jag har fått signaler om att lägenheterna i Åmål äntligen ska bli renoverade. Jag tror att jag måste åka dit och undersöka om det stämmer.

Expressens politik- och samhällschef Christofer Brask konstaterar:

– Det granskande samhällsreportaget är en viktig del av Expressen. Vår ambition är att berätta om Sverige utan skygglappar, utan att förenkla, och ge flera perspektiv. Vi jobbar för våra läsare, inte för att imponera på journalister, men priser fyller en peppande funktion: Nu får vi energi att jobba ännu hårdare med nästa reportage.

Flera Expressenjournalister har tidigare belönats med Wendelapriset: Matilda Nyberg, Malin Roos och Diamant Salihu belönades 2017 för reportageserien ”Asylrapporten” och 2015 delade Expressens Terese Cristiansson och Anna Bäsén priset, för ”Flickan utan ansikte” respektive ”Stress, press och hetsjakt för pengar”.

Juryns motivering

”I sin artikelserie visar författarna hur socialt utsatta och nyanlända utnyttjas skamlöst i bostadsbristens Sverige. Med stor respekt ger de röst åt människor som annars inte hörs, och visar upp den slum som växer upp mitt ibland oss.”


Läs reportagen av Johanna Karlsson och Michael Syrén här

KRYLBO. Wedad Abdo och dottern Heba Shaarane tittar ur från lägenheten på Ponsbachs väg.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

KRYLBO: Slumområdet mitt i Sverige 

Efter flyktingkrisen fylldes bostäder som länge stått tomma, många av dem i dåligt skick. I dag är hyresgästerna fast.

I Dalarna har en utsåld allmännytta på 700 lägenheter blivit en egen värld där mutor, kackerlackor och slagsmål med startkablar är vardag.

– Ingen mer ska växa upp härinne, säger Yahya som mutade hyresvärden med två månadslöner för att få ett kontrakt.

HAGFORS. En kommunal tjänsteman i Stockholm fixade hyreskontrakt åt nyanlände Mahammed Sawwaf. Så hamnade han i området ”Paradiset”, fem kilometer utanför Hagfors i Värmland. I en lägenhet utan spis och kylskåp.
Foto: LISA MATTISSON

HAGFORS: ”För många med problem har hamnat på samma plats” 

Lokala partiet Oberoende realister, frontat av poliser, tog i makten i värmländska Hagfors och kastade ut Socialdemokraterna efter nästan 70 år. 

Nu kämpar nya kommunalrådet Jens Fischer för att annat än tomma, förfallna lägenheter ska locka till inflyttning.

Han ser hur rika storstadskommuner exporterar kostsamma invånare till orter som Hagfors, där situationen har förvärrats för en redan pressad socialtjänst och nya problemområden vuxit fram.

Foto: HENRIK JANSSON

BILLINGSFORS: ”Vi bor i slummen så vi är inte mycket värda” 

Experter beskriver ett land som saknar bostadspolitik för fattiga.

– Det går att hyra en madrass på ett golv och så tjänar någon person utan skrupler pengar på det. Jag blir moraliskt indignerad, säger byggdirektören och socialdemokraten Lennart Weiss.

I Dalsland jagas slumvärdar av allt från kommuner och näringsliv till familjer vars barn sjuknat in av mögel. I två hyreshus i Bengtsfors försöker de boende förgäves få hjälp.

– Vi bor i slummen så vi är inte mycket värda, säger industriarbetaren och småbarnspappan Christian Deglum, 29.

ÅMÅL. Mustafa Kewan visar sitt vardagsrum.
Foto: HENRIK JANSSON

ÅMÅL: Här bor nyanlända i misär: ”Kan inte tro att det är Åmål 2019” 

Mögel, vägglöss, vattenskador, utslitna kök och stora sophögar på gården.

Järnvägshusen i Åmål är en av Sveriges mest misskötta fastigheter, men också hem åt cirka 40 nyanlända familjer. De flesta svenskar har flyttat.

– Det är samma som i Syrien. Bomb, säger Mustafa Kewan, 51, vars vardagsrum saknar golv.

Hyresvärden, som själv bor i villa med pool, svarar att hyresgästerna ”förstör och är lata”.

ÅMÅL. Hyresgästen Doris Bergqvist kedjar fast rullatorn utanför sin port – annars blir den stulen.
Foto: HENRIK JANSSON

ÅMÅL: Hyresgästen kallar fastigheten för getto – kommunens dom: Snyggt och prydligt 

På gården har hyresvärden klippt gräset, satt upp staket och städat bort både pizzaugnen och den gamla rostiga husvagnen.

På insidan är vägglössen och möglet kvar. Vattenskadorna har inte åtgärdats – och hyresgästen Mustafa Kewan har fortfarande inget golv i vardagsrummet.

De kommunala tjänstemännen i Åmål är dock nöjda med hyresvärdens åtgärder och ger omdömet ”snyggt och prydligt”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.