Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Expressens reporter kan vinna Guldspaden

Anna Bäsén gratulerades på redaktionen för nomineringen.

Foto: Ann Jonasson

Expressens medicinreporter Anna Bäsén tog jobb som lokalvårdare på Södersjukhuset för att avslöja sjukhussnusket.

Anna Bäsén säger att hon blev glad, stolt och lite paff över nomineringen. Foto: Robban Andersson

Expressens medicinreporter Anna Bäsén, 44, har nominerats till det prestigefyllda priset Guldspaden efter sin uppmärksammade granskning Sjukhussnusket.

– Jag blir glad och lite paff. Wallraffande som metod har inte tidigare blivit särskilt uppmärksammat i Guldspadesammanhang.

Föreningen Grävande Journalister delar varje år ut en guldspade till det bästa undersökande reportaget i var och en av kategorierna. Sammanlagt har juryn i år nominerat 27 bidrag i nio olika klasser – med en så gott som helt jämn könsfördelning.

– I år är kampen stenhård i flera klasser, och väldigt jämställd. Så gott som lika många kvinnor som män har chansen, säger Grävande Journalisters sammankallande Bertholof Brännström.

Expressens sedan tidigare prisbelönta medicinreporter Anna Bäsén är en av de nominerade i klassen Stor tidning.

Sommaren 2015 tog hon jobb städerska på Södersjukhuset för att granska lokalvårdarnas tuffa vardag. Hon tog då prover på sammanlagt 93 olika ytor på sjukhuset: telefoner, sängbord, toaletter samt högriskplatser, där infektionsrisken är hög.

Resultatet var närmast häpnadsväckande: det visade sig att nästan hälften av de kontrollerade ytorna hade smutsvärden som inte var godkända. I flera fall var de så smutsiga att de var helt underkända.

Tvingades fuska med städningen

I sin granskning avslöjade Anna Bäsén också bland annat hur de hårt pressade arbetsdagarna för en lokalvårdare kan se ut. Att den tidspress de utsätts för leder till att de tvingas fuska med den viktiga städningen för att hinna bli klar i tid.

Resultatet av sommarjobbat resulterade i den uppmärksammade serien Sjukhussnusket och ledde bland annat till att frågan debatterades i riksdagen. Det ledde också till att Södersjukhuset tog fram en ny handlingsplan för städningen och att sjukhuset krävde vite av städbolaget.

Anna Bäsén säger att hon blev glad, stolt och lite paff över nomineringen.

– Mycket av Södersjukhusets genomgång av förhållandena gav mig och oss rätt. Det jag upplevde var inte enstaka händelser, utan det fanns felaktiga rutiner – exempelvis hur man skulle städa. Att man skulle blaska av ytor med lite desinfektionsmedel för att kunna hinna med, i stället för att skrubba bort den skit som fanns. Det var sådant som de ansvariga lärde ut till personalen.

"Stora bristerna åtgärdades"

Efter att avslöjandena kom fram i ljuset har det skett en förändring av rutinerna på Södersjukhuset, säger Anna Bäsén:

– Avdelningen där vi avslöjade missförhållanden stängdes och renoverades. De stora bristerna åtgärdades. Sedan säger man också att det har införts nya rutiner, där personalen får utbildning.

Även Federico Moreno, 35, som värvats till Expressen, är nominerad till en guldspade i klassen Liten tidning. Detta tillsammans med kollegerna Jens Mikkelsen och Hussein el-Alawi för deras reportage om Barnen som väckte hatarna, Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan.

Guldspadarna delas ut vid Grävseminariet i Göteborg den 9 april.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!