Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens reporter: "Det är skräck i luften"

Expressens Kassem Hamadé på plats i Gaza.

Under tisdagskvällen kom uppgifter om att Hamas och Israel kommit överens om vapenvila från midnatt.

Uppgifterna förnekades en stund senare av Israel.

– Det är skräck i luften nu, säger Expressens reporter Kassem Hamadé, på plats inne i Gaza city.

Expressens reporter Kassem Hamadé befann sig vid 17.30-tiden på tisdagen tillsammans med andra journalistkollegor i ett kontorshus i centrala Gaza city när ett obemannat attackplan avfyrade en varningsmissil i närheten av byggnaden.

– Det var en varning till dem som befann sig i området att lämna området, säger Kassem Hamadé.

- Vi lämnade byggnaden omedelbart och nu befinner vi oss i en annan byggnad. Två fotografer, som jobbar för Hamas-tv, träffades av en raket och dog.

"Skräck i luften"

Det är få människor ute på gatorna, nästa enbart lokala journalister som tar skydd ute. De bedömer att det är säkrare att befinna sig utanför byggnader än inne i dem.

– Det är skräck i luften nu. Alla pratar om timmarna fram till klockan 24.00 (23.00 svensk tid) då tror man att vapenvilan ska träda i kraft. Men av erfarenhet så vet man att de här timmarna är ödestimmar, för då börjar båda sidorna att bombardera varandra intensivt. Det är farliga timmar fram till kl 23.00.

– Hittills har ca 21 palestinier dödats i dag.

Turkiets utrikesminister och ett tiotal andra utrikesministrar från hela arabvärlden besökte Gaza i dag, men alla lämnade Gazaremsan för en stund sedan.

– Jag tror att man har kommit överens om vapenvila, men vi vet inte hur långvarig den blir. Det beror på vad som händer efter vapenvilan.

Vapenvila

Enligt Kassem Hamadé gick Israel tidigare under dagen med på vapenvila - men på ett villkor: att jakten på efterlysta människor i Gaza ska få fortsätta med obemannade, israeliska flygplan.

- Därför gick Hamas inte med på vilan först, men nu när det här med vapenvilan dök upp i kväll så sägs det att Israel ska ha gått med på att vapenvilan även innebär att jakten på efterlysta människor upphör, säger han.

 

 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.