Expressens Magda Gad nominerad för ”Talibanerna inifrån”

Magda Gad i Warduk, Afghanistan.
Foto: Magda Gad
Expressens Magda Gad är nominerad i tävlingen Årets Dagstidning för sitt reportageprojekt ”Talibanerna inifrån”.
Foto: NICLAS HAMMARSTRÖM

Expressens Magda Gad är nominerad i tävlingen Årets Dagstidning för sitt reportageprojekt ”Talibanerna inifrån”.

Arbetet i talibankontrollerade områden hör till de mest intressanta uppdrag hon haft, säger hon.

– Att höra dem beskriva varför de till exempel begår självmordsbombningar är journalistik som jag värdesätter högt.

Även GT, Expressens edition för Västsverige, är nominerad.

På tisdagen offentliggjordes de nominerade i branschorganisationen TU – Medier i Sveriges årliga tävling Årets Dagstidning. 

Tävlingen har sju olika klasser. Bland de över 100 bidrag som har skickats in har juryn nominerat 13 mediehus och tidningar samt tre personer.

Bland dem finns Expressens utrikeskorrespondent Magda Gad. Hon nomineras i klassen Ljud och bild för sitt reportageprojekt ”Talibanerna inifrån”, från Afghanistan.

I motiveringen står bland annat:

”Utrustad med mobil, journalistisk nyfikenhet och en mycket stor portion mod gjorde Magda Gad det som ingen annan svensk journalist gjorde. Hon bosatte sig i det krigshärjade Afghanistan för att tala med dem som andra medier bara talar om.”

Delade afghanernas vardag

Magda Gad bodde i Afghanistan i ett och ett halvt år.

– Med den tiden blir naturligtvis folkets vardag även min vardag. Det har varit viktigt för att förstå och bevaka konflikten, säger hon.

Hur var det att arbeta djupt inne i talibankontrollerade områden?

– Att träffa talibaner är något av det mest intressanta jag har gjort. De utgör grunden för alla dagens sunniislamistiska terrorgrupper, det var här Usama bin Laden, med stöd av talibaner, grundade al-Qaida. Att höra dem beskriva varför de till exempel begår självmordsbombningar är journalistik som jag värdesätter högt.

Magda Gad hos talibaner i Afghanistan.
Foto: MAGDA GAD

Magda Gad tycker att det är viktigt att hennes reportageserie uppmärksammas med tanke på den högst osäkra framtid som Afghanistan står inför.

– USA planerar att dra sig ur och lämna över till en regering där talibaner, såvida det i stället inte blir nytt inbördeskrig, kommer att ingå. Det är en stor förlust för USA som i 19 år lagt både blod och oerhört mycket pengar på att besegra terrorismen i Afghanistan, säger hon.

Att terrorister åter kan hamna i styrande position oroar främst kvinnor och andra grupper som de senaste åren har kämpat sig till små reformer, enligt Magda Gad. 

– Vad väntar för framtid för dem? Vilka är talibanerna och vad vill de egentligen? Svaren ges i reportagen, säger hon.

GT nomineras: Tunga granskningar och ren läsglädje

I klassen Redaktion är Expressens västsvenska edition GT nominerad. 

”En numerärt liten redaktion som friskt blandar tunga granskningar med ren läsglädje kan nå mycket långt”, står det i nomineringen.

Bland de publiceringar som nämns finns granskningen av Vetenskapsskolan, där det avslöjades att återvändare från terrorsekten IS fick anställning, och en rad artiklar om Göteborgssläkten Ali Khan, där nästan alla manliga medlemmar finns i polisens register.

Juryn tar också upp GT:s starka närvaro i sociala medier.

Årets vinnare presenteras på Berns i Stockholm den 22 april. Galan leds i år av Anna Lindmarker, nyhetsankare på TV4.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.