Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens läsare: Nu bojkottar vi djurparker

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: TV4

Skandalerna på svenska djurparker får besökarna att tänka om. 

I en undersökning bland Expressens läsare svarar 87 procent att de överväger att bojkotta djurparker.

Nu ska branschen ha ett krismöte om avslöjandena.

– Vi ska träffas i styrelsen och diskutera hur vi ska hantera det här, säger Tomas Frisk, ordförande för branschorganisationen Svenska djurparksföreningen. 

Uppgifter om att djur i svenska djurparker far illa - svälter, slås ihjäl och får gå omkring i sin egen avföring - har upprört många de senaste dagarna. 

Det är främst de välkända djurparkerna Parken Zoo i Eskilstuna och Ölands djurpark som hamnat i blåsväder efter avslöjanden av "Kalla fakta" och Smålandsnytt och P4 Kalmar. Men hela branschen riskerar att drabbas. 

I en undersökning bland Expressens läsare svarar 87 procent att de överväger att bojkotta djurparker nu. 

 "Att djurparker och cirkusar fortfarande är socialt accepterat i dag är fan med skandal", skriver en person i en kommentar. 

 "Det som sägs är skrämmande. Att djur avlivas för att göra plats för andra, för att dom inte roar besökare. Får hoppas att myndigheterna tar i ordentligt nu med oanmälda inspektioner och hårdgranskningar av djurparkerna", skriver en annan.

"Förstår att folk reagerar"

Tomas Frisk, ordförande för branschorganisationen Svenska djurparksföreningen, tycker att de nya uppgifterna är väldigt tråkiga. 

– Jag förstår att folk reagerar på de här bilderna och inslagen som har varit de senaste dagarna. Men jag är övertygad om att det inte är vanligt i de svenska djurparkerna, säger han. 

Han säger också att han inte är särskilt orolig för att avslöjandena kommer leda till färre besökare. 

– I grunden är jag inte så orolig. Djurparkerna har över fyra miljoner besökare per år, och de är ganska trogna. 

"Kan uteslutas"

Men trots det ska Svenska djurparksföreningen samlas i ett krismöte för att se hur de ska hantera skandalen. 

– Först så måste vi se var det här landar, det finns fortfarande en del oklarheter om vad som har hänt. Vi följer diskussionen noga och sedan kommer vi träffas i styrelsen och diskutera hur vi ska hantera det här. 

 Kan det bli tal om sanktioner mot de utpekade djurparkerna? 

– Vi har ett etiskt regelverk och följer man inte det kan man uteslutas. Men det är ett beslut som måste tas på årsmötet. 

"Göra förändringar och förbättringar"

Parken Zoo:s vd, Torbjörn Bergvall, säger att de ska göra allt för att försöka få tillbaka förtroendet efter "Kalla faktas" program. 

– Jag förstår att det här inslaget väcker starka reaktioner. Vi kommer att göra förändringar och förbättringar. Vi ska initiera ett arbete för att komma fram till etiska riktlinjer för hur man tar om hand om döda djur, säger han. 

Ölands djurpark har skickat ut ett skriftligt uttalande där de slår tillbaka mot kritiken.

 "Parken tar den i media framförda kritiken på största allvar. Kritiken framförs främst av två unga praktikelever och en tidigare anställd som var anställd en del av sommarsäsongen 2011. Kritiken gäller ett sedan länge av länsveterinär och Länsstyrelse avslutat ärende. Vid den senaste kontrollen i juli 2012 visas inga brister i djurhållningen", skriver de men vill i övrigt inte svara på frågor med hänsyn till en pågående polisutredning. 

Djur som dödats på djurparker

• Terrarier höll inte värmen

Länsstyrelsens djurskydd uppdagade grava missförhållanden på Söderåsens djurpark utanför Billesholm i Skåne i september 2010. En papegoja var så illa däran att man tvingades avliva den på plats. Boaormar, sköldpaddor och varaner omhänder­togs akut eftersom deras terrarier var så bristfälliga att de inte kunde hålla värmen.

• Björnungar avlivades

De tre björnungarna Björne, Bolli och Bompas avlivades på Lycksele djurpark i augusti 2001. Anledningen var platsbrist och risk för inavel. Den franska filmstjärnan och djurrättskämpen Birgitte Bardot skrev ett argt brev till chefen för Lycksele djurpark där hon kallar det en skandal.

• Tolv vargar ihjälskjutna

Samtliga tolv vargar på Skånes djurpark sköts ihjäl i januari 2010. Anledningen var att flera av vargarna bitit och slitit sig igenom ståltrådsstängslet och rymt från hägnet.

- Vi öste in mat i hägnet för att försöka skapa lugn men det räckte inte, sa Johan Lindström på djurparken.

• Hel vargflock avlivades

Samtliga sju vargar på Lycksele djurpark avlivades i januari 2011. Alfaparet blivit till åren och djurparken uppgav att åtgärden var nödvändig för att åstadkomma en generationsväxling. Eftersom det är svårt att föra in ett nytt alfapar i en flock beslutade man att döda hela flocken.

Överväger du att bojkotta djurparker efter "Kalla faktas" uppgifter?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.