Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens kulturchef: Åkesson borde ta chansen och svara

Jimmie Åkesson medverkade nyligen i Direkt Med Niklas Svensson, i samband med att SD-ledaren bjudits in till samtal med Moderatledaren Ulf Kristersson.
Jonas Gardell.Foto: PELLE T NILSSON / SPA
Karin Olsson.Foto: OLLE SPORRONG
Jimmie Åkesson.Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL

Jonas Gardells öppna brev till Jimmie Åkesson på Expressens kultursida har nu nått över en miljon sidvisningar.

Expressens kulturchef Karin Olsson tycker att SD-ledaren borde ge läsarna ett svar.

– Vi har aldrig under mina snart tio år som kulturchef tidigare bjudit in en partiledare att skriva på sidan, så det är inte en möjlighet som bjuds ofta, säger hon.

Det började med att Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson i en debattartikel i Aftonbladet målade upp en bild av hur Sverige har slitits sönder av massinvandring.

”Vi är många som minns ett annat Sverige”, skrev Åkesson och beskrev ett land i det förflutna ”där känslan av trygghet och sammanhållning var en del av livsluften” och där brottsligheten ”inte var lika rå och hänsynslös som den vi ser i dag”.

Författaren och artisten Jonas Gardell svarade med ett öppet brev till Åkesson på Expressens kultursida. Gardell ifrågasatte Jimmie Åkessons minnesbild av Sverige av i går:

”Vänta nu, var inte brottsligheten lika rå och hänsynslös, påstår du. Hmmm, vilket Sverige pratar vi nu om nu?

Menar du det Sverige på 90-talet där en homosexuell man dödades med 64 knivhugg och mördaren fick sin dom mildrad till dråp, för han påstod att den mördade tafsat på honom?

64 knivhugg och ändå var det inte mord.”

”Kommer i en laddad tid”

Gardell avslutade sitt brev med att SD-ledaren gärna fick svara.

Brevet blev snabbt årets mest lästa kulturartikel på Expressens sajt. Nu är texten uppe i över en miljon sidvisningar.

– Jonas Gardells öppna brev till Jimmie Åkesson kommer i en laddad tid när SD går starkt i opinionen och de andra partiernas olika förhållande till partiet diskuteras intensivt. Detta har nog bidragit till det enorma gensvaret på artikeln, säger Expressens kulturchef Karin Olsson.

I tisdags kommenterade Jimmie Åkesson Gardells öppna brev på Twitter:

https://twitter.com/jimmieakesson/status/1204392974718767105

Men ännu har inte SD-ledaren eller hans stab återkommit med något svar till Jonas Gardell. Karin Olsson tycker att Jimmie Åkesson borde ta läsarnas stora intresse på allvar och formulera ett längre svar för publicering i Expressen.

– När brevet nu har blivit läst en miljon gånger tycker jag att Jimmie Åkesson borde ta chansen och svara Jonas Gardell. Vi har aldrig under mina snart tio år som kulturchef tidigare bjudit in en partiledare att skriva på sidan, så det är inte en möjlighet som bjuds ofta, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.