Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens Kassem Hamadé: De vågar inte göra sig ovän med mördarideologerna

BEIRUT.

Norska Nobelkommittén vågar inte göra sig ovän med mördarideologerna och fattar ett svagt beslut om att belöna organisationen OPCW (Prohibition of Chemical Weapons) i stället för att hedra 16-åriga flickan Malala Yousafzai.

Det är visserligen en morot till organisationen OPCW som gör ett hederligt arbete, men också en slags klapp på axeln till skurkregimer som skaffat sig massförstörelsevapen och inte vet hur de ska bli av med sina lager av kemiska vapen.

OPCW som under lång tid arbetat i det tysta fick uppmärksamhet i Syrien. Efter hot om militär intervention accepterade regimen i Damaskus att låta omvärlden förstöra landets lager av kemiska vapen. OPCW hjälper Syrien med att bli av med en stor börda. Allt tyder på att Syrien menar allvar med sina löften om att förstöra sitt kemvapenlager. Regimen behöver inte använda kemiska vapen längre. Efter knappt tre år av blodigt krig står regimen lika stark som före upproret.


I ett slutet möte med politiker och advokater för ett par veckor sedan avslöjade president Bashar al-Assad att toppdiplomater från väst och från arabvärlden för hemliga samtal med Damaskus. Det måste tolkas som ett nytt västligt erkännande av regimens legitimitet.

Syriska arméns offensiv är på inne på win win-effekten och oppositionen lider nederlag efter nederlag. Den beväpnade oppositionen känner sig utlämnad av omvärlden, men främst av USA. Islamistiska terrorgrupper bli alltmer starka i oppositionskontrollerade områden och omvärlden bli alltmer övertygad om att revolutionen är död och bara regimen kan rädda grannländerna och omvärlden från växande terrorhot som jihadistiska grupper utgör.

Men hur stor betydelse får egentligen det här priset? Åke Sellström och hans vänner var motiverade redan före priset. Regimen i Damaskus kastade in handduken innan Nobelkommitténs beslut kom att belöna OPCW. Ingen av dem behövde få mer pengar i plånboken eller moraliskt stöd.


Borde kanske en annan kandidat ha blivit belönad i stället? Självklart. Malala Yousafzai fick ett skott i huvudet av en terrorist från talibanrörelsen. Det är en symbolhandling från en mördarideologi som vill begrava flickor levande. Malala överlevde attacken. Hon är en symbol för hundratals miljoner kvinnor och flickor i Afghanistan och Pakistan. Hade norska Nobelkommittén tagit ställning för Malala, och alla andra förtryckta kvinnor och flickors rätt att leva som alla andra fria människor hade mördarideologerna känt sig isolerade och Malala och hennes systrar inte känt sig ensamma. Det hade gjort skillnad på riktigt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.