Expressens Irena Pozar tilldelas Årets Selma

Irena Pozar tilldelas Årets Selma i kategorin Årets röst.
Foto: SVEN LINDWALL

Expressens krönikör Irena Pozar tilldelas Årets Selma i kategorin ”Årets röst”.

Hon prisas för sitt unika tilltal och för att hon i rollen som chefredaktör moderniserat Veckorevyn.

– Det känns helt fantastiskt, säger Irena Pozar.

Senast i fjol utsågs Veckorevyns chefredaktör och Expressens krönikör Irena Pozar till Årets journalist av Tidskriftspriset. Nu tilldelas hon också Årets Selma i kategorin ”Årets röst”.

Det feministiska priset delas ut av SelmaStories. Det går till en person eller organisation som gjort avtryck i jämställdhetsdebatten under året som gått.

I nomineringen skriver juryn att Irena Pozar har varvat ”djup och yta” för att öka relevansen för Veckorevyn, och skapa en viktig informationskälla för unga.

”Jättestort”

– Det här priset är jättestort för mig personligen. Men det är också väldigt stort för Veckorevyn. Veckorevyn vilar på en stark feministisk grund och riktar sig mot kvinnor, men det finns fortfarande de som ser den som en skvallertidning. Ett sådant här pris kan hjälpa till att ändra den synen, säger Irena Pozar.

Hon fortsätter:

– När det gäller krönikorna i Expressen tycker jag att det här priset är ett kvitto på att det är viktigt att lägga tid på att skriva om och för unga kvinnor. Det är något som både jag och Expressen väljer att prioritera.

Priset i huvudkategorin Årets Selma går samtidigt till nätverket Gömda Kvinnor, vars medlemmar lever på flykt undan våldsamma tidigare partners. Tillsammans protesterar de mot att behöva leva sina liv i fruktan och osynlighet, samtidigt som deras förövare kan röra sig fritt.

Juryns nominering

Irena Pozar tilldelas Årets Selma i kategorin ”Årets röst”. Priset består av en prissumma på 10 000 kronor, ett diplom samt en gåva skapad av en feministisk konstnär eller konsthantverkare.


Här är juryns motivering i sin helhet:


”Med ett rikt röstomfång som rymmer både dur och moll har hon hittat ett unikt tilltal.

Hon räds inte att varva djup och yta - aldrig antingen eller, alltid både och. Under hennes ledarskap har ett av Sveriges mest välkända varumärken tagit ett stort kliv upp på relevansstegen och blivit en viktig informationskälla för den kunskapstörstande yngre generationen. Med en klartänkt, underhållande och angelägen retorik använder hon sina plattformar för att förändra normer, krossa fördomar och inspirera unga kvinnor till att drömma stort. Till en feministisk virtuos med full tonträff.”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.