Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Expressens Gusten Holm får Guldspaden

Expressens Gusten Holm prisas för serien "Nazisterna som gick fria" som publicerades i Upsala Nya Tidning.
Foto: Fredrik Sjöshult
Gustav Holm arbetar på Expressens grävredaktion.
Maria Trägårdh, Aftonbladet, vinnare av Gyllene dynamon för sina insatser som arbetsledare.
Foto: Fredrik Sjöshult
GT:s Christer El-Mochantaf vann Gyllene Haldan.
Jens B Nordström vann pris för sin bok "Saabs sista strid".<br>
Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson, Svenska dagbladet, vann pris för sina SCA-avslöjanden.
Vinnare i kategorin tidskrift, Josephine Freje och Julija Sidner.
Camilla Ziedorn, TV4:s "Kalla Fakta" prisades i kategorin riks-tv.
Gustav Holm arbetar på Expressens grävredaktion.&nbsp;
Foto: Olle Sporrong
1 / 9

Expressens medarbetare Gusten Holm har tilldelats Guldspaden.

Han tilldelades priset för sin granskande artikelserie "Nazisterna som gick fria" som publicerades i Upsala Nya Tidning.

– Det är klart att det känns stort, det är ett erkännande att man gjort något viktigt, säger han.

På lördagskvällen tilldelades Gusten Holm Föreningen Grävande Journalisters prestigefyllda pris Guldspaden i kategorin "Liten tidning". Priset delades ut vid Grävseminariet som äger rum i Jönköping under lördagen.

Gusten fick priset för sin granskande artikelserie "Nazisterna som gick fria" som publicerades i Uppsala Nya Tidning med motiveringen "För att med stort tålamod och envishet ha gjort polisens jobb och för att ha vidgat bilden av förövarna."

UNT publicerade i mars förra Gusten Holms reportage som handlade om hur polisen inte utfört ett antal åtgärder när man utredde en misshandel genomförd av nazister på gågatan i Uppsala.

Polisen la ner utredningen

Uppsalapolisens utredning lades sedan ned efter en tid.

Men sedan Gusten Holm granskat filmer från överfallet kunde två nazister pekas ut och då tog polisen åter upp utredningen.

I januari åtalades tre SMR-medlemmar för att ha genfört misshandeln och senare i vår hålls rättegång.

– Det är klart att det känns stort. Det är ett erkännande att man gjort något viktigt. Det är en större känsla än vad jag anade i förväg, säger Gusten.

Under kvällen har Gusten fått ett diplom och en guldspade.

– Jag har blivit intervjuad i ett sträck sedan jag fick priset, säger han.

Tidigare chefredaktör

Gusten har tidigare varit chefredaktör på tidningen Ergo och i dag är han tjänstledig från UNT för att arbeta i Expressens grävgrupp.

– Jag har inte gjort något större gräv där än men jag har en känsla av att det kommer att komma nu. Men vi avslöjar aldrig detaljer i förväg, säger han.

Vad ska du göra i kväll?

– Nu ska jag äntligen slappna av lite grann och njuta av att vara här. Det har varit ganska mycket anspänning.

Även GT fick pris

GT-journalisten Christer El-Mochantaf, 23, fick på lördagen pris av Sveriges journaliststudenter för en artikelserie i GT om den västsvenska nazismen.

– Det känns helt otroligt, säger GT:s biträdande nyhetschef lyckligt.

"Haldapriset" delades ut under årets Gräv-seminarium i Jönköping där Sveriges grävande journalister belönas. Priset går till en journalist som är i början av sin karriär.


Här kan du läsa Gusten Holms artiklar på unt.se:

"Ha ha, vi kommer alltid undan"

Polisen återupptar nazistutredning

Tre åtalade för nazistattacken

Radhusnazisterna

Olika städer - samma nazister


Andra pristagare

"Lokalradio" - "Ung tjej sökes" av Tomas Magnusson och Kina Pohjanen, SR P4 Uppland, med motiveringen: För att med smarta metoder ha tagit sig bortom statistiken och blottlagt hur polisen blundar för sexhandel med minderåriga.

"Riksradio" - "Lyxhotell och tvångsinjektioner" av Markus Alfredsson och Sofia Boo, SR Kaliber, med motiveringen: För att med kreativ research ha avslöjat hur Kriminalvården använder olagliga metoder för att sedan vila upp sig på lyxhotell.

"Lokal-tv" - "Hemtjänstbluffen" av Michael Verdicchio och Sandy Hansson, SVT Västnytt, med motiveringen: För att metodiskt och envist ha avslöjat hur ett hemtjänstföretag riskerat äldres liv och hälsa.

"Riks-tv" - "Lögnen om barnen" av Camilla Ziedorn, TV4 Kalla fakta, med motiveringen: För att, med respekt för de utsatta barnen, lågmält och effektivt ha avslöjat Stora Ensos lögner och dubbelmoral kring barnarbete.

"Stor tidning" - "Näringslivets högtflygande direktörer" av Andreas Cervenka och Torbjörn Isacson, Svenska Dagbladet, med motiveringen: För ett pricksäkert skytte mot näringslivets tolvtaggare.

"Tidskrift" - "Psykbryt" av Josephine Freje och Julija Sidner, Tidningen Faktum, med motiveringen: För att med gedigen metod ha visat hur samhällets mest utsatta patienter har svikits grovt av dem som skulle skydda dem.

"Webb" - "Vägen till fas 3" av Tina Enström, Jenny Widell och Ulf Persson, SVT Östnytt, med motiveringen: För att i webb-tv ha öppnat dörren på vid gavel mot det arbetsmarknadspolitiska haveriet.

"Bok" - "Saabs sista strid – den osannolika historien om Sveriges största konkurs" av Jens B Nordström med motiveringen: För att på ett engagerande sätt ha berättat historien om hur Saabs räddare i själva verket blev företagets dödgrävare.

På Grävseminariet tilldelades också Maria Trägårdh, Projektchef på Aftonbladets nyhetsredaktion, Gyllene dynamon för sina insatser som arbetsledare.

Juryn delade i år också ut hedersomnämnanden. De gick till Marcus Hansson och Ulrika Björkstén, SR Vetenskapsradion, för "Den blinda tron på kall fusion".

Även Johanna Hövenmark vid Norrbottens-Kuriren fick hedersutnämnande för sin granskning av hur utländska kvinnor som utnyttjas av män lämnas därhän av samhällets institutioner.

Källa: SVT

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.